Kaja tok miljøpsykologi - jobber i Universell Utforming AS

Kaja ble først kjent med miljøpsykologi på bachelorstudiet ved Høgskolen i Innlandet. Nå jobber hun i Universell Utforming AS med master i miljøpsykologi i bagasjen.

Kaja Bull med hunden sin ute i naturen.

Kaja Nordskogen Bull tok både bachelor- og mastergraden sin ved Høgskolen i Innlandet. Foto : Privat. 

Kaja Nordskogen Bull fullførte bachelor i psykologi hos oss, og spesielt et emne i studieløpet fant hun særdeles interessant, nemlig et som gikk i dybden på helse- og miljøpsykologi. Resultatet ble at hun søkte seg rett videre fra bachelorgraden til master i miljøpsykologi, og ble del av det andre kullet med studenter fra dette studiet.

Fikk en smakebit av miljøpsykologi på bachelorgraden

– Miljøpsykologi var noe jeg ville lære mer om. Som bachelorstudent i psykologi ble jeg opptatt av dette med omgivelsene våre, og spesielt hvordan de påvirker oss mennesker. Endringsledelse og bærekraft er andre tema jeg fattet interesse i og som studiet går i dybden på, forklarer Kaja, som fullførte master i miljøpsykologi våren 2018.

– Dette er en master i psykologi, og bygger videre på bachelor i psykologi som også tilbys hos oss på Lillehammer. Miljøpsykologi er et bredt fagfelt, der den ene hovedretningen handler om hvordan mennesker blir påvirket av fysiske omgivelser, mens den andre handler om hvordan mennesker påvirker naturen rundt seg, og hvordan vi kan få folk til å bli mer miljøvennlige, forklarer studieprogramansvarlig, Ingeborg Flagstad.

Nå jobber Nordskogen Bull som rådgiver i Universell Utforming AS i Oslo, der hun daglig får brukt mye av den faglige kompetansen hun opparbeidet seg på studiet.  Her jobber hun som rådgiver innenfor bygg og uteområder, arbeid som inkluderer rådgivning, kartlegging og kvalitetssikring av nybygg, eksisterende bygg og uteområder.

Kaja Bull i arbeidsantrekk.
Kaja Nordskogen Bull studerte miljøpsykologi ved HINN. Nå jobber hun i Universell Utforming. Foto : Privat. 

Relevant jobb i Oslo

– For eksempel har jeg jobbet på et prosjekt som går ut på å inspirere til bruk av mer farger i skoler. Mange skolebygg i Norge består av en grå bygningsmasse, og vi ser at farger på byggene spiller inn på blant annet trivsel og stress blant elever og ansatte. I denne sammenheng har jeg vært med å utvikle en veileder som viser eksempler på farger man kan bruke i skolebygg, samtidig med at alle byggetekniske krav blir ivaretatt.  

– Studenter som velger samme retning som Kaja får seg gjerne jobb innenfor byplanlegging, design og arkitektur, mens de som spesialiserer seg innen hvordan mennesker påvirker naturen, ofte jobber med å få til adferdsendringer, for eksempel gjennom organisasjonsendringer eller såkalt nudging. Vi har også mange studenter som går videre med en doktorgrad, og noen som jobber med undervisning, sier Flagstad.

Retter oppmerksomheten på samspillet mellom mennesker og omgivelsene

Mennesker og omgivelsene står i sentrum for master i miljøpsykologi, som passer spesielt godt for deg som er interessert i og vil jobbe med miljøspørsmål, helsefremmende tiltak og livskvalitet, slik Nordskogen Bull nå gjør.

– Omgivelsene våre er viktige for hvordan vi fungerer i hverdagen, både privat og i jobbsammenheng. De påvirker oss mer enn man tror. Mye av dette har blitt spesielt relevant de siste årene. Folk har taklet pandemien på ulike måter, og det har rettet oppmerksomheten mot hvordan man har det hjemme, men også på at enkelte mister følelsen av å fysisk gå på jobb, forklarer Nordskogen Bull.

Selv skrev hun masteroppgave om sammenhengen mellom restituerende omgivelser på arbeidsplassen og de ansattes stressnivå. Mye av det hun lærte på studiet og i forbindelse med skriving av masteroppgaven har hun nytte av i arbeidet hos Universell Utforming AS.

– I jobben som rådgiver har jeg blant annet fått bruk for det jeg lærte om nettopp universell utforming, arbeidsmiljø, forskningsmetode, informasjonsprosessering og helsefremmende miljøer. I tillegg har jeg hatt stor nytte av det jeg lærte om arkitekturpsykologi, erindrer hun. 

– Vi har svært dyktige studenter som er engasjerte og jobber tett med fagmiljøet. De har mye praksis underveis, får erfaring i konsulent-rollen og kan gå rett ut i arbeidslivet og anvende kunnskapen for eksempel i prosjekt. Studentene får grundig opplæring i forskningsmetode, som foruten å være elementært i forskning, også danner grunnlaget for kartlegginger og brukerundersøkelser i privat og offentlig sektor, sier Flagstad.

Kvinne på befaring i arbeidsantrekk.
Kaja har en aktiv jobb der hun ofte er ute av kontoret. Foto : Privat. 

Et stort og variert jobbmarked

Men hvordan er jobbmulighetene ved fullført mastergrad?

Selv fikk Kaja napp på en stilling som ble utlyst, men en tidligere åpen søknad gjorde at hun hadde gjort seg bemerket hos sin fremtidige arbeidsgiver. Hun oppfordrer nåværende og fremtidige masterstudenter innen miljøpsykologi til å benytte seg av alle ressursene man får tilgang til i studietiden.

– En ide kan være å skrive masteroppgave i samarbeid med en potensiell fremtidig arbeidsplass. Det er lurt å knytte nettverk med de mange dyktige gjesteforeleserne, og benytte seg av muligheter som oppstår i studieløpet, som for eksempel Miljøpsykologikonferansen, råder hun.

Et fagområde i vekst

Kaja mener at fagfeltet miljøpsykologi blir stadig mer kjent, og at miljøpsykologer kan være med på å løse flere av samfunnets nåværende og fremtidige utfordringer.  

 – Miljøpsykologi er et studium man kan bruke til mye. Stadig flere vet hva det dreier seg om, noe som resulterer i flere stillinger som er aktuelle for oss som miljøpsykologer, selv om ordlyden i stillingstitlene kan variere, sier Nordskogen Bull. 

– Det er sjelden det lyses ut stillinger spesifikt rettet mot miljøpsykologer, så vi oppfordrer studentene til å samle nyttige erfaringer underveis i studiet for å gjøre seg attraktive for potensielle arbeidsgivere. Jeg tror nyutdannede har to fortrinn i denne sammenheng. Det ene er at de kan jobbe med bærekraft, som er en stor satsing framover. Det andre er at de har mye praksis undervis i studiet, for eksempel med å løse caser for reelle bedrifter, noe som gjør overgangen til arbeidslivet lettere, sier Flagstad.

Selv ønsker hun på sikt å jobbe enda mer med den menneskelige biten innen miljøpsykologien. Hennes bakgrunn innen miljøpsykologi er et nytt og verdifullt perspektiv på arbeidsplassen.

– Jeg føler at jeg tilfører et nytt blikk og tankesett, med fokus på de psykologiske prosessene bak hvordan mennesker tar miljøet innover seg, og hvordan vi fungerer i ulike miljøer. Jeg trives i en variert arbeidshverdag, og ved å ta del i samfunnsutviklingen, og på min måte bidra til at alle skal få delta mest mulig likestilt i samfunnet. Det jeg gjør føles meningsfullt, avslutter Nordskogen Bull. 

Nyttige lenker

Studieveileder psykologi og miljøpsykologi 

Bilde av Elisabeth Thomle
Rådgiver
E-post
elisabeth.thomle@inn.no
Telefon
+47 61 28 74 60
Emneord: Psykologi, miljøpsykologi Av Håkon Boye Bergum
Publisert 21. feb. 2022 08:56 - Sist endret 13. des. 2023 14:30