På plass i nytt doktorgradsprogram

Åtte nye stipendiater startet nylig fire år med kunstnerisk utforskning innen feltene film, spill og TV. De er del av det nye og unike ph.d.-programmet «Kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer».

Bilde av ti personer på et gruppebilde foran en skog

De nye stipendiatene har hatt en samling på Lillehammer. (F.v.) Ph.d. leder Trond Lossius, Marie Suul Brobakke, Simon Jon Andreasen, Ole Christian Solbakken, Izer Aliu, Rasmus Eriksson,Therese Næss Diesen, Jørgen Stangebye Larsen, Kristine Ann Skaret og prodekan for forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid ved DNF og AMEK Nina Grünfeld.    

Foto: Sean Fulton

Det nye doktorgradsprogrammet er felles for Den norske filmskolen og Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi (AMEK) på høgskolen.

– Ph.d.-programmet vårt er unikt i både nordisk og internasjonal sammenheng, sier ph.d.-leder Trond Lossius.

Det nye programmet er den eneste ph.d.-utdanningen innen film og beslektede audiovisuelle kunstformer som tilbyr et program hvor kunstutøvelsen står i sentrum.

– Det er nok det som har appellert til så mange interessante søkere med sterk forankring i bransjen og i feltet, forteller Lossius.

Mange om beinet

Stipendiatstillingene ble utlyst i desember 2022 og det kom inn nærmere 70 søknader.

Fem av stipendiatene er ansatt ved filmskolen og to er tilknyttet TV-skolen og Spillskolen ved AMEK. I tillegg kommer det med en stipendiat ansatt ved Høyskolen Kristiania.

– Det var fantastisk gode søkere, sier ph.d.-lederen, som gjerne kunne tenke seg å ha tatt inn tre ganger så mange.

– Stipendiatene har både en kunstfaglig tyngde og interessante prosjekter med muligheter for nyskapning. Vi ser også spennende koblinger på kryss og tvers mellom det stipendiatene vil arbeide med. Alt ligger til rette for å bygge et sterkt felles forskningsmiljø som vil bidra til innovasjon innen audiovisuelle fortellinger og de kunstneriske prosessene som ligger bak, forteller Lossius.

Utveksling med studentene

Portrettbilde av Jørgen Stangebye Larsen
Jørgen Stangebye Larsen, stipendiat i produksjonsdesign ved Filmskolen. (Foto: Den norske filmskolen)

De neste fire årene skal stipendiatene også undervise og utveksle kunnskap og erfaringer med studentene.

En av de nye stipendiatene, Jørgen Stangebye Larsen, har tidligere undervisningserfaring fra filmskolen og ser frem til å fortsette med det.

Like før han begynte som stipendiat nå i september hadde han en felles workshop for det nye Kull 14 på filmskolens bachelorutdanning.

– Undervisning for alle de ulike disiplinene samlet er spennende og gjør at man fokuserer på hvordan de fleste deler av en filmproduksjon er relevant for alle fagfunksjoner på forskjellige måter; mer enn å fokusere på hva som er vårt og mitt og hva som skiller oss fra hverandre, uttaler Stangebye.

– Film er en kollektiv kunstform. Samarbeid og forståelse for hverandre og hva vi kan bidra med og dra nytte av på tvers av våre disipliner er helt avgjørende og det som gjør det å lage film så givende å være en del av, avslutter produksjonsdesigneren.

Kontaktinformasjon:

Bilde av Trond Lossius
Professor
E-post
trond.lossius@inn.no
Telefon
+47 61 28 84 28
Bilde av Nina Frederikke Grünfeld
Prodekan forskning
E-post
nina.grunfeld@inn.no
Telefon
+47 61 28 81 53

 

 

 

Av Hanne-Lovise Skartveit
Publisert 23. okt. 2023 10:18 - Sist endret 24. okt. 2023 12:21