Bachelor i tannpleie

Er du på utkikk etter allsidig og variert yrke? På studiet lærer du å forebygge og diagnostisere sykdommer i munnhulen, og hvordan du kan samhandle med og ivareta pasienters behov.

Studiested
Elverum
Studiet varer
3 år
Studieform
Heltid
Studiepoeng
180
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Ordinær søknadsfrist
20. apr. 2022

Om utdanningen

Som utdannet tannpleier får du en betydningsfull rolle i tannhelsetjenesten gjennom arbeid med barn, voksne og eldre både i og utenfor institusjon. 

På studiet lærer du å forebygge og diagnostisere sykdommer og skader i munnhulen, og behandle enkelte orale sykdomstilstander. I utdanningen får du kompetanse i å samhandle med pasienter, pårørende og samarbeidspartnere i og utenfor helsesektoren for å fremme deltakelse, mestring, helse og livskvalitet. Du får også kunnskap om hvordan du kan ivareta pasientenes behov for oppfølging, behandling og/eller henvisning. 

Høgskolen har en velutstyrt øvingsklinikk og fantomlaboratorium hvor en del av undervisningen foregår. Studiet er bredt faglig sammensatt, hvor tannhelsefaglig kunnskap, naturvitenskap, samfunnsfag og humanistiske fag er viktige forutsetninger for å kunne utøve faglig god tannpleie.

Jobbmuligheter

Som tannpleier kan du jobbe i både offentlig og privat tannhelsetjeneste. Du kan også arbeide som selvstendig næringsdrivende tannpleier. Det er i tillegg mulig å jobbe hos spesialister som for eksempel kjeveortoped og periodontist.

 

Søknadsfrist og opptak

20. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Søknadsportalen åpner 1. februar.

Du trenger generell studiekompetanse eller realkompetanse på tilsvarende nivå for å bli tatt opp i dette studieprogrammet.

Les mer om søknad og opptak

Attester

Studiet krever følgende attester: Medisinattest og politiattest. Du får mer informasjon om krav til attest når du får svar på søknaden din.

Les om politiattest her

Poenggrenser 2021

Ordinær kvote: 47,5
Kvote for førstegangsvitnemål: 41,9
Kvoter og poenggrenser kan du lese om her

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Praksis

Praksis utgjør en stor og viktig del av studiet. Bachelor i tannpleie har flere praktiske øvelser som gjennomføres i skolens øvingsklinikk, og flere kortere observasjonspraksis-perioder i ulike institusjoner. Studiet har fire praksisperioder, som alle varer i seks uker.

Praksisstudiene foregår i offentlige tannklinikker, hovedsakelig i Innlandet og Viken, men også i andre fylker. Dette gjør at du får prøve deg ute i det virkelige yrkeslivet og får oppleve realistiske situasjoner allerede i studietiden. I praksis er arbeidsukene 30 timer pr. uke og det kreves minst 90 prosent oppmøte.

Som student kan du få praksisplass et godt stykke unna Elverum, og må derfor påregne noe utgifter til reise- og/eller boutgifter i praksis.

Utveksling

Har du lyst til å reise på utveksling og lære mer om helseutfordringer i andre land?

Som student på bachelor i tannpleie kan du reise til Indonesia i fjerde semester for å gjennomføre et folkehelseprosjekt over fire uker.  Du vil tilbringe mesteparten av utvekslingsperioden på øya Sabang ved sykepleierskolen Akademi Keperawatan Ibnu Sina (AKIS).

Under prosjektet vil du jobbe tett sammen med indonesiske studenter. Dere vil ha felles forelesninger og drive med datainnsamling i indonesiske landsbyer. Dere vil også dra på besøk til sykehus og helsestasjoner i Aceh-provinsen for å bli kjent med helsesystemet i Indonesia.

NB: Utveksling til Indonesia har tidlig søknadsfrist! Du søker ett år i forkant, dvs. innen 15. februar i ditt første studieår.

Grip sjansen og reis på utveksling! Et utvekslingsopphold gir en opplevelse for livet, i tillegg til faglige og karrieremessige fordeler.

Ta kontakt med internasjonal koordinator på ditt studiested, vi er her for å hjelpe deg ut i verden.

Videre utdanningsmuligheter

Ved Høgskolen i Innlandet kan du fortsette på master i folkehelsevitenskap.

Studiet gir også grunnlag for å søke andre masterstudier og videreutdanninger innen fagfeltet i inn- og utland.

Dette studiet tilhører: Fakultet for helse- og sosialvitenskap

Studenthistorier

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

I tillegg er HSV-fakultetet tilgjengelig på postmottak-hsv@inn.no og telefon 62 43 00 00 for andre spørsmål.

Du kan også ta kontakt med:

Bilde av Line Hov
Studieveileder

Studieprogramansvarlig