Naturfagdidaktikk
Forskning i forskningsgruppa naturfagdidaktikk dreier seg om hvordan barn og unge lærer naturfag gjennom utforsking og bruk av språk, begreper og andre representasjoner, samt hvordan utdanningene legger til rette for og styrker opplæringen i naturfag.

Foto: HINN
Videre handler forskningen om hvordan naturfaget kan bidra i undervisning om tverrfaglige temaer som bærekraftig utvikling, folkehelse og livsmestring og demokrati og medborgerskap.
Fagmiljøet profilerer seg med praksisnære problemstillinger og med å supplere forskning i naturfagdidaktikk fra ulike ståsteder. Gruppa har aktive samarbeidsprosjekt med OsloMet, USN, UiO og UiT og med kollegaer i flere land, blant annet Malmö og Karlstad universitet i Sverige, Københavns Professionshøjskole i Danmark og University of Helsinki i Finland. Forskergruppas ambisjon er å styrke den nasjonale og den internasjonale profilen i naturfagdidaktikk– dels gjennom å utnytte pågående nasjonale og internasjonale samarbeidsprosjekter, dels gjennom å bruke disse til å søke nye prosjekter.
Å studere barns læring av naturfag i barnehage og skole er et viktig forskningstema ikke bare i Norge, men i de aller fleste land. Gruppas forskningsprosjekter kan sees i lys av FNs bærekraftsmål 4 om utdanning av høy kvalitet. Det gjelder både nasjonalt og internasjonalt gjennom en ambisjon om å utvikle kunnskap om utdanning og utforskende naturfagundervisning som bidrar til læringsresultater for barn, unge og voksne. Videre vil forskning på feltet kunne bidra til at flere av fremtidige borgeres deltar mer aktivt og kunnskapssøkende i debatter knyttet til helse (som for eksempel korona-situasjonen) og bærekraftig utvikling.
Aktuelle forskningsprosjekter
- Inclusive Science Teaching in Multilingual Classrooms - a design study. NORDFORSK.
- BRIDGES Research Project - University of South East Norway.
- Matematikk, naturfag og algoritmisk tenkning (MASCOT) - OsloMet
- Linking Instruction in Science and Student Impact (LISSI) - Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (uio.no)
- Teachers’ Effect on Student Outcome (TESO) - Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (uio.no)
Forskningsgruppen
Leder og kontaktperson
Anders Jakobsson anders.jakobsson@mau.se (professor i naturfagdidaktikk ved Malmö Universitet, ansatt i 20% som professor II på Høgskolen i Innlandet)
Medlemmer
- Niklas Gericke (professor i naturfagdidaktikk ved Karstad Universitet, ansatt 10 % som professor II på Høgskolen i Innlandet)
- Anne Bergliot Øyehaug
- Kristin Ebbesen
- Thomas Frågåt
- Per Ivar Kvammen
- Mai Lill Suhr Lunde
- Nani Teig
- Ingunn Solbakken
Du får tilgang til gruppens medlemmer gjennom å bruke HINNs søketjeneste finn-en-ansatt.