English version of this page

Fusk

Det stilles svært høye krav til akademisk redelighet ved høgskolen. Dersom du bruker andres materiale, eller eget tidligere materiale, uten å henvise til dette, kan det bli regnet som fusk. Det samme gjelder dersom du har ulovlige hjelpemidler tilgjengelig eller deltar i ulovlig samarbeid under eksamen.

Hva regnes som fusk?

Dersom noen fusker, eller forsøker å fuske, reagerer høgskolen strengt. Det er derfor viktig at du som student bruker tid på å sette deg inn i reglene for bruk av hjelpemidler til eksamen og reglene for riktig kildebruk og sitering. Reglene om fusk gjelder også for innleveringer som gir eksamensrett (arbeidskrav). Du finner bestemmelsene om fusk i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved HINN kapittel 8.

Som fusk eller forsøk på fusk ved eksamen regnes blant annet:

  • å ha ulovlige hjelpemidler tilgjengelig under eksamen
  • å presentere andres arbeid som sitt eget
  • å sitere kilder eller på annen måte benytte kilder i skriftlige arbeider uten tilstrekkelige kildehenvisninger
  • å sitere eller på annen måte benytte egne tidligere eksamensarbeider uten tilstrekkelige kildehenvisninger
  • å ha skaffet seg adgang til eksamen ved å ha fusket ved prøve og lignende som er vilkår for å gå opp til eksamen, eller ved på uriktig grunnlag å ha fått godkjenning for deltakelse ved obligatorisk undervisning eller andre obligatoriske aktiviteter
  • å ha deltatt i regelstridig samarbeid mellom eksamenskandidater eller grupper

Referanser på alle anvendte kilder, inkludert eget arbeid, skal være oppgitt. Avskrift eller kopi uten kildehenvisning regnes som fusk, uavhengig av kilden.

På eksamen eller arbeidskrav der alle hjelpemidler er tillatt vil også kunstig intelligens (skriverobot, ChatGPT o.l.) være et lovlig hjelpemiddel, som et verktøy. Presenterer du derimot maskingenererte påstander, statistikk, argumenter, ideer, kunstverk, koding eller lignende som ditt eget i besvarelsen, vil dette regnes som fusk.

Besvarelse til individuell hjemmeeksamen eller annen type individuelt skriftlig arbeid skal være et individuelt og selvstendig arbeid. Besvarelsen skal ikke bygge på samme originalarbeid eller har samme opphavsmann eller felles disposisjon som andre besvarelser.

Hvordan oppdages fusk?

HINN bruker plagiatkontrollprogrammet Ouriginal for å avdekke fusk. Innleverte besvarelser sjekkes opp mot andre tekster slik som for eksempel pensumlitteratur, nettsider og tidligere innleverte besvarelser – inkludert dine egne tidligere besvarelser. Fusk oppdages også for eksempel ved at sensor selv gjenkjenner tekst ved vurdering av besvarelsen, eller ved at en eksamensvakt melder inn en mistanke om fusk.

Hva skjer hvis du blir mistenkt for fusk?

Hvis du mistenkes for fusk, vil du bli kontaktet av høgskolen, og du vil få anledning til å uttale deg i saken dersom du ønsker det. Du kan uttale deg enten muntlig eller skriftlig, og du har rett til å se sakens dokumenter. Det er Høgskolens klagenemnd som treffer vedtak i fuskesaker, og vedtakene kan påklages videre til den nasjonale Felles klagenemnd.

Dersom du ønsker å uttale deg når klagenemnda behandler saken, har du anledning til det. Du har rett til å bruke advokat eller annen talsperson. Høgskolen dekker kostnadene fra det tidspunkt saken eventuelt oversendes Høgskolens klagenemnd for avgjørelse. 

Hva er konsekvensene ved å fuske?

Ved påvist fusk er konsekvensen normalt annullering av eksamen/innleveringen og utestenging fra HINN i inntil ett år. I tillegg mister du retten til å gå opp til eksamen ved alle universiteter og høyskoler i Norge. Merk at også forsøk på fusk og medvirkning til fusk kan føre til utestenging.

Hvordan unngå å fuske?

Lær deg god referanseteknikk! Ikke fall for fristelsen til å bruke noens tekst uten å henvise til denne både undervegs i besvarelsen og i litteraturlisten.

HINN arbeider målrettet i å tilrettelegge for at studenter skal få god kunnskap i riktig kildebruk. Biblioteket tilbyr blant annet følgende kurs:

HINN forventer at alle studenter selv tar ansvar for å lære seg riktig kildebruk. I dette ligger det at du som student selv må lære deg riktig referanseteknikk innenfor ditt fagområde, samt aktivt oppsøke hjelp dersom du har behov for det. Bibliotekets nettsider gir deg mer informasjon, og det samme kan underviser, studieveileder og bibliotekarene våre gjøre.

Oppgaveskriving- Høgskolen i Innlandet

Relevant regelverk

Universitets- og høgskoleloven

Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet

Obligatorisk egenerklæring i forbindelse med innlevering av studentarbeider

Jeg er innforstått med at jeg ved innlevering av eksamen, prosjektoppgave, mappeoppgave eller annen type skriftlig arbeid ved Høgskolen i Innlandet blant annet må påse at:

1. Besvarelsen ikke tidligere har vært innlevert som eksamen på høgskolen eller ved annen utdanningsinstitusjon i inn- eller utland.
2. Besvarelsen ved individuell hjemmeeksamen eller annen type individuelt skriftlig arbeid er et individuelt og selvstendig arbeid og ikke bygger på samme originalarbeid eller har samme opphavsmann eller felles disposisjon som andre besvarelser.
3. Referanser på alle anvendte kilder, inkludert eget arbeid, er oppgitt med korrekt kildehenvisning.

Studenter som har fusket eller forsøkt å fuske kan få eksamen annullert og/eller bli utestengt, jf. Universitets- og høyskoleloven § 4-7 og 4-8. Dette gjelder også forsettlig medvirkning.  
Ovennevnte forhold er regulert nærmere i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet §§ 8-1 og 8-2.  

Ved å huke av på at «Jeg er kjent med innholdet» i Studentweb, bekrefter jeg at jeg er kjent med at brudd på ovennevnte bestemmelser er å betrakte som fusk. 

Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i høgskolens regelverk, herunder regler om riktig kildebruk. Erklæringen skal bevisstgjøre deg på ditt ansvar og hvilke konsekvenser fusk kan medføre. Manglende erklæring fritar deg ikke fra dette ansvaret.

Egenerklæringen signeres ved oppmelding i Studentweb.

 

 

Sist endret 5. des. 2023 14:50