Slik traff Tore og Hannah med utdanningsvalget

Å finne ut hva man skal studere kan være krevende. Så hvordan bør man gå fram? Her får du råd fra karriereveileder Heidi Hansen og et innblikk i utdanningsvalgene til HINN-studentene Tore Pedersen og Hannah Nordanger.

Mannlig artist som synger på en scene med røde lys i bakgrunnen.

Tore Pedersens drøm om å bli artist førte han til studier i musikkformidling. Foto: Espen Kristiansen/Høgskolen i Innlandet. 

Søknadsfristen for høyere utdanning 15. april nærmer seg, og mange fremtidige studenter føler trolig på press og forventninger fra omgivelsene, der spørsmål som «hva bør jeg studere» eller «hva om jeg velger «feil» studium?» kan bli altoppslukende.

Se det komplette studietilbudet til Høgskolen i Innlandet her.

Tore følger artistdrømmen

Tore Pedersen, som er førsteårsstudent på bachelor i musikkformidling i Hamar, følte selv på usikkerheten for rundt ett år siden.

Han har aldri vært spesielt skoleinteressert og ville følge artistdrømmen. Etter studier på Limpi tok han et friår der han innså at høyere utdanning kunne være et nyttig redskap på veien mot å gjøre karriere som musiker.

– Utdanningsvalget handler i stor grad om deg selv og dine drømmer. Jeg vil råde de fremtidige studentene til å tenke på hva de selv vil, i stedet for å tenke på hva alle andre mener er riktig for dem, sier Pedersen.

Musiker som opptrer på en scene.
Tore har tidligere deltatt i Idol og Norske Talenter. Nå studerer han i Hamar. Foto: Espen Kristiansen/Høgskolen i Innlandet. 

Tore kom frem til at han burde studere noe musikkrelatert. Han kom ikke inn på førstevalget, men istedenfor å kapitulere, så var han åpen for gode alternativer.

– Min erfaring tilsier at man må ha et åpent sinn og ikke låse seg helt fast til kun ett alternativ. Det finnes mange veier til målet, og for egen del merket jeg etter kun noen timer at jeg traff med utdanningsvalget da jeg startet med studier i Hamar, sier Pedersen.

Heidi Hansen er karriererådgiver i Karrierehuset og har tidligere tatt videreutdanning og 90 studiepoeng på master i karriereveiledning ved Høgskolen i Innlandet. Hun mener fleksibilitet og åpenhet er nøkkelkomponenter i å treffe med utdanningsvalget. 

– Tore er et eksempel som understreker betydningen av å være åpen for alternative muligheter om førstevalget ikke går som planlagt, sier Hansen.

Portrettfoto Heidi Hansen.
Heidi Hansen har tidligere studert karriererådgivning ved HINN. Nå er hun karriererådgiver. Foto: Karrierehuset. 

Hannah valgte TV-skolen

Hannah Nordanger er en annen HINN-student som brukte tid og til slutt fulgte drømmen.

– Valget om å starte på TV-skolen er nok det beste jeg har tatt. Men jeg brukte lang tid på å komme fram til den gode beslutningen, sier Nordanger, som nå studerer dokumentar- og TV-regi ved Høgskolen i Innlandet.

Nordanger sier at hun lenge ikke visste hva hun ville med livet sitt. Mens venner og tidligere klassekamerater startet med studier, satt hun litt forvirret og usikker igjen.

– Jeg hadde noen jobber og tok opp fag fra videregående, men jeg klarte ikke å forbedre karakterene i alle fagene jeg tok opp igjen. Det var en ekstra nedtur, Nordanger.

Portrettfoto av en blond kvinne.
Hannah Nordanger fant drømmestudiet sitt på TV-skolen i Lillehammer. Foto: Trude Lindland/Høgskolen i Innlandet.

Et vendepunkt

Deltagelsen i Kompani Lauritzen ble på mange måter et vendepunkt for Hannah. Usikkerhet rundt studievalg og egen fremtid var hovedgrunnen til at hun meldte seg på programmet.

– Jeg har alltid hatt sunn selvtillit i livet, men dårlig selvtillit med tanke på studier og karriere. På mange måter klarte jeg ikke å tro og stole på meg selv og egne avgjørelser når det kom til spørsmål om utdanningsvalg, sier Nordanger.

Hansen sier at selvtillit spiller en avgjørende rolle i utdanningsvalg.

– Manglende selvtillit kan være en hindring, noe som understreker viktigheten av å bygge opp og stole på egne evner og beslutninger. Utdanningsvalget bør først og fremst være basert på dine egne interesser og drømmer, sier Hansen.

Kompani Lauritzen: Tropp 2 ble spilt inn våren 2023. Oppholdet ga Nordanger mestringsfølelsen og selvtilliten hun trengte til å søke seg til TV-skolen.

– Etter oppholdet var jeg mer inspirert og hadde guts til å søke. Jeg klarte omsider å innrømme overfor meg selv at jeg burde studere noe kreativt fremfor noe akademisk, sier Nordanger.

To personer kledd i grønne militæruniformer som står ute i snøen.
Deltagelsen i Kompani Laurtizen ble på mange måter et vendepunkt for Hannah Nordanger. Foto: Matti Bernitz. 

– Nordangers erfaringer viser at et vendepunkt eller en uventet mulighet kan lede til den riktige veien, selv etter perioder med usikkerhet. Manglende selvtillit var en hindring for henne tidligere, men gjennom mestring og selvrefleksjon kunne hun til slutt ta et avgjørende skritt mot drømmestudiet, sier Hansen.

Nå har Nordanger snart fullført det første året av bachelorgraden ved TV-skolen. Det tok ikke lange tiden før hun innså at hun var på riktig plass.

– For meg var det rette å gå for det jeg interesserer meg for, men jeg falt litt i fella ved at jeg lenge følte på at det var skummelt å ikke ta en akademisk utdanning, så derfor skjøv jeg tanker om mitt eget drømmestudium fra meg. Heldigvis klarte jeg til slutt å innrømme overfor meg selv at et kreativt studium var rett for meg, sier Nordanger.

Studenter som er i opptak på TV-skolen.
Tilværelsen som student på TV-skolen består av en rekke opptak og praktiske øvelser for Hannah og medstudentene. Foto: Privat. 

– Tore og Hannah illustrerer viktigheten av å lytte til eget hjerte og følge lidenskapen, selv om det kan virke skremmende å avvike fra konvensjonelle eller forventede karriereveier. Når du skal velge utdanning, er det essensielt å reflektere over dine personlige interesser og hvordan disse kan knyttes til fremtidige yrkesmuligheter. Dette innebærer å identifisere hva som virkelig tenner din lidenskap og hvordan du kan utforske dette gjennom utdanning og karrierevalg, sier Hansen.

Relaterte lenker

Emneord: Studieveiledning, Studier Av Håkon Boye Bergum
Publisert 13. mars 2024 13:14 - Sist endret 18. mars 2024 09:49