Language: NOR | ENG

Sikkerhetstips

 

 

Riktig bruk av AV-utstyr under forelesninger

Informasjon om bruk av disse funksjonene i styringspanelet:

Styringspanel
 • «Laptop» Viser bilde fra egen enhet ved bruk av VGA kabel, denne overfører kun bilde. 
  For å få lyd i tillegg trenger du koble til lyd kabel, se bildet nedenfor.
VGA
 • «HDMI» Viser bilde fra egen enhet ved bruk av HDMI kabel, denne overfører både bilde og lyd, se bildet nedenfor.
HDMI
 • «PC» Viser bilde fra stasjonær PC som står i kateteret, merk at denne må slåes på manuelt. Det er ikke alle undervisningsrom som har stasjonær PC.
 • «Dokument-kamera» Viser bilde fra et kamera som enten er lokalisert i taket eller på kateteret, merk at den som står på kateteret muligens må slåes på manuelt.
  Det er ikke alle undervisningsrom som har Dokument-kamera.

Det er også lurt å merke seg den lille knappen som vises i enkelte kildevalg som heter «reset bilde» Denne knappen løser ofte problemet hvis bildet vises feil på lerretet, eksempel forskjøvet bilde eller feil farger. 

Untitled-7

 

Passord

Ett passord er lett for deg å huske, men vanskelig å gjette for andre. Ikke bruk det samme passordet på flere tjenester. Det er også veldig viktig at du bytter passordet ditt innimellom.

Et eksempel på hvordan man kan lage et godt passord det er lett å huske, er å lage en setning der man bruker forbokstaven i hvert ord, her er et eksempel: Kari Ola har barn hund !, passordet i dette tilfelle blir da: K&Oh3b+1h!

Selvbetjeningsportal for bytte av passord. 

 

Nedlasting av programmer

Når man installerer ett program på pc-en er det viktig å installere programmet fra utvikleren sin side, så man ikke får med skadelig programvare.

F.eks.: i stede for å søke skype på Google er det bedre å gå direkte til skype sin hjemmeside og laste ned programmet derfra. 
De aller fleste utviklere bruker navnet på programmet som URL adresse slik som dette:  www.skype.com

Dette er kun et eksempel da installasjon av skype er noe vi opplever mye problemer med for tiden, husk at lync også kan importere skype kontakter.

Noe som er veldig viktig når man installerer programmer på maskinen er å lese nøye hva som står før man klikker "neste", grunnen til dette er at all skadelig programvare er forhåndsvalgte når man installerer programvaren. Hvis du skal installere et program du er usikker på kan du ringe brukerstøtte for bistand.

 

Antivirus 

De ansatte på Høgskolen i Innlandet - Hedmark bruker antivirus-program som heter Microsoft System Center Endpoint Protection og Microsoft Security Essentials. Det er veldig viktig å holde antivirus-programmet oppdatert og søke etter virus på din pc til tider, de ansattes pc`er er satt opp til å foreta søk hver dag.
Det kan forekomme at disse programmene ikke søker etter trusler som planlagt, det kan derfor være lurt å søke selv med jevne mellomrom.
For at antivirus-programmene skal holde seg oppdatert er det viktig å installere oppdateringer når maskinen ber om det, disse oppdateringene kommer automatisk i Windows update.

For å sjekke antivirusprogrammet ditt trenger tilsyn, gjør du dette ved å klikke på et av symbolene som vist på bildet under, og deretter «Åpne»

SCEP-MSE

Antivirusprogrammet ditt kan vises i 3 farger

 • Grønt: Betyr at programmet er oppdatert og nylig har søkt etter trusler
 • Oransje: betyr at programmet trenger tilsyn enten ved søk etter trusler, eller en oppdatering, det kommer da frem av en knapp som forteller hva du skal gjøre
 • Rød: Betyr at programmet anser at maskinen din er i fare, ring da brukerstøtte for å få hjelp til å løse dette

Microsoft Security Essentials er gratis og kan lastes ned herfra:  http://www.microsoft.com/nb-no/download/details.aspx?id=5201

De som bruker Windows 8 har et integrert antivirusprogram som heter Windows Defender.

 

Windows update

Windows Update

Det er en enkel og gratis måte å holde datamaskinen trygg og oppdatert. Der får du de siste sikkerhetsoppdateringene og andre viktige oppdateringer fra Microsoft automatisk.

Det er noen oppdateringer som man må velge manuelt. Det kan gjøres ved å gå inn på Kontrollpanelet i Start Menyen. Får å finne Windows Update, må du velge «Små Ikoner» oppe i høyre hjørne ved «Vis Etter» (se bildet). Gå deretter inn på Windows Update, som ligger i oversikten.

Månedens tips april 2015 - 1

Hvis det er noen viktige oppdateringer tilgjengelige vil disse komme opp automatisk her. Det kan også komme Valgfrie Oppdateringer, men disse må du velge manuelt ved å trykke på Valgfrie Oppdateringer og huke av oppdateringene som vises i listen. Det kan hende det ligger språkpakker under valgfrie oppdateringer, disse skal ikke installeres.

Månedens tips april 2015 - 2

Hvis det ikke finnes noen oppdateringer, kan du trykke «Se etter oppdateringer» i venstre marg.

Månedens tips april 2015 - 3

Hvis det vises ett skjold med ett utropstegn inni Avslutt knappen (som vises på bildet under), vil oppdateringene installeres før datamaskinen slås av. Det er veldig viktig og la disse oppdateringene bli helt ferdige. Hvis du skrur av datamaskinen under installasjonen kan det oppstå problemer ved neste oppstart.

Månedens-tips-april-2015---5

 

Backup

Dokumenter og filer som er lagret lokalt på datamaskinen din er ikke trygge før backup er tatt. Hvis det skulle skje noe med datamaskinen din og du ikke har tatt backup, er det stor sjanse for at du da mister alt som er lagret lokalt på datamaskinen. Det er derfor veldig viktig at du tar backup etter du har jobbet med nye og eldre dokumenter og filer.

Vi anbefaler derfor at du bruker Høgskolens backup-system. Vær obs på at det bare er filer du har lagret under Dokumenter, Mine bilder, Mine videoer og Min Musikk som blir tatt backup av.

Er du usikker på hvordan du bruker denne løsningen så kan du gjøre følgende:

 

Sikkerhet

Alle har personlig informasjon de trenger å beskytte; passord, finansinformasjon og annen sensitiv informasjon. For å hindre at personlig informasjon ikke skal komme på avveie, er det noen tiltak som kan gjøres:

 • Ikke kryss av for at for at nettsteder skal «huske» passordet ditt.
 • Når du handler på Internett, ikke la nettsiden «huske» kredittkortet ditt. Dette kan gjøre deg sårbar for ID-tyveri og kredittkortmisbruk.
 • Ha kode på mobilen, nettbrett og PC
 • Vurder nøye hvilken informasjon du lagrer på minnepinner/eksterne harddisker som du har med deg da du reiser.

Det er også andre ting som er spesielt viktig da man er på jobb slik at informasjon ikke skal komme på avveie:

 • Låse PC
 • Ta med Adgangskort/nøkler
 • Ikke la mobilen ligge igjen
 • Låse kontoret
 • Huske å logge av skriveren etter bruk

NB! Man kan enkelt låse PC-en ved å trykke på Windows tasten + L som vises på bildet under.

win-l_small

 

VPN

Nå som ferien begynner for fult, er det nok mange som skal reise til utlandet. Og da kan det hende man har med seg PC'n for å kunne arbeide litt, på flyplassen, hotell, kafé eller lignende. Da kan det være greit å sikre dataen mot inntrengere. Når man kobler seg til ett trådløst nettverk der man ikke trenger noen form for autentifikasjon, altså (usikre trådløse nettverk) kan hvem som helst «bryte seg inn på maskinen din» og stjele sensitiv informasjon som f.eks. passord. For å forhindre dette kan man bruke en VPN. Da lurer man datamaskinen til å tro at den sitter på ett annet nettverk enn det den gjør. Dette betyr at man i teorien er tilkoblet høgskolenettverket når man er på VPN, og at all trafikken går igjennom dette nettet.

På Høgskolen i Innlandet - Hedmark har alle ansatte en VPN Klient installert på sin datamaskin, der man logger på med sitt eget brukernavn og passord.

Er du usikker på hvordan du logger på VPN Klienten?

 

Taushetsplikt

De som ansettes i Høgskolen i Innlandet - Hedmark skriver under en arbeidsavtale. I den står det bl.a.: «Arbeidstakeren plikter å forholde seg til forvaltningslovens bestemmelser om taushetsplikt»

I forvaltningsloven er det spesielt paragraf 13 som handler om taushetsplikten.

§13. (taushetsplikt)

Enhver som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan, plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det han i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om:

 1. Noens personlige forhold, eller
 2. Tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den opplysningen angår.

Det er noen opplysninger som ikke regnes som personlige forhold: fødested, fødselsdato/personnummer, statsborgerskap, sivilstand, yrke, bopel og arbeidssted. Dette gjelder med mindre det røper ett klientforhold eller andre forhold som må anses som personlige. Man skal derfor ikke gi ut informasjonen til uvedkommende, for å forhindre at den blir misbrukt.

Så derfor:

 • Pass på å ikke snakke med uvedkommende om opplysninger de ikke har noe med.
 • Det er taushetsplikt på ting som kan bety noe konkurransemessig.
 • Oppbevar opplysninger på en forsvarlig måte, slik at ingen tilfeldig kan få tak i de.
 • Taushetsplikten gjelder også etter at man har avsluttet tjenesten eller arbeidet.

 

Andre ting man bør være bevisst om:

 • Vær bevisst på hvilken informasjon du lagrer på Nettskyen (Dropbox e.l)
 • Tenk over hva du snakker høyt om i telefon med andre. Noen kan lytte!
 • Pass godt på minnepinner/eksterne lagringsmedier både på kontor og når man er ute og reiser.
 • Ha lås på PC, TLF og Nettbrett.
 • Ikke la dokumenter flyte når du er borte fra kontoret. Lås døren og PC-en

NB! Vi minner også på at det er på tide å bytte passord.

 

E-post

E-post er en av de mest brukte verktøyene for kommunikasjon.

 • Vær forsiktig med å åpne vedlegg, selv fra personer du kjenner.
 • Aldri oppgi kredittkortinformasjon, brukernavn eller passord.
 • Sensitiv informasjon må ikke sendes på e-post så lenge informasjonen ikke er kryptert.
 • Husk at e-post er et åpent medium som kan sammenlignes med et postkort.
 • Les godt igjennom e-posten du får, og vær obs på uønsket e-post.
 • Dobbeltsjekk at det er riktig mottaker før du trykker send.
 • Unngå å trykke på lenker som blir sendt i e-poster, om du ikke venter på noe spesifikt som tilbakestilling av passord.