Politiattester og erklæringer

I enkelte studier er det krav om politiattest, erklæring om taushetsplikt og krav om medisinsk testing.

Politiattest

Hvordan får du politiattest?

Du søker om politiattest i Studentweb ved semesterregistrering i løpet av uke 32. I Studentweb må du da gå inn i fanen "Mer" og "Bestillinger".  

Når du har fått politiattesten din, må du sende denne videre elektronisk via Nettskjema.

Hvilke studier krever politiattest?

I studier der du kommer i kontakt med pasienter, klienter, barnehagebarn, elever eller andre sårbare grupper som en del av opplæring eller praksis skal det etter opptaksforskrifta  kreves politiattest.

Er det krav om politiattest ved studiet ditt må du først få opptak til studiet før du søker om politiattest. Når du har takka ja til studieplass der det er krav om politiattest blir rådet til å søke så raskt som mulig på grunn av lang behandlingstid.

Informasjon om krav om politiattest finner du på nettsidene til Samordna opptak.

Kva skjer om du har merknad på politiattesten din?

Nemnd for studentsaker skal vurdere de tilfellene hvor det er merknad på politiattesten. Du er selv ansvarlig for å gi høgskolen all relevant dokumentasjon som er nødvendig for saksbehandlingen. Det vil omfatte grunnlaget for merknaden, det vil si siktelse, tiltale eller dom. Høgskolen kan også pålegge deg å legge fram annen nødvendig og relevant dokumentasjon.

Etter at all dokumentasjon er lagt frem skal studieadministrasjon ved fakultetet sørge for å starte den innledende saksbehandlingen. Dette skal skje snarest og senest innen 10 dager. Deretter blir saken oversendt til Nemnd for studentsaker. Nemnda gjør vedtak om du skal gis mulighet til å delta i praksis eller ikke. Vedtaket kan klages på. Du vil som hovedregel ikke få muligheter til å gjennomføre praksis før nemnda har tatt stilling til saken. Hvis nemda gjør vedtak om utelukkelse fra praksis vil du ikke kunne få vitnemål for fullført grad eller utdannelse.

Hva skjer om du ikke leverer politiattest?

Dersom du ikke leverer godkjendt politiattest har du ikkj rett til å delta i klinisk undervisning eller praksisstudier. Du kan heller ikke ta eksamen som krever at praksis er gjennomført. Det er heller ikke mulig å få vitnemål for fullført utdanning.

Hva skjer om det kommer nye opplysninger i løpet av studietida?

Dersom høgskolen har fått tilgang til informasjon som gir grunn til å tro at det foreligger nye opplysninger av betydning for innholdet på politiattesten, blir høgskolen gitt tilgang til å få utlevert nye opplysninger fra politiet.

Ved bytte av studiested blir den nye utdanningsinstitusjonen ny bruker av politiattest, og kan kreve at ny politiattest blir lagt frem. Ved bytte av utdanning ved samme utdanningsinstitusjon, vil det være grunnlag for å kreve at studenten legger fram ny politiattest i forbindelse med opptak til nytt studie med krav om politiattest.

Taushetsplikt

Hvem har taushetsplikt?

En student som i studiesammenheng får kjennskap til noens personlige forhold, har taushetsplikt etter de reglene som gjelder for yrkesutøvere på vedkommande livsområder, jamfør Lov om universitet og høgskular § 4-6.

Taushetserklæring er obligatorisk for studenter på folkehelsefag-, idretts-, lærer-, helse- og sosialfagutdanninger. Regler for yrkesutøvere på vedkommande livsområde er nedfelt i lover med relevans for den aktuelle utdanninga. Hvilke lover som gjelder ditt studie vil det bli informert om.

Ifølgje forvaltningsloven § 13 plikter alle som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan, å hindra at andre får tilgang eller kjennskap til det du gjennom stillinga di får vite om noens personlige forhold.

Hva er en taushetserklæring?

Erklæringa innebærer:

  • at jeg har gjort meg kjent med forutsetningene som gjelder for yrkesutøving på fagfeltet knyttet til utdanninga mi, og plikter å overholde taushetsplikta etter gjeldende lover
  • at jeg er klar over at taushetsplikta gjelder etter at tjenesten eller arbeidet er avsluttet

Denne erklæringa fritar ikke deg fra å underskrive erklæring om taushetsplikt på tildelt praksisplass/prosjekt.

Hvor og hvordan erklærer jeg taushetsplikt?

Taushetserklæringen MÅ bekreftes av hver enkelt student ved semesterregistrering på studentweb.

I anledning praksis eller klinisk undervisning må studenter ved bestemte utdannelser og/eller ved bestemte praksissteder gjennomføre undersøkelser for tuberkulose og meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA).

Medisinsk testing

I forbindelse med praksis eller klinisk undervisning må studenter ved bestemte utdanninger og/eller ved bestemte praksissteder gjennomføre undersøkelser for tuberkulose og meticillinresistente gule stafylokokkar (MRSA). Informasjon om krav til medisinsk testing finner du på nettsidene til Samordna opptak.

Tuberkuloseundersøkelse

Alle som de siste tre årene har oppholdt seg i mer enn tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose og som skal ut i praksis i helse- og omsorgstjenesten, i lærerstillinger eller andre stillinger knyttet til barneomsorg, har plikt til å gå gjennom tuberkuloseundersøkelse, Forskrift om tuberkulosekontroll §3-1.

MRSA

Studenter som skal ha praksis eller klinisk undervisning ved sykehus, sykeheim og andre buformer med heldøgnspleie, forplikter å gå gjennom undersøkelse for meticillinresistente gule stafylokokker.

Når og hvordan gjennomføres undersøkelsene?

Når du får tilbud om studieplass ved en av de aktuelle utdanningene, vil du samtidig få informasjon om testing. Du har selv ansvaret for å bli undersøkt. Ved semesterregistrering i Studentweb gjennomfører du også en egenerklæring vedrørende tuberkulose.

Resultatet av undersøkelsene må være klart før du kan starta med praksis.

Ytterligere informasjon om krav til medisinsk testing finner du på nettsidene til Samordna opptak.

Sist endret 28. nov. 2023 11:24