Offentlige bærekraftige anskaffelser

Offentlige bærekraftige anskaffelser er et praksisrettet og fleksibelt studium for deg som er, eller ønsker å bli innkjøper i offentlig sektor, eller jobber i privat sektor og ønsker å bli kjent med hvordan offentlige innkjøp gjøres. Studietilbudet bygger på fagplanen SOA basis og SOA bærekraft, det vil si at studiet går igjennom det som skal til for å sertifisere seg. 

Studiested
Kongsvinger
Studiet varer
ca. 7 måneder på deltid
Studieform
Samlingsbasert
Studiepoeng
15
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
September
Pris
Semesteravgift
Søknadsfrist
15. aug. 2024

Om utdanningen

Offentlige bærekraftige anskaffelser er et praksisrettet og fleksibelt emne for deg som ønsker å bli eller som er innkjøper i det offentlige, eller jobber i privat sektor og ønsker å bli kjent med hvordan offentlige innkjøp gjøres. Studietilbudet bygger på fagplanen SOA basis og SOA bærekraft, det vil si at de som tar studiet har gått gjennom det som skal til for å sertifisere seg. Studiet går inn i mer enn SOA, og det legges opp til elektroniske læringselementer som går rett på SOA-fagplanene. 

I 2021 kjøpte det offentlig inn varer og tjenester for rundt 650 mrd. Kroner. Med økte krav og forventninger i samfunnet som følge av internasjonale, nasjonale og lokale strategier, er det naturlig at offentlige innkjøp brukes som et strategisk virkemiddel for å akselerere det grønne skiftet. Derfor er det avgjørende at offentlige virksomheter har kompetanse på området.

For at innkjøp skal være en effektiv drivkraft og bidra til økt bærekraft, er det avgjørende at innkjøpere har kompetanse til å planlegge og gjennomføre innkjøp som vurderer effekten av bærekraft i ulike tilbud. Kompetanse om bærekraftige innkjøp bør derfor være et prioritert satsningsområde for å fremme omstilling og effektiv ressursbruk. Dette er viktig ikke bare for å oppfylle samfunnsmål, men også fordi det stimulerer leverandørmarkeder og utgjør en betydelig andel av både offentlige og private utgifter.

OECDs rapport om anskaffelsespraksis i Norge konkluderer med at det mangler en helhetlig strategi for å bygge og utvikle kapasitet og kompetanse på tvers av offentlig forvaltning. Innkjøps-Norge er desentralisert og i små- og mellomstore kommuner og virksomheter gjennomføres ofte anskaffelser som én av flere oppgaver. Det anbefales derfor at bærekraftige offentlige anskaffelser inkluderes i opplæringsprogram for ledere, innkjøpere, og i akademia generelt. 


Målgruppen for dette emnet er personer som jobber i offentlig sektor, som har litt erfaring med anskaffelser, og som ønsker å øke sin kompetanse til å få en plattform og begrepsapparat for å jobbe med offentlige bærekraftige anskaffelser. Studiet kan også være relevant for leverandører til det offentlige og også andre med interesse for innkjøp og bærekraft, for å få innsikt i anskaffelsesprosessen.

Praktisk informasjon

Det arrangeres 6 fysiske samlinger på Kongsvinger, i tillegg til 5 digitale samlinger. Studiet er i også nettstøttet med digitale læringsressurser via en felles nettportal mellom samlingene.

Med forbehold om endringer, vil tdene for samlingene vil være  satt opp slik:

Kl. 09-15.00 Fysiske samlinger

Kl. 09.-11.00 Digitale samlinger

 

Samlings datoer: 

Høst 2024:

Digital oppstartssamling 30.september 2024

30.9.     Digital oppstartssamling 

14.10.   Fysisk samling 

23.10.   Digital samling 

13.11.   Fysisk samling 

27.11.   Digital samling 

Vår 2025:

8.1.       Fysisk samling 

22.1.     Digital samling 

29.1.     Fysisk samling 

12.2.     Digital samling 

5.3.       Fysisk samling 

26.3.     Digital samling 

9.4.       Fysisk samling 

 

Eksamen:  

Eksamen er todelt, og består av:

1. En skriftlig innlevering med utgangspunkt i en offentlig innkjøpsprosess. Oppgaven kan være individuelt eller i gruppe på inntil 3 deltakere. Et samlet omfang for hele semesteroppgaven er på ca. 8 -12 000 ord. Det gis en foreløpig karakter på det skriftlige arbeidet. 

2. Individuell muntlig eksamen på bakgrunn av innlevert oppgave for justering av foreløpig karakter. 

Det benyttes bokstavkarakter  A – F, der laveste ståkarakter er E. 

Søknadsfrist og opptak

Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse på tilsvarende nivå. Kjennskap til innkjøp vil være en fordel, men er ikke et krav.  
Søkere som ikke oppfyller kravet om utdanning, kan allikevel delta som kursdeltaker og få kursbevis (uten studiepoeng). 

                                                                 

Studiet kommer søkbart under «Betalings- og oppdragsstudier: Handelshøgskolen høst 2024»

Hva koster det?

Utvikling og gjennomføring av studietilbudene er finansiert av Direktoratet for høgre utdanning og kvalitet (HK-dir).
Studenter betaler semesteravgift på ca. kr. 900 for vårsemesteret.

Studieplaner og emner

Studiet har ambisjoner om å gi personer i ulike innkjøpsroller økt kunnskap og dypere innsikt i hvordan bærekraftige innkjøp kan gjennomføres i offentlig sektor. Det er krav og forventninger til at den offentlige forvaltningen tar i bruk nye verktøy for å håndtere innkjøpsordninger på en forsvarlig måte. 

Studiets innhold 
Studiet består av innføring i anskaffelser som et fag, og historisk utvikling og temaer fra sertifiseringsordninger for offentlige anskaffelser, slik at de som tar kurset skal ha vært igjennom det som kreves for å bestå sertifiseringstesten. I tillegg ses det på hvordan anskaffelser kan brukes for å utvikle organisasjonen i en mer bærekraftig retning.

Studiets organisering 
Studietilbudet skal kunne følges ved siden av full jobb, forutsatt at du får avsatt tid til studiene.
Studiet er organisert med samlingsbasert undervisning på Kongsvinger, kombinert med nettstøttet undervisning. Digitale læremidler (videoforelesninger- og eksempler, tekster og oppgaver) er tilgjengelig i studiets læringsplattform Canvas.

Målet er i størst mulig grad å bruke samlingene til dybdegående faglige diskusjoner samt arbeid med konkrete oppgaver.

Arbeidsformen i studiet vil være en veksling mellom forelesninger, praktiske øvelser, erfaringsutvekslinger og arbeid med problemstillinger fra oppgaver og fra egen arbeidshverdag. Det gis veiledning på oppgaver underveis i studiet. 

 

Læringsutbytte

En student med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse: 

Kunnskap 

Studenten 

  • Har kjennskap til FNS bærekraftsmål 

  • Har kunnskap om begreper, teorier og problemstillinger knyttet til hvordan organisasjoner kan utvikle seg bærekraftig 

  • Har kunnskap om sentrale temaer, prosesser og prosedyrer knyttet til utøvelse  av anskaffelser i offentlig sektor. 

  • Har kunnskap om hvordan anskaffelser kan brukes som strategisk virkemiddel for å endre organisasjoner til å bli mer bærekraftige, gjennom for eksempel sirkulære forretningsmodeller. 

Ferdigheter 
Studenten 

  • kan anvende teorier, modeller og verktøy innen bærekraftig utvikling og sirkulærøkonomi på praktiske problemstillinger innen innkjøp 

  • kan anvende, relevant informasjon og fagstoff og knytte dette til bærekraft og innkjøp  

  • kan anvende og reflektere over egen rolle innen bærekraftige innkjøp  

Generell kompetanse 

Studenten 

  • kan formidle relevante faglige problemstillinger og løsninger knyttet til innkjøp og bærekraft 

  • kan foreta etiske vurderinger om innkjøp, basert på praktiske forretningsmessige problemstillinger 

  • kan delta i diskusjoner om utvikling av god praksis innen bærekraftige innkjøp 

 

Vurderingsformer 

Emnet har fire arbeidskrav som må være godkjente før eksamen kan avlegges. Individuelt eller i grupper. 

 

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

.

Ta kontakt

Har du spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med Handelshøgskolen Innlandet på handelshogskolen@inn.no eller telefon 62 43 05 10, eller noen av våre ansatte:

Bilde av Irene Thorsplass
Prosjektleder
Bilde av Hans Olaf Delviken
Studieprogramansvarlig
Bilde av Malin Sjursen Wulvik
Studieadministrasjon