Får to nye studier: – Vil gi innfallsvinkler til å se store samfunnsspørsmål i sammenheng

Høgskolen i Innlandet etablerer nå studieprogrammene bachelor i filosofi, politikk og økonomi (FPØ) og årsstudium i filosofi.

Fire studenter i lyse klær som jobber sitter ved et bord på biblioteket og jobber sammen.

Handelshøgskolen Innlandet får nå to nye studieprogram innen filosofi. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

Mens du på årsenheten kan fordype deg i grunnleggende filosofiske spørsmål, vil man på det treårige studiet få en grundig innføring i både filosofiske, statsvitenskapelige og samfunnsøkonomiske temaer.

Gjennom denne kombinasjonen tilbyr FPØ-programmet tre ulike, men gjensidig utfyllende perspektiver på viktige samfunnsspørsmål, sier studieprogramansvarlig for bachelor i filosofi, politikk og økonomi, Andreas Brekke Carlsson.

Når er det moralsk akseptabelt å gå til krig? Hvordan bør vi fordele ressurser i samfunnet? Hvordan bør vi behandle andre arter og ta hensyn til fremtidige generasjoner? 

Dette er bare noen eksempler på aktuelle spørsmål som mange spør seg selv og som studiet kan gi verdifulle innspill til å analysere og besvare.

– Ved å studere både filosofi, statsvitenskap og samfunnsøkonomi så får man som student gode innfallsvinkler til å se store samfunnsspørsmål i sammenheng, sier Brekke Carlsson.

De første kullene starter høsten 2024

Fra og med høsten 2024 kan du studere både årsstudium i filosofi og bachelor i filosofi, politikk og økonomi ved studiested Lillehammer. 

Internasjonalt er filosofi, politikk og økonomi et veletablert bachelorprogram, men har inntil nylig vært lite tilbudt i Norge. Vi har flere filosofiemner ved HINN, men ingen egne studieprogram som inkluderer filosofi, før vi nå vil tilby disse to studiene.

Dronebilde av Storhove tatt på vinterstid. Det er hvit snø, bygninger og grønne trær som preger bildet.
De nye studiene blir opprettet ved studiested Lillehammer. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

Brekke Carlsson tror klimaendringer, kunstig intelligens, pandemien og flere kriger de siste årene gjør det viktig å reflektere mer om grunnleggende verdispørsmål. 

– Vi lever i en polarisert tid der vi får informasjon fra mange ulike kilder og det kan stilles spørsmål med om og hva som er sikker kunnskap. Hvordan kan vi argumentere på en ryddig måte mot meningsmotstandere? Studiet gir gode verktøy til å analysere vanskelige spørsmål og for å håndtere en slik virkelighet, sier Brekke Carlsson. 

Økende interesse for filosofi, politikk og økonomi

Det har de siste årene blitt stadig høyere poenggrenser for opptak i filosofi, viser tall fra Samordna opptak. Poenggrensen på BA i Filosofi, økonomi og politikk i Oslo var i fjor på 64,9 studiepoeng, noe som ga studiet en 17. plass over studiene med høyest poenggrense i 2023. 

Interessen for filosofiske spørsmål er økende, og Brekke Carlsson mener HINN har potensial til å lage to veldig gode studieprogrammer, blant annet takket være våre sterke fagmiljøer i internasjonale studier, økonomi, og filosofi. 

– Jeg tror mange er på utkikk etter relevant kunnskap for å orientere seg i en vanskelig tid da man gjerne tenker på viktige og grunnleggende spørsmål man søker svar på. Kunnskap om filosofi, politikk og økonomi gir gode verktøy for å håndtere spørsmål knyttet til en slik virkelighet, sier Brekke Carlsson.  

En globus.
Fagmiljøene våre innen internasjonale studier, økonomi og filosofi vil alle være involvert i de nye studiene. Foto: Colourbox.  

Han trekker frem det gode studiemiljøet på Lillehammer som en styrke ved studiene. Studiet vil ta opp relativt få studenter, noe som vil bety at de får tett oppfølging. I tillegg vil studiet ha et internasjonalt perspektiv der deler av undervisningen foregår på engelsk og det åpnes for utveksling i studieløpet. 

Får etterspurt kompetanse

Bachelorgraden i FPØ gir studentene muligheten til å velge ulike fordypningsretninger, og med en fullført grad får du kompetanse som blant annet etterspørres i media, offentlig forvaltning, næringslivet og skoleverket. I tillegg er det mulig å fortsette med videre studier innen for eksempel statsvitenskap, filosofi og en rekke andre fag.

Brekke Carlsson mener den raske teknologiske utviklingen vi ser også gjør slike studier mer relevant i yrkeslivet.

– Studiet vil legge til rette for at studentene blir reflekterte, selvstendige, og evner å se problemstillinger fra ulike innfallsvinkler. Studentene vil lære å analysere komplekse problemstillinger og formulere seg presist, egenskaper som arbeidsmarkedet verdsetter og er på utkikk etter, sier Brekke Carlsson. 

Relaterte lenker

Emneord: studier Av Håkon Boye Bergum
Publisert 9. jan. 2024 09:36 - Sist endret 6. mars 2024 12:18