English version of this page

Profesjonsrettede lærerutdanningsfag (PROFF)

I denne doktorgradsutdanningen utvikles ny kunnskap om utdanning og læring. Lærerutdanningsfagene er flerfaglige i den forstand at de integrer disiplinfaglig, fagdidaktisk og utdanningsvitenskapelig teorier og metodologier.

Foto: Espen Kristiansen/HINN

Om PROFF

Et forskningstyngdepunkt i programmet er humanistiske lærerutdanningsfag (musikk, norsk, engelsk og KRLE) og pedagogikk.

Stipendiatenes prosjekter springer ut av problemstillinger som utforsker temaer relevante for lærerutdanning eller for profesjonspraksiser i barnehager, skole, voksenopplæring, høyere utdanning og kulturskoler. På tvers av de ulike områdene er tematikker knyttet til mangfold, inkludering og likeverd sentrale.

Formål

Ph.d.-programmets formål er å bidra til å styrke det vitenskapelige kunnskapsgrunnlaget for lærerutdanningene og profesjonspraksiser. På denne måten understøtter ph.d.-programmet fakultetets egne utdanninger og bidrar samtidig til nasjonal og internasjonal utdanningsvitenskapelig forskning. Gjennom programmet styrkes også tverrvitenskapelige samarbeid om lærerutdanningsfagene og om temaer på tvers av barnehagen og skolens arbeidsområder som bærekraft og digitalisering. 

Om programmet

Programmet er akkreditert av NOKUT og ble etablert i 2012. Per januar 2024 har 36 disputert på programmet, mens over femti er i gang med sine doktorgradsløp. De aller fleste kandidater fra programmet arbeider nå i lærerutdanning. Fagmiljøet som underviser og veileder på programmet, består av mer enn 20 professorer og 20 førsteamanuensiser. Alle stipendiatene er tilknyttet en av fakultetets forskergrupper. Forskergruppene forvalter flere større forskningsprosjekt med internasjonalt samarbeid. 

Internasjonal utveksling

Ph.d.-programmet mottar hvert år internasjonale gjeste-ph.d.-stipendiater samtidig som stadig flere av programmets stipendiater reiser på gjesteforskeropphold eller feltarbeid i andre land. I 2023 har PROFF-stipendiater gjesteforskeropphold ved University of Helsinki, Stockholms universitet, Karlstads universitet, University of Iceland, DPU-Aarhus universitet og Tribhuvan University Nepal. Tidligere har programmets stipendiater vært på  gjesteforskeropphold ved bl.a. University of Glasgow, University of Limerick, University of Namibia, University of Zambia og Universidad del Pais Vasco, Spania.