HINN-filosof i celebert selskap

Da Oxford University Press skulle oppsummere bevissthetsfilosofien, kunne de plukke filosofer fra hele verden gjennom alle tider. I den boka ryddet de plass til Hedda Hassel Mørch fra Høgskolen i Innlandet.

Portrettbilde av Hedda Hassel Mørch

IKKE SMÅTTERI: Hedda Hassel Mørch har levert en av 79 tekster som oppsummerer bevissthetsfilosofien. Bidragsyterne er filosofer fra hele verden gjennom tidene. (Foto: Privat)

– Jeg visste ikke at jeg var med i denne her, jeg, før den kom ut! 

Når den 36 år gamle førsteamanuensisen sier «denne her», mener hun en bok med tittelen «Philosophy of Mind - Classical and Contemporary Readings»

Boka er en antologi, en samling med tekster, og altså gitt ut av verdens største universitetsforlag.

Antall tekster er 79. Til sammen skal de gi en omfattende innføring, og svar, på de største spørsmålene innen feltet bevissthetsfilosofi. Og tekst nummer 34 tilhører Hedda.

Sammen med de største

Og det er ikke hvem som helst som er plukket ut av Oxford-forlaget. 

Her finner vi blant annet tekster fra den moderne filosofiens grunnlegger René Descartes, den persiske astronomen og filosofen Avicenna, mannen som regnes som grunnleggeren av teoretisk datateknologi og som knakk Enigma-koden under 2. verdenskrig, Alan Turing og Nobelprisvinner Bertrand Russell. 

For å nevne noen andre enn Hedda Hassel Mørch.

– Hva føler du nå?

– Jeg føler meg beæret!

Teksten Hedda har fått med i boka er en artikkel hun fikk publisert i det populærvitenskapelige magasinet Nautilus tilbake i 2017 – «Is Matter Conscious?».

– Teksten min er en innføring til en filosofisk teori jeg lenge har vært opptatt av, nemlig panpsykisme. Panpsykisme er den filosofiske teorien om at alle ting har en form for bevissthet, forteller Hassel Mørch.

– Det er veldig gøy å ha skrevet det som blir sett på som en god innføring i panpsykisme-feltet, sier Hedda, som til daglig er å finne på Institutt for rettsvitenskap, filosofi og internasjonale studier i Lillehammer. 

Hvorfor har vi opplevelser?

Bilde av omslaget på en bok
BOKA: David Chalmers har vært redaktør av boka med de 79 tekstene fra filosofihistorien.

Boka Hedda har blitt en del av er en blanding av klassiske historiske tekster og nyere tekster som tar oss med fra de tidligste filosofene til de store navnene på feltet bevissthetsfilosofi i dag. 

– For en som ikke vet hva bevissthetsfilosofi er for noe, klarer du å forklare det enkelt for oss?

– Et av de mest sentrale problemene i bevissthetsfilosofi er hvordan det mentale oppstår fra det fysiske, sier Hedda. 

– Ok…?

– Med bevisstheten eller det mentale mener vi subjektive opplevelser, det du føler nå, hvordan verden ser ut for deg fra innsiden. Hva er sammenhengen mellom fysiske hjerneprosesser og dine subjektive opplevelser? Hvorfor har vi opplevelser i det hele tatt, fortsetter hun.

Innen bevissthetsfilosofifeltet har man flere retninger.

Tradisjonelle teorier som dualisme mener det mentale og det fysiske er helt forskjellige ting – helt atskilt. Materialisme på den andre siden sier at bevisstheten ikke er noe annet enn fysiske hjerneprosesser. 

Hedda derimot tilhører de som heller mot teorien som kalles panpsykisme. 

– I stedet for å si at det fysiske og det mentale er to helt forskjellige ting, eller at det kun er fysisk, så sier panpsykismen at det mentale er fysisk, men at det fysiske er noe mer enn det fysikken og vitenskapen forteller oss fordi alt som er fysisk også har et mentalt aspekt, forklarer hun.

– ???

–  Bevissthet er ikke noe bare vi mennesker har. Kompliserte fysiske systemer har komplisert bevissthet - som hjernen vår. MEN – enkle fysiske ting eller systemer, som partikler, har også en bevissthet, men den er ekstremt enkel, sier Hassel Mørch. 

Selv om Hedda ikke var bevisst at teksten hennes hadde kommet med i den høythengende boka, er det ikke noe tvil i dag – teksten står fysisk svart på hvitt som tekst nummer 34, midt iblant de største filosofene på feltet i verden gjennom tidene.

Kontakt:

Hedda Hassel Mørch, førsteamanuensis

E-post: hedda.morch@inn.no 

Telefon: 61 28 74 74 eller 924 45 522

 


 

Emneord: filosofi Av Ole Martin Ringlund
Publisert 10. des. 2021 14:24 - Sist endret 14. des. 2021 14:10