HINN får 4 millioner til desentrale og fleksible utdanninger

Tre av våre prosjekter har fått tildelt midler fra regjeringen slik at vi kan legge til rette for flere lokale studietilbud.

Tre sykepleiestudenter i blått antrekk og ei i grønt som prater sammen på samling.

Nasjonalt er det først og fremst utdannninger innen helse,omsorg og skole som har fått midler. Foto:Høgskolen i Innlandet. 

Det kommer fram i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet. Totalt tre prosjekter ved Høgskolen i Innlandet får til sammen litt over 4 millioner kroner. Dette er en betydelig sum som kommer godt med i utviklingen av studieporteføljen vår, sier prorektor utdanning, Stine Grønvold.

– Dette er gode nyheter for både ansatte og studenter ved HINN. De fleksible og desentraliserte utdanningene er viktige for oss og attraktive blant studentene, og det er godt å se at myndighetene anerkjenner viktigheten av denne typen utdanninger, sier Grønvold.

Her kan du lese mer om pedagogisk innovasjon og utviklingsarbeid ved Høgskolen i Innlandet.

Fordeler 200 millioner kroner

Totalt har regjeringen fordelt 200 millioner kroner til desentraliserte utdanninger og studiesentre. En rekke fagskoler, høgskoler og universiteter har blitt valgt ut og får til sammen 150 millioner kroner, i tillegg til at 27 studiesentre over hele landet får 50 millioner kroner. Det er en hovedvekt av utdanninger innen helse, omsorg og skole som får midler fra myndighetene.

– Vi fortsetter å styrke tilgangen på utdanning over hele landet. Behovet for fleksible utdanningstilbud nært folk øker i takt med at flere ønsker å studere kombinert med jobb og familie. Slike tilbud er viktig for å utdanne folk til våre velferdstjenester og næringsliv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i pressemeldingen.

Midler til tre prosjekter

Det er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) som administrer ordningen og behandler søknadene. Følgende tre prosjekter ved HINN har fått midler etter å ha søkt:

  • Offentlige og bærekraftige anskaffelser er tildelt 2 542 903 kroner
  • Samlingsbasert barnehagelærerutdanning, deltid er tildelt 470.795 kroner
  • Videreutdanning i planlegging, innovasjon og ledelse er tildelt 998.857 kroner

Prosjektet offentlige og bærekraftige anskaffelser har blitt tildelt drøyt 2,5 millioner kroner. Målet er at to nye emner på 7,5 studiepoeng skal utvikles og driftes som del av prosjektet. Emnet skal tilbys fleksibelt og desentralt i samarbeid med studiesentre i Innlandet. Senter for livslang læring (SELL) er ansvarlig enhet for prosjektet, med senterleder Mette Villand som administrativt ansvarlig. 

– Vi på HHS v/SELL leverte seks totalt søknader og fikk tilslag på 2 og tildelt nesten 3,5 millioner kroner, noe vi er godt fornøyd med. Vi ser at myndighetenes politikk kommer tydelig fram i tildelingene ved at gjennomføring utenfor campus blir prioritert, sier Villand. 

Det andre prosjektet som får midler er videreutdanning i planlegging, innovasjon og ledelse. Dette er et samarbeidsprosjekt med RKK Ytre Helgeland, der man ønsker å tilby en videreutdanning på masternivå. Senter for livslang læring er ansvarlig enhet for dette prosjektet, med Trude Hella Eide som prosjektleder. 

–Vi skal lage et videreutdanningstilbud spesielt tilpasset små kommuners utfordringer og forutsetninger for å drive med innovasjon og samfunnsutvikling. Flere nasjonale utredninger har de siste årene pekt på behovet for en styrket satsing på kompetansebygging innen både planleggings-, innovasjons- og ledelsesfeltet. Studiet skal imøtekomme noe av dette behovet, sier Hella Eide. 

Samlingsbasert barnehagelærerutdanning, deltid ved fakultet for lærerutdanning og pedagogikk tildeles 470.795 kroner. Målet for prosjektet er å videreutvikle vårt samlingsbaserte studieprogram for barnehagelærerutdanning fra å være en fulltidsutdanning til å bli en deltidsutdanning over fire år.

– Jeg er veldig glad for at HK-dir ser potensialet i prosjektet, og for at de følger argumentasjonen vi har fremsatt. Jeg tror selvfølgelig at dette prosjektet er en veldig god ide, og det er fint å få en bekreftelse på dette, sier Andreas Engh Seland, som er leder for prosjektet.   

Ambisjonen for prosjektet er å skape en robust og fremtidsrettet barnehagelærerutdanning hos oss som kan være et fleksibelt alternativ for de som ikke har anledning til å være fulltidsstudent.

– En av trendene vi har sett de siste årene er at barnehagelærerstudenter søker seg til utdanninger med høy grad av fleksibilitet. Utdanninger hvor man kan kombinere studier med et liv og med forpliktelser utenfor studiene.Vårt ønske er å skape en slik fleksibel utdanning som utdanner gode, faglig trygge barnehagelærere, sier Engh Seland.

Tildelinger til studiesentre

I tillegg til disse tre prosjektene har det kommet tre tildelinger til studiesentre vi har en tilknytning til. Høgskolesenteret i Kongsvinger – kompetanse og utvikling for Kongsvingerregionen har blitt tildelt 2,55 millioner kroner. Samme beløp går til drift av Tynset studie- og høgskolesenter. 1,2 millioner kroner er gitt som tilskudd til drift av studiesenter i Karriere Innlandet 2023.  

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 1. juni 2023 10:49 - Sist endret 2. juni 2023 13:55