
Ønsker du å arbeide for inkludering i møte med barn og unge? Ønsker du mer kunnskap om samspillet mellom individ, skole og samfunn? Da bør du vurdere å søke bachelor i spesialpedagogikk!
Ønsker du å arbeide for inkludering i møte med barn og unge? Ønsker du mer kunnskap om samspillet mellom individ, skole og samfunn? Da bør du vurdere å søke bachelor i spesialpedagogikk!
Å være spesialpedagog handler om å være en tilrettelegger og forkjemper for barn, unge og voksnes mulighet for å delta og utvikle seg, uavhengig av funksjonsnedsettelser, etnisitet, kjønn, seksualitet osv. Utdanningen gir deg kunnskap om hva som hindrer menneskets muligheter til samfunnsdeltagelse og hva du som pedagog kan bidra med for å redusere hindringene. Du får bred kunnskap om hva som kjennetegner det spesialpedagogiske fagfeltet, og vil gjennom praksis få god innsikt i det spesialpedagogiske feltet.
Utdanningen passer for deg som ønsker å bidra til bygge ned barrierer som er til hinder for likeverdig deltagelse i samfunnet. Etter endt studieløp har du mulighet til å jobbe som pedagog innen en rekke områder og felter i samfunnet.
Timeplan for høsten 2020 finner du her.
Flere av emnene har krav om obligatorisk tilstedeværelse. Dette er spesifisert i hver enkelt emnebeskrivelse.
Bachelorprogrammet har en klar internasjonal profil. Det forventes at studentene behersker engelsk.
Studiet er underlagt skikkethetsvurdering jfr. Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning. Høgskolen foretar en helhetsvurdering av studentens faglige og personlige forutsetninger for å kunne utøve yrket. Skikkethetsvurderingen foregår gjennom hele studietiden, både i den teoretiske og den praktiske delen av utdanningen. Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning blir gjennomgått ved studiestart.
Ved studiestart må studenter legge fram gyldig politiattest.
Dersom du ønsker å søke om å få tidligere gjennomført høyere utdanning godskrevet i graden din, kan du lese mer om retningslinjer og fremgangsmåte her https://www.inn.no/student/administrer-dine-studier/godskriving-av-utdanning
Studiet vil gi deg kompetanse til et yrkesliv som vektlegger innsikt i og forståelse for behovene til mennesker med ulike forutsetninger for læring. Med bachelor i spesialpedagogikk kan du jobbe i ulike stillinger i blant annet barnehage, skole, SFO, omsorgsboliger og asylmottak. Andre aktuelle arbeidsarenaer kan være: offentlig forvaltning, kriminal- og rusomsorg, helse- og sosialsektoren, arbeidsinkludering, kultursektoren, velferdsforvaltningen, ansatt og frivillig i ulike organisasjoner. Innsikt i- og forståelse for behovene til mennesker med ulike forutsetninger for læring er etterspurt kompetanse i brede deler av yrkeslivet, og fellesnevneren for de ulike yrkesveiene.
Med bachelorgrad i spesialpedagogikk har du ikke formell undervisningskompetanse.
Opptakskravet er generell studiekompetanse.
Søkere blir rangert iht Forskrift om opptak til høgre utdanning.
Ved studiestart må studenter legge fram gyldig politiattest.
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten
Ferdigheter
Kandidaten
Generell kompetanse
Kandidaten
Emnetabell
Studiet har to praksisperioder:
Observasjonspraksis er sentralt i emnet Individ, institusjon og fellesskap, hvor studentene skal få innblikk i hvordan det spesialpedagogiske arbeidet organiseres og forvaltes i ulike utdanningsinstitusjoner. I praksisperioden vil praksisstedet utgjøre studiearenaen, hvor studenten gjennom deltakelse og observasjon skaffer seg kunnskap om praksisstedet og om forholdet mellom individ og institusjon.
Høgskolen har avtaler med et visst antall praksissteder, men studentene kan også finne et foretrukket praksissted selv. Praksissted med veileder må da godkjennes av høgskolen i god tid før praksis starter.
Arbeidspraksis utgjør emnet Spesialpedagogisk praksis, og tilrettelegges fortrinnsvis som del av et anbefalt tre måneders utenlandsopphold i 5. semester. Høgskolen bistår med tilrettelegging av utenlandsoppholdet i samarbeid med Ruskin Mill Trust, Storbritannia. Spesialpedagogikkmiljøet ved Høgskolen i Innlandet, studiested Lillehammer har i flere år hatt utstrakt samarbeid med Ruskin Mill Trust, både i studieportefølje og forskning. Av særlig interesse for dette bachelorstudiet i spesialpedagogikk er det at Ruskin Mill har utviklet en spesialpedagogisk praksis basert på praktisk-estetiske fagtradisjoner, der de har verksteder heller enn klasserom. Møte med praksisene her vil gi muligheter for konstruktiv problematisering av spesialpedagogikkens og spesialpedagogens selvforståelse i norske kontekster. I spesialpedagogisk perspektiv er det av stor betydning at et utenlandsopphold av denne typen vil bidra til å løfte studentens refleksjon om deltagende og marginaliserende prosesser.
Høgskolen har også avtale om praksisplasser ulike steder i Norge.
Selv om høgskolen og dens samarbeidspartnere tilstreber gode avtaler rundt organisering og gjennomføring av praksisperiodene, vil studenten måtte påregne noe kostnader til reise og opphold i forbindelse med praksis.
Både Lånekassen og Internasjonalt kontor kan bidra med informasjon om aktuelle stipendordninger.
Fullført studium gir grunnlag for å søke på masterstudier og videreutdanninger innen fagfeltet i inn- og utland.
Veg Høgskolen i Innlandet kan du for eksempel søke videre på Master i spesialpedagogikk, Master i pedagogikk, Master i tilpasset opplæring og Master i folkehelse.
Bachelor i spesialpedagogikk er et rykende ferskt bachelorprogram som starter opp høsten 2019.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om studier hos oss.
Gå til påmeldingsskjema