Reiser 2000 kilometer for å studere: – Jeg har havnet på rett sted

Maj-Britt Kollevåg reiser fra Finnmark til Elverum for å studere master i avansert klinisk allmennsykepleie ved Høgskolen i Innlandet. 

Kvinnelig sykepleiestudent som praktiserer på en dukke.

Maj-Britt reiser helt fra Finnmark for å studere avansert klinisk allmennsykepleie i Elverum. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

– Jeg ble anbefalt studiet av en kollega som nå har startet på det siste året av utdannelsen. Etter to samlinger føler jeg absolutt at jeg er havnet på rett sted, sier Kollevåg.

Jobber som sykepleier i Porsanger

Til daglig jobber hun som sykepleier i Porsanger i Finnmark. Hun er gift og har to barn, og startet i høst på master i avansert klinisk allmennsykepleie på Elverum. Studiet er samlingsbasert slik at hun i stor grad kan studere hjemmefra i Finnmark, og gir grunnlag for spesialistgodkjenning i klinisk allmennsykepleie.

– Personlig er det viktig for meg at jeg sitter igjen med et høyt læringsutbytte etter en uke borte fra jobb og familie, og så langt føler jeg at det positive overveier det jeg må ofre. Jeg håper at skolen fortsetter å legge opp til gode forelesninger på samlingsukene, sier Kollevåg.

To kvinnelige studenter i øvingslabben i Terningen Arena.
Kristina og Maj-Britt er to av studentene som videreutdanner seg hos oss. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

Studieprogramansvarlig Randi Martinsen sier at studentene følger ordinær semesterplan, men at fleksibiliteten til studiet gjør at det tiltrekker seg studenter fra hele landet.

– Med et samlingsbasert deltidsstudium med samlinger for det meste på tre dager en gang pr. måned er det mulig å bo langt unna og studere hos oss. Semesterplanen er klar ved studiestart, noe som gjør det lettere å planlegge gjennom hele året. At studiet går over tre og ikke fire år som flere tilsvarende studier, tror jeg også er en positiv faktor, sier Martinsen.

Studiet har fra to til fire samlinger pr. semester, og går over en uke med varighet på to til fem dager. Drømmen om å bli AKS-sykepleier får Kollevåg til å reise 206 mil hver vei for å få faglig påfyll.

– HINN tilbyr et studieløp som man lettere enn alternativene kan kombinere med jobb. Det var helt avgjørende for meg når jeg skulle søke. Slik jeg ser det når skolen ut til en større gruppe sykepleiere når det legges opp til samlingsbaserte studier, da det åpner for at flere får anledning til å benytte seg av tilbudet, sier Kollevåg.

Får lønn under utdanning

Personlig innebærer tilværelsen som student også enkelte merutgifter, men heldigvis har hun en arbeidsgiver som legger godt til rette. Hun får lønn når hun er på samling, og får dekket 30 prosent av bo- og reiseutgiftene til og fra samlinger.

– Jeg er heldig som har en leder som er positiv til kompetanseheving, og ser verdien av et godt fagmiljø blant sine ansatte. Arbeidsgiveren min har også søkt tilskudd slik at jeg kan få permisjon med lønn under utdanning, forklarer Kollevåg.

Studiet gir Maj-Britt og medstudentene kunnskap om demografiske faktorer, og utfordrer dem til å se hvordan de kan bidra til å utvikle og styrke sykepleietjenesten generelt, og i kommunene spesielt.

– Potensialet for en avansert klinisk sykepleier er stort. Selv om rollen er relativt ny i norsk helsetjeneste, ser jeg allerede mange områder hvor en slik stilling hadde vært aktuell. Skal vi fortsette å sikre forsvarlige gode helsetjenester, er vi nødt til å endre litt av måten vi løser oppgavene på, sier Kollevåg.

Sykepleiestudent i hvite klær på labben.
Etter fullførte studier ønsker Maj-Britt Kollevåg å jobbe med bærekraft i hjemkommunen. Foto: Høgskolen i Innlandet.  

Martinsen sier studiet gir studentene klinisk breddekompetanse i blant annet vurdering, diagnostisering og oppfølging av pasienter med sammensatte lidelser og behov for kompleks sykepleieoppfølging. Den kommunale helsetjenesten rundt om i Norge trenger økt kompetanse grunnet eldrebølgen og flere eldre hjemmeboende, og derfor er studiet prioritert fra helsemyndighetenes side.

– Mange av studentene våre får dekket kostnader fra arbeidsgiver og blir sendt på utdanning nærmest på bestilling, mens andre tar alt på egen kappe og går tilbake til jobben sin med utvidet funksjon for oppfølging av pasienter. Vi ser også at mange kommuner oppretter stillinger tilpasset sykepleiere med denne utdannelsen. På sikt tror jeg kommunene vil prioritere dette enda høyere, sier Martinsen.

Vil jobbe med bærekraft i egen kommune

Etter fullført grad ønsker Kollevåg å bruke det hun lærer til å utvikle bærekraftige helsetjenester i hjemkommunen.

– Porsanger kommune har fantastiske sykepleiere og helsefagarbeidere med bred og ulik erfaring, hvor vi sammen utfyller hverandre godt. Skal vi fortsette å gi trygge og gode helsetjenester i møte med dagens og fremtidens behov, må vi forvalte ressursene på en bærekraftig måte. Jeg håper at min fremtidige kompetanse kan bidra i denne sammenheng, sier Kollevåg.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 17. okt. 2023 09:37 - Sist endret 1. feb. 2024 15:41