Responskonferansen: Norsk utenrikspolitikk for en ny tid

Utenriksdepartementet og HINN har gleden av å ønske velkommen til åpen konferanse om Norsk sikkerhet og freds- og forsoningspolitikk i en urolig og uforutsigbar verden. Hør Anniken Huitfeldt med flere diskutere framtidas utenrikspolitikk.

Respons logo med tekst Respons. Norsk uterikspolitikk for en ny tid

Målgruppen for Respons er studenter og akademia, embetsverk, politikere og befolkningen for øvrig og finner sted på HINN Lillehammer. 

Om Respons

Uforutsigbarheten i verden og utfordringene i utenrikspolitikken er større enn på lenge. Stormaktsrivaliseringen er tilbake for fullt. Den regelbaserte verdensorden er under press. Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina har drastisk endret vestlige lands forhold til Russland. Globalt økonomisk og politisk samarbeid, forsvar av det multilaterale systemet, tillitsbygging, blir særlig viktig. Særlig i en tid hvor folkeretten og menneskerettighetene er under sterkt press.    

Sammen med medlemskapet i Nato er sikringen av en sterk, regelbasert multilateral orden – systemet av felles institusjoner og normer bygget opp rundt FN siden andre verdenskrig – kjernen i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Siden 90-tallet har også bidrag til forsoning og konfliktløsning vært en sentral dimensjon. Hvordan påvirker en verden i endring, preget av mer konflikt og polarisering, rammebetingelsene for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk?

Sentrale problemstillinger for konferansen på Høgskolen i Innlandet er å bedre forstå hva en endret global og europeisk geopolitisk kontekst betyr for Norges utenriks- og sikkerhetspolitikk. Fokuset er spesielt på å forstå om og hvordan Norge kan fremme internasjonalt samarbeid og drive freds- og forsoningspolitikk innenfor disse endrete rammene. 

Les mer om Respons.

Program

Konferansier prorektor Ine Wigernæs.

11.15: Velkommen

Portrett Anniken Huitfeldt
Anniken Huitfeldt (Foto: Sturlason/UD)

11.20: Utenriksminister Anniken Huitfeldt: En verden i endring – implikasjoner for Norges utenrikspolitiske handlingsrom

Hvordan kan Norge fremme internasjonalt samarbeid og bidra til konfliktløsning innenfor et endret globalt og europeisk landskap? Hvordan vil den nye geopolitiske virkeligheten, inkludert økt stormaktsrivalisering påvirke Norges mulighet til å drive upartisk freds- og forsoningsarbeid? Hvordan skal norsk utenrikspolitikk tilpasses en ny virkelighet?

11.40: Innlandet spør utenriksministeren – spørsmål om norsk utenrikspolitikk fra Innlandets befolkning 

Portrett Knut Storberget
Knut Storberget (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret) 

12.10: Knut Storberget: Forsvarskommisjonens anbefalinger: Implikasjoner for norsk utenrikspolitikk. 

Forsvarskommisjonens rapport påpeker at norsk forsvarspolitikk må tilpasses et endret internasjonalt og europeisk sikkerhetspolitisk landskap. I en todelt og mer usikker verden, med krig i Europa og økt geopolitisk rivalisering, er Norge i større grad enn noen gang tidligere avhengig av tett samarbeid med våre allierte og partnere i Europa og USA. Hvordan påvirkes den bredere norske utenrikspolitikken av endringene vi ser i Norges sikkerhetspolitiske omgivelser? I hvilken grad og hvordan kan det være konflikt mellom alliansetilhørighet og samarbeid på den ene siden og en uavhengig utenrikspolitikk i på den andre, og hvordan kan Norge best løse slike dilemmaer? 

12.30-13.15 Lunsj med mingling

13.15 -14.00: Lenestolssamtale mellom Huitfeldt, Storberget og Harpviken. Spørsmål fra salen. Moderert av Marianne Riddervold 

Portrett Kristian Berg Harpviken
Kristian Berg Harpviken (Foto: PRIO)

14.00: Kristian Berg Harpviken: Norsk freds- og forsoningsarbeid i en mer usikker verden 

Norsk freds- og forsoningspolitikk har alltid hatt både en idealistisk og sikkerhetspolitisk dimensjon. På den ene siden ønsker Norge å være en uavhengig partner som kan bidra til å fremme fred, folkeretten og menneskerettigheter. På den andre siden har fokuset ofte vært på fredsarbeid i områder av sikkerhetspolitisk betydning for Norge, i samråd med Norges allierte. Hvilke utfordringer og dilemmaer står norsk freds- og forsoningspolitikk overfor i en endret geopolitisk kontekst, med krig i Europa og økt konkurranse mellom USA og Kina? 

Portrett Gregory Ferguson-Cradler
Gregory Ferguson-Cradler (Foto: HINN)

14.15: Gregory Ferguson-Cradler: Aggressiv nøytralitet i sør. Hvordan påvirkes norsk utenrikspolitikk? 
Mange land i det globale sør har unnlatt å ta et standpunkt til krigen mot Ukraina. Isteden ønsker de balanse i sine utenrikspolitiske relasjoner, og er seg i økende grad bevisst sin egen posisjon i internasjonal politikk. Hva kjennetegner disse endringene og hva betyr det for norsk utenrikspolitikk? Hvordan påvirker fremveksten av aggressiv nøytralitet i det globale Sør-Norges rolle som konfliktløser og som kompromissfinner i internasjonale organisasjoner? 

14.30: Marianne Riddervold: Europa i en mer usikker verden – implikasjoner for Norge 

Portrett Marianne Riddervold
Marianne Riddervold (Foto: NUPI)

Krigen mot Ukraina har snudd sikkerhetspolitikken i Europa på hodet, samtidig som USA i sine nye nasjonale sikkerhetsstrategier er tydelig på at den globale rivalen Kina, og ikke Russland, er USAs utenrikspolitiske førsteprioritet. Hvordan påvirker økte globale spenninger og krig i Europa muligheten for samarbeid i internasjonale organisasjoner? Hva er EUs og NATOs roller i en endret verden og hvor uavhengig kan norsk politikk være i en slik setting?

14.45: Spørsmål fra salen 

15.00: Avslutning ved utenriksministeren

Innlederne

Portrettbilder av de 5 innlederne på Responskonferansen
Innlederne på responskonferansen, fra venstre: utenriksminister Anniken Huitfeldt, statsforvalter og leder av Forvarskommisjonen Knut Storberget, seniorforsker Kristian Berg Harpviken, førsteamanuensis Gregory Ferguson-Cradler og professor Marianne Riddervold. (Foto kreditert under Program)

Anniken Huitfeldt er utenriksminister som har ansvar for norsk utenrikspolitikk, arbeidet med å fremme Norges interesser internasjonalt og utenrikstjenestens oppgaver. 

Knut Storberget er statsforvalter i Innlandet og høgskolerektor ved Høgskolen i Innlandet. Storberget har vært justisminister og satt på Stortinget for Arbeiderpartiet fra 2001-2017. Han er utdannet jurist, har jobbet 10 år som advokat og fikk møterett for Høyesterett i 2002 og har erfaring fra en rekke verv og offentlige utvalg. Storberget ledet Forsvarskommisjonen, som leverte sin rapport våren 2023.

Kristian Berg Harpviken er sosiolog og forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), og også leder av instituttets Midt-Østen senter. Harpviken forsker på fredsprosesser, væpnede konflikter, politisk mobilisering og migrasjon.

Gregory Ferguson-Cradler er historiker og førsteamanuensis på Internasjonale studier ved Høgskolen i Innlandet. Ferguson-Cradler underviser og forsker på global økonomisk og politisk historie siden andre verdenskrig.

Marianne Riddervold er professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet. Riddervold forsker blant annet på europeisk og norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, europeisk integrasjon, forholdet mellom EU og NATO, og transatlantiske relasjoner.

Praktisk informasjon

Arrangementet er gratis og åpent for alle.  Respons finner sted i HINN Lillehammers største auditorium, Auditorium A - Bjørnstjerne Bjørnson. Større grupper som f. eks. en skoleklasse som ønsker å sitte sammen oppfordres om å komme litt tidlig for å reservere plasser, auditoriet åpner kl. 10.30. 

Auditoriet ligger rett ved siden av kantina som serverer kalde og varme retter og som har lunsjbuffet og middagsservering.

Det er ingen påmelding.

Vel møtt i auditorium A - Bjørnstjerne Bjørnson på studiested Lillehammer!

Relaterte lenker

Følg konferansen på nett

Konferansen strømmes på regjeringen.no.

Emneord: Responskonferansen
Publisert 4. aug. 2023 12:24 - Sist endret 20. des. 2023 14:32