Lasse fikk jobb i ESA

25-åringen ønsket i ung alder å bli astronaut. Drømmen lot seg ikke realisere fullt ut, men studier på Lillehammer sikret han en attraktiv stilling relatert til romfart.

Lasse Fredagsvik som ser på en PC.

Etter to år på Lillehammer skal Lasse fra høsten av jobbe for ESA i Nederland. Foto : HINN. 

Lasse Fredagsvik er opprinnelig fra Tromsø, der han først tok årsstudium og deretter bachelor i psykologi. Fra ung alder har han vært svært opptatt av romfart, men siden han ikke er noen utpreget realfagsperson, ble ikke barndomsdrømmen om å bli astronaut fulgt opp. Høsten 2020 startet han på master i miljøpsykologi på Lillehammer. Snaut to år senere går han rett fra studenttilværelsen til jobb ved Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA). 

– For å være ærlig hadde jeg aldri trodd at jeg ville få en stilling i en slik type organisasjon med denne masteren. At masteren er relevant for en slik jobb var en svært positiv overraskelse. Jeg har drømt om å bli både astronaut og senere astronom, og er stor fan av Star Trek, så at jeg skulle få napp på en slik fremtidsrettet stilling føles helt utrolig, sier Lasse.

Spesielt opptatt av arkitekturpsykologi

Master i miljøpsykologi handler kort fortalt om hvordan vi påvirkes av omgivelsene, og hvordan mennesker påvirker natur og klima. Lasse er spesielt opptatt av arkitekturpsykologi. Å tenke helhetlig, blant annet i arbeidet med modernisering av arealer, og på denne måten få ting til å passe sammen og skape harmoni, er noe han nå får muligheten til i ESA. 

– Jeg hadde aldri trodd at romfart og master i miljøpsykologi var en god match, men nå har jeg fått en utrolig spennende mulighet. Mitt livsmål er å skape bedre arkitektur. Her på Lillehammer har vi gågata som med trehusene er et godt eksempel. Jeg ønsker å skape aktive rom tilpasset brukerne, enten om det er byrom eller areal på en arbeidsplass, forklarer Lasse.

Lang vei mot jobbtilbud

Pågangsmot, entusiasme og noen tilfeldigheter var avgjørende for at Lasse fikk jobben i ESA. Det hele startet med en Facebook-annonse som informerte om et åpent møte med organisasjonen i starten av februar. ESA utlyste over 100 stillinger for nyutdannede masterstudenter, og to av disse søkte Lasse på. Ingen av disse hadde miljøpsykologi som stillingstittel, men den han til slutt fikk kom opp da han søkte etter «environmental psychology». Modernisering av kontorlokaler for hans generasjon var her en sentral arbeidsoppgave.

– Det var en veldig omfattende prosess å søke, siden jeg måtte sende inn søknad, CV, motivasjonsbrev og anbefalingsbrev fra en professor ved HINN. Men jeg er veldig glad for at jeg prioriterte dette nå, forteller Lasse.

Bilde av en PC-skjerm som viser hjemmesiden til ESA.
En stillingsannonse på nettsidene til ESA startet prosessen som endte i jobbtilbud. Foto : HINN. 

Etter at søknadsfristen gikk ut 1. mars gikk det en relativt lang periode før han ble innkalt til et digitalt intervju med et større panel samlet i Paris og Noordwijk. I bunad utenfor Akershus festning på selveste 17. mai fikk han jobbtilbudet han hadde håpet på. 1.september starter han i et såkalt young graduate traineeship hos ESA rett ved den nederlandske byen Leiden.  I første omgang skal han jobbe der i ett år, men det kan bli utvidet til to.

– For å få jobb i ESA var det helt avgjørende at jeg hadde en relevant mastergrad, da det er et formelt krav i organisasjonen. Personlig tror jeg entusiasmen, interessen for romfart og min utadvendte personlighet var viktig. Jeg var veldig nervøs under intervjuet, men jeg hadde forberedt meg godt og fikk en god tone med de andre, sier Lasse.

Lasse sittende ved en globus.
Lasse har tidligere jobbet ved blant annet EPCOT-senteret i Disney World før ferden nå går til ESA. Foto : Privat. 

Aktiv student på Lillehammer

Før han startet på mastergraden har Lasse i to perioder jobbet for Disney i USA, så arkitektur og atmosfære i fornøyelsesparker er noe han har mye erfaring med.  De to årene som masterstudent på Lillehammer har han brukt godt for å gjøre seg klar for arbeidslivet. Han har blant annet skrevet oppgave om og i dialog med Hunderfossen, der han har sett nærmere på hva som gjør at gjestene føler seg komfortable, og hva som gjør at de kommer tilbake.

– Arbeidskravene jeg har hatt i dialog med ulike bedrifter i Innlandet har vært veldig viktige for utviklingen min. På denne måten har jeg fått utvidet nettverket mitt, og ikke minst blitt kjent med aktuelle jobber etter fullført grad, sier Lasse.

Om ca. to måneder reiser han til Nederland, men Lillehammer vil ikke være et helt avsluttet kapittel selv om studenttilværelsen hans nå går mot slutten. Hans fremtidige arbeidsgiver er nemlig svært opptatt av at han holder seg faglig oppdatert, noe som åpner døren for at han vil komme tilbake når den årlige Miljøpsykologikonferansen arrangeres høsten 2022.

– Det er også et krav om at jeg presenterer masteroppgaven min på denne konferansen, så dette er noe jeg vil prioritere. Jeg ser frem til å delta under konferansen også i år, sier Lasse.

Når han nå ser tilbake på sine to år på Lillehammer er han spesielt tilfreds med at han fant sin litt utradisjonelle vei fra studier til arbeidsliv, og mener det er et eksempel på at det i det store løpet lønner seg å ta sats og sikte høyt.

– Veien går seg gjerne til underveis, og nå gleder jeg meg veldig til å komme i gang. På lang sikt håper jeg å få jobbe så mye som mulig med miljøpsykologi, spesielt innenfor arkitektur. Jeg ser også et stort forskningspotensial i miljøpsykologi innenfor romfart ute i verdensrommet, noe jeg gjerne vil jobbe med i fremtiden, avslutter Lasse.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 17. juni 2022 08:16 - Sist endret 20. juni 2022 12:29