Flytter til India for å realisere eget drømmeprosjekt

Eirin Braatlund Fossberg er den første studenten på bachelor i organisasjon og ledelse som fikk praksisprisen knyttet til oppstart av egen forretningside. Nå skal hun jobbe med ideen på fulltid.

Portrettfoto Eirin Braatlund Fossberg foran en grønn bakgrunn.

Eirin Braatlund Fossberg var student ved HINN til sommeren 2021. Foto : Høgskolen i Innlandet. 

– Det aller beste med å studere ved HINN var fleksibiliteten og at jeg fikk muligheten til å ha praksis i min egen oppstartsbedrift. Det var svært motiverende og her la jeg på mange måter grunnlaget for virksomheten jeg nå skal jobbe med på fulltid, sier Fossberg, som fullførte sine studier ved HINN i 2021. Nå har hun fullført sine masterstudier.  

Jobber for verdige arbeidsplasser

Et besøk til India i 2017 fikk ballen til å rulle. Kort tid etter kom hun opp med forretningsideen med navnet NAYA, der målet er å hjelpe kvinner ut i arbeid i den indiske slummen. Siden den gang har forretningsideen endret seg fra klesproduksjon til manuell dataprosessering, men virksomhetens visjon og verdier er de samme.

– NAYA er og skal være en katalysator for verdige arbeidsplasser verden rundt. Å hjelpe kvinner i India ut i arbeid er det som hele veien har motivert meg.  For min del har det vært givende å se hvordan prosjektet har bidratt til å endre livet til de vi ansetter ved at de får en verdig lønn og utvikling, sier Fossberg.

Kvinne med en mikrofon som holder et foredrag foran en større forsamling.
Eirin Braatlund Fossberg har blant engasjert seg i Spark NTNU de siste årene. Foto : Privat. 

Manuell dataprosessering er en relativt enkel arbeidsoppgave, men for de indiske kvinnene er dette en mulighet til å lære seg å bruke PC og få kompetanse i engelsk, og for mange en første erfaring med arbeidslivet i eget land.

Mens mange studenter ikke er helt klart på hvor eller hva de vil jobbe med etter fullførte studier, har Eirin på sin side hele veien valgt studier som lar henne fordype seg i sin egen forretningside, samtidig som hun sikres god faglig oppfølging.

– For meg var organisasjon og ledelse på Lillehammer det klart beste alternativet. Det er en fin bredde i studiet som lot meg forme grunnlaget for egen drift, med akkurat passe mengde økonomifag. I tillegg lærte jeg mye om innovasjon og bedriftsetablering, erindrer Fossberg.

Tok master ved Entreprenørskolen

Eirins idealistiske visjon har hun klart å realisere takket være blant annet studier ved HINN, fulgt opp av masterstudier ved Entreprenørskolen på NTNU. Også i Trondheim har Fossberg utmerket seg.

Hun har vært leder i Spark NTNU, som er en veiledningstjeneste for studenter med en forretningside. I vår fikk hun også talentstipend fra SpareBank 1 Midt-Norge.

Victoria Jenserud ( til venstre) og Eirin Braatlund Fossberg står bak virksomheten NAYA. Foto: Privat. 

Juryens begrunnelse beskriver henne som en idealistisk grunder som ønsker å hjelpe kvinner i India ut av fattigdom. Startet NAYA i 2017, og er på god vei mot målet, blant annet ved å ha etablert en organisasjon i India som nå teller ti medarbeidere.

Nylig fikk selskapet 1 million kroner fra Innovasjon Norge, i tillegg til at man har fått flere støtteordninger fra NTNU og nå har fått på plass sin aller første investor.

– Å få penger fra Innovasjon Norge er et kvalitetsstempel, og tilsier at prosjektet har et potensial for videre vekst. NAYA har også en betydelig sosial innflytelse og tilbyr noe helt nytt i markedet, noe som var viktige kriterier for Innovasjon Norge, sier Fossberg.

Flytter til India i august

Hun har for kort tid siden levert masteroppgaven ved Entreprenørskolen og gleder seg til å kunne fokusere 100 prosent på sin egen forretningside. Sammen med Victoria Jenserud, som er medstifter, flytter hun i august til Dehradun i India for å følge opp virksomheten på nært hold.

– I første omgang skal jeg jobbe i India i ett år. Planen er å bygge opp en solid organisasjon og en særegen bedriftskultur. Det er store kulturelle forskjeller sammenlignet med Norge, men jeg gleder meg masse, sier Fossberg.

I august flytter Eirin til India for å følge opp virksomheten på nært hold. Foto: Privat. 

På litt lengre sikt håper hun at NAYA kan utvide virksomheten til andre land, men med den samme visjonen. Å få kvinner ut i arbeid.

– Forhåpentligvis kan vi under oppholdet i India finne fram til en slags formel på hvordan et slikt selskap kan etableres og utvikles også andre steder. Kanskje kan vi på sikt etablere oss i Mumbai eller i Afrika? Det vil bare tiden vise, avslutter Fossberg.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 4. juli 2023 09:17 - Sist endret 4. juli 2023 09:17