Master i karriereveiledning

Studiet er avlyst og det blir ikke studiestart høsten 2024.

Studiested
Lillehammer
Studiet varer
4 år
Studieform
Deltid
Studiepoeng
120
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August (Ingen oppstart 2024)
Pris
Semesteravgift
Søknadsfrist
15. apr. 2024

Om utdanningen

God karriereveiledning har stor betydning for den enkelte, men også for samfunn og arbeidsliv. Denne utdanningen har som mål å legge til rette for at du kan utvikle deg videre i ditt arbeid med karriereveiledning for enkeltpersoner, grupper, organisasjoner og samfunn.

Nasjonalt er det et mål å øke tilgangen til karriereveiledningstjenester, styrke kvaliteten i karriereveiledningen og bidra til likeverdige tilbud for unge og voksne i alle livsfaser.

Masterutdanningen er et tiltak for å styrke og profesjonalisere karriereveiledningen som tilbys på tvers av sektorer. Studiet retter oppmerksomheten mot behovet for helhetlige karriereveiledningstilbud i et livslangt perspektiv, og tilbys både som en erfaringsbasert breddemaster og dybdemaster.

Studiet knytter sammen studentenes erfaringer med prosesser og arbeidsmåter i karriereveiledning, karriereteoretiske perspektiver og karriereforskning på individ- og samfunnsnivå. Studentenes erfaringer med å utøve, forvalte og/eller å utforme karriereveiledning er utgangspunkt for læreprosesser.

Gjennom læreprosessene videreutvikler studentene sin forståelse av karriereveiledning ved å tilegne seg begreper, teorier og modeller fra vitenskapelige disipliner og profesjonell yrkeskunnskap. Utdanningen utfordrer studentene til å prøve ut sin forståelse i praksis for å videreutvikle sin kompetanse.

Utdanningen har en læringsfilosofi som forstår kunnskap som sosialt konstruert i kommunikasjon og samhandling i praksisfellesskaper. Samarbeidende læringsformer har derfor en sentral plass.

 

Bredde- eller dybdemaster?

Master i karriereveiledning tilbys både som breddemaster (erfaringsbasert, 120 studiepoeng) og som dybdemaster (120 studiepoeng.) Undervisningen på fagemner er felles, men opptakskravene er ulike. Kravene til masteroppgaven på bredde- og dybdemaster er også ulike. 

Breddemasteren passer for deg som ønsker en kortere og mer praksisrettet masteroppgave, og kvalifiserer til stillinger som karriereveileder.

Dybdemasteren gir større muligheter for teoretisk fordypning enn breddemasteren og kan kvalifisere direkte til videre forskerutdanning.

Jobbmuligheter

Studiet kvalifiserer til stillingen som karriereveileder, samt andre stillinger i offentlig forvaltning og organisasjoner relatert til utdanning eller politikkutforming innenfor feltene utdanning, arbeidsliv og sosial inkludering.

Karriereveiledningstjenester finnes i universiteter og høgskoler, videregående skoler og ungdomsskoler, fylkesvise karrieresentre, NAV, voksenopplæring, rekrutteringsbyråer og arbeids- og inkluderingsbedrifter, og i personalavdelinger i større bedrifter, kriminalomsorgen, på folkehøgskoler og i enkelte yrkesorganisasjoner.

Både bredde- og dybdemaster gir kompetanse til å lede, utøve og utvikle karriereveiledning som fag- og praksisfelt i relasjon til personer, organisasjoner og institusjoner. Dybdemasterstudiet kvalifiserer også til videre forskerutdanning.

Om samlinger og oppmøte

Undervisning høsten 2024 (med forbehold om endringer):

Mastergraden er først og fremst et deltidsstudium, men det første året kan gjennomføres på heltid. Det tas ett emne pr. semester på deltid, og to emner på heltid

KARR3004 Karriereveiledning - prosesser og arbeidsmåter:

  • Uke 36, 4. - 6. sept.: Samling på Lillehammer
  • Uke 42, 17. - 18. okt.: Digital samling
  • Uke 48, 25. - 27. nov.: Samling på Lillehammer

KARR3003 Arbeid, utdanning og sosial inkludering:

  • Uke 34, 21. aug.: Introduksjon, digitalt
  • Uke 37, 11. - 13. sept.: Samling på Lillehammer
  • Uke 39, 25. sept.: Digital veiledning
  • Uke 40, 2. okt.: Digital veiledning 
  • Uke 43, 23. - 25. okt.: Samling på Lillehammer
  • Uke 46, 13. nov.: Digital veiledning

Master i karriereveiledning er et deltids- og samlingsbasert studium.

Varigheten av hvert emne er ett semester. I de fleste emner er undervisningen organisert som to fysiske samlinger à tre dager. Mellom samlingene tilbys det veiledning i to til tre digitale møter i Zoom. Høgskolen bruker læringsplattformen Canvas, hvor all informasjon og fagstoff knyttet til undervisningen er tilgjengelig. 

I første semester bruker alle studentene egen arbeidsplass eller praksisplass som læringsarena i sine arbeidskrav. Studenter som ikke arbeider med karriereveiledning til daglig, må selv gjøre avtaler om relevant praksisplass hos arbeidsgivere.

Master i karriereveiledning er utviklet i et samarbeid med Høgskolen i Sørøst-Norge (USN). Studenter ved INN kan få innpasset valgemner fra USN. 

Obligatoriske krav 

I alle emner er det obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges, det er derfor viktig at du leser emnebeskrivelsen nøye før oppstart av emnet. De obligatoriske arbeidskravene omfatter f.eks. skriftlige arbeidskrav, muntlige presentasjoner eller andre obligatoriske aktiviteter som skjer i forbindelse med samlingene. I tillegg har alle emner krav om minst 80% tilstedeværelse på undervisning. Krav om tilstedeværelse gjelder uansett grunn til fraværet. 

 

    Søknadsfrist og opptak

    15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

    Opptakskrav breddemaster (studiekode 3400):

    Bachelorgrad eller tilsvarende utdanning fra profesjonsutdanninger i helse- og sosialfag eller profesjonsutdanninger for pedagogisk virksomhet i barnehage eller skole.

    Alternativt, annen bachelorgrad eller tilsvarende, som inkluderer minst 80 studiepoeng innenfor pedagogikk, psykologi, veiledning, kommunikasjonsteori eller andre relevante samfunnsfaglige emner.

    Søkere må ha et karaktersnitt på minst C eller bedre.

    I tillegg kreves det minst 2 års relevant yrkespraksis.

    Opptakskrav dybdemaster (studiekode 3401):

    Bachelorgrad eller annen tilsvarende avsluttet utdanning innen profesjonsutdanninger innen helse- og sosialfag eller pedagogiske fag. Andre bachelorgrader med en fordypning innen samfunnsfaglige emner slik som pedagogikk, psykologi, veilednings- og kommunikasjonsteori godkjennes også.

    Gjennomsnittskarakter må være C eller bedre.

    Les mer om søknad og opptak

    Søk riktig

    Dokumentasjon til breddemaster

    Du må laste opp attest/ tjenestebevis som viser fra og eventuelt til-dato for tilsetting og stillingsprosent eller antall timer for å dokumentere to års relevant yrkespraksis. Deltidsstillinger regnes om til heltid av oss.

    I søknadsweb er de to fordypningene presentert som hvert sitt søknadsalternativ

    Hva koster det?

    Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

    Studieplaner og emner

    I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

    Studieplan for breddemasteren 2024

    Studieplan for dybdemasteren 2024

    Utveksling

    Som student har du en unik mulighet til å reise på utveksling i femte semester. Et utvekslingsopphold vil gi deg minner for livet, i tillegg til internasjonal erfaring og kompetanse, som øker dine sjanser i arbeidsmarkedet.

    Emnevalg ved utenlandsk institusjon må oppfylle kravene i studieplanen, og godkjennes på forhånd av Høgskolen i Innlandet.

    Gå til vårt destinasjonssøk for å se dine muligheter.

    Studiested Lillehammer

    Dette studiet tilhører: Fakultet for helse- og sosialvitenskap

    Studenthistorier

    Du kan også være interessert i

    Ta kontakt

    Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

    For andre spørsmål om dette studiet kan du ta kontakt med studieadministrasjonen på hsv-studieadm-l@inn.no, eller ta kontakt med noen av våre ansatte.

    Bilde av Julie Sikin Bhanji Jynge
    Studieprogramkoordinator

     

    Bilde av Ane-Gunhild Amirnejad
    Studieveileder