Bachelorfilmen ga Livirén et karriereløft

Dokumentarfilmen «Tung Jakke» som Livirén Bratterud lagde på TV-skolen har fått en rekke priser og utmerkelser. Nå har hun flere prosjekter på gang.

Livirén og en kollega på opptak i ørkenen.

Livirén jobber nå som regissør etter fullførte studier ved HINN. Her med fotograf Kristian Davik Larssen i Sinai. Foto : Privat. 

– Bachelorfilmen åpnet mange dører da jeg var ferdigutdannet i 2015. Hovedgrunnen til at den ble vellykket og fikk så mye oppmerksomhet ligger i gode forberedelser. Jeg brukte mye tid på å finne et godt svar på hvorfor jeg skulle lage akkurat denne filmen, og gi innholdet en dypere mening. Nå sju år senere tenker jeg at det er utrolig hvor mye en studentfilm kan utrette, sier Bratterud.  

«Tung Jakke» var hennes avgangsfilm fra HINN og ble raskt solgt til NRK. Siden er den blitt vist og nominert på diverse festivaler i innland og utlandet, og har vunnet en rekke priser. I dokumentarfilmen følger vi alenepappaen Jonas, som har diagnosen bipolar 2 og sliter med angst og depresjon. Vi følger hans indre og ytre reise og kamp for å prøve å overvinne kraftig sosial angst.

Skjermdump fra filmen "Tung jakke"
Jonas er hovedpersonen i "Tung jakke". Her sammen med en beduin i Sinai-ørkenen. Foto : Skjermdump. 

I forbindelse med lanseringen av filmen delte Livirén at hun selv hadde en bipolar lidelse type 1, som hun da hadde hatt i femten år, men ikke vært åpen om. Hun ble på mange måter inspirert av hovedkarakteren Jonas til å stå frem med sin egen diagnose. Den lever hun godt med i dag og hun har holdt seg frisk i mange år nå.

– Som regissør engasjerte jeg meg veldig i tematikken, og fikk en dypere motivasjon enn om jeg bare skulle lage noe som var underholdende og så kult ut. Dette ble en hjertesak for meg, og jeg ønsket å hjelpe personer med lignende utfordringer. Nå brukes filmen blant annet i terapi flere steder i landet, forteller Bratterud.

Studerte på Lillehammer

Hun hadde ett barn og var 29 år da hun startet på daværende Høgskolen i Lillehammer og dokumentarfilmregi, som tilsvarer dagens bachelor i dokumentar og tv-regi. Fra tidligere hadde hun utdannelse fra film- og TV-akademiet i Oslo, og hadde jobbet siden hun fullførte studiene der i 2006. Ønsket om faglig påfyll vokste seg fram, og kontakter i bransjen anbefalte henne å søke seg til Lillehammer.

– Jeg ønsket å skaffe meg kompetanse slik at jeg kunne jobbe mer filmatisk og gjerne med dokumentarer. Jeg hadde flere gode alternativer til studiested som jeg vurderte, men det avgjørende ble anbefalingene jeg fikk, samt at det viste seg at veldig mange studenter fra TV-skolen gjorde seg bemerket etter fullførte studier, forklarer Bratterud.

De tre årene på Lillehammer beskriver hun som beinharde og lærerike. Å flytte fra Oslo til Lillehammer med et barn på åtte år var krevende, men hun gikk inn med full innsats for å lære så mye som mulig.

– Jeg var innstilt på å gjøre det beste ut av årene på Lillehammer, og jeg visste i forkant hvilke hull jeg ville fylle med ny kunnskap, forklarer Bratterud.

Jobber som regissør og foredragsholder

I dag er Livirén regissør og en etterspurt foredragsholder. For øyeblikket jobber hun med to større prosjekter ved produksjonsselskapet Medieoperatørene. I dokumentarfilmen med arbeidstittelen «Ikke slipp meg» møter vi unge pårørende som lever i nær relasjon til personer med alvorlig fysisk eller psykisk sykdom. Denne vil bli vist hos NRK når filmen er ferdig.  

– Dette er en kreativ dokumentar som retter oppmerksomheten mot hva som faktisk skjer i nære relasjoner når et menneske blir alvorlig sykt. Det er de pårørende som står i fokus i filmen, som blir en enkeltstående dokumentarfilm, forteller hun.

Liviren ute på opptak med filmutstyr.
Livirén jobber nå som regissør og har flere store prosjekter på gang. Foto : Tuva H. Bratterud.  

I tillegg så jobber hun med en annen dokumentarfilm med litt mer personlig innhold, der hun selv er hovedperson i det hun kaller en prosess-dokumentar. Planen er at denne på sikt skal vises på kinoer i Norge.

– Som student på TV-skolen ble jeg godt rustet for det til tider litt tøffe livet i TV- og filmbransjen. Tidvis fikk jeg litt heftige tilbakemeldinger, men det har gjort at jeg nå klarer å håndtere krevende situasjoner i arbeidslivet. Det var en bratt læringskurve der jeg lærte mye om dramaturgi, samarbeid, hvordan man strukturer prosjekter og jobber effektivt, erindrer Bratterud.

Evnen til å håndtere kritikk og konstruktive tilbakemeldinger er noe hun tar med seg fra studietiden, og hun er nå glad for at hun ikke ble behandlet med silkehansker. Hun råder nåværende studenter ved TV-skolen til å suge til seg så mye læring som mulig.

 – Det er som student du har muligheten til å lære fra det dyktige fagmiljøet på TV-skolen. Du må derfor ikke være redd for å spørre om hjelp eller vise at det er noe du er usikker på. Bruk studietiden til å skjønne og lære det du ikke kan så godt. Sats på noen områder du føler at du mestrer, og finn din egen sti, råder Bratterud.

Studietilbudet på TV-skolen

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 5. apr. 2022 09:31 - Sist endret 5. feb. 2024 15:28