Bachelor i sosialt arbeid

Enkelte livssituasjoner er krevende å håndtere alene. Som utdannet sosionom vil du kunne bistå enkeltmennesker og være med på å løse sosiale utfordringer i samfunnet.

Studiested
Lillehammer
Studiet varer
3 år
Studieform
Heltid
Studiepoeng
180
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Ordinær søknadsfrist
15. apr. 2024
En mannlig student med svart t-skjorte, mellom blondt kort hår i snebena og litt skjedd, står å ser på en annen student som står med ryggen til.

Om utdanningen

Fullført og bestått bachelor i sosialt arbeid gir yrkestittelen sosionom. Sosionom betyr "den som kjenner samfunnet" og som utdannet sosionom vil du møte mennesker i vanskelige livssituasjoner.

Ved fullført grad vil du være kvalifisert til å bistå med å forebygge, redusere og mestre sosiale- og helsemessige problemer. Det sosiale arbeidet foregår både på individ, gruppe, system og samfunnsnivå.

Sosionomstudiet legger spesielt vekt på at kritisk refleksjon kan bidra til at du kan skape forbedring og nødvendige endringer. 

Sosialt arbeid bygger på grunnleggende verdier som sosial rettferdighet, respekt, likeverd, medmenneskelighet og solidaritet. Kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse hentes fra både teori og praksis, og fra egne og beslektede fagområder.

Studentene skal beherske å tilrettelegge og gjennomføre prosesser i ulike profesjonelle sammenhenger. Studiet retter oppmerksomheten mot personlig utvikling og faglig skikkethet i møte med mennesker.

Studiet består av sju emner og for hvert emne er det utarbeidet en egen emnebeskrivelse. Det er lagt vekt på å integrere teoretisk, erfarings- og brukerkunnskap. Videre vektlegges trening i å lede prosesser gjennom likeverdig kommunikasjon. 

Du må følge emnene i den rekkefølgen de framkommer i fagplanen, og hvert emne må være godkjent før du kan få gå videre i studiet.

Jobbmuligheter

Sosionomer arbeider både i offentlig, privat og frivillig sektor, da sosialt arbeid retter seg mot arbeid med mennesker i alle aldre og i ulike livssituasjoner. 

Studiet kvalifiserer til profesjonelt sosialt arbeid i velferdstjenester som NAV, barnevern, spesialisthelsetjeneste, kommunal helse-, rus- og omsorgstjeneste og i felt som migrasjon, kriminalomsorg, skole, fritid og ideelle organisasjoner.

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Opptakskravet er  generell studiekompetanse eller opptak på bakgrunn av realkompetanse

Attester

Studiet krever følgende attester: Politiattest. Du får mer informasjon om krav til attest når du får svar på søknaden din.

Les om politiattest her

Poenggrenser 2023

Ordinær kvote: 45,1
Kvote for førstegangsvitnemål: 40,4
Kvoter og poenggrenser kan du lese om her

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Praksis

Som student på bachelor i sosialt arbeid vil du oppleve at det er gjennomgående praksisnær undervisning, ferdighetstrening og prosjektarbeid. Praksisstudiene gjennomføres i relevante virksomheter. Du kan lese mer om praksis i dette studiet her

 

Utveksling

Bachelor i sosialt arbeid / BA Social Work er en internasjonal grad. I sosionomstudiet vil du få innsikt i internasjonale sosialfaglige perspektiver både gjennom undervisningen og litteraturen som benyttes. Deler av undervisningen og pensumlitteraturen vil være på engelsk.

Som en del av internasjonaliseringen ved Høgskolen i Innlandet har du mulighet til å søke om å gjennomføre praksisperioden i vårsemesteret andre studieår, samt gjøre prosjekt-/ fordypningsoppgaver i tredje studieår, i utlandet. 

Det er ca 10 prosent av studentkullet som får praksisperioden utenlands hvert år. Aktuelle søkere blir innkalt til intervju og prioriteres ut fra individuell vurdering og egnethet. Eventuelt prosjektarbeid i utlandet gjennomføres etter nærmere avtale med studiet.

Destinasjoner varierer fra år til år. Utenlandske praksisplasser vurderes på lik linje med praksisplasser i Norge, og det stilles de samme faglige kravene til læringsutbytte. Vi samarbeider f.eks. med virksomheter i Irland, India, Hellas og England. 

Informasjon om mulighetene til utveksling gis undervegs i studiet etter hvert som de aktuelle studieemnene nærmer seg.

Videre utdanningsmuligheter

Sosionomer kan bygge på utdanningen med for eksempel master i tverrfaglig arbeid med barn, unge og familier og master i karriereveiledning som begge tilbys hos oss. 

I tillegg kvalifiserer utdanningen til å søke om opptak til masterstudier ved andre høgskoler og universiteter i inn- og utland. Skulle du som sosionom i fremtiden fullføre en mastergrad, kan du bygge videre med PHD-studier ved HINN, samt ved andre høgskoler og universiteter i inn- og utland.

Vi har i tillegg et mangfold av etter- og videreutdanningstilbud som er relevante for sosionomer. 

Studiested Lillehammer

Dette studiet tilhører: Fakultet for helse- og sosialvitenskap

Studenthistorier

Du kan også være interessert i

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

For andre spørsmål om dette studiet kan du ta kontakt med studieadministrasjonen på hsv-studieadm-l@inn.no, eller ta kontakt med noen av våre ansatte.

Bilde av Stian Bakkom
Studieveileder
Bilde av Line Jenhaug
Studieprogramansvarlig