Slik kom studentambassadørene frem til eget studievalg

Å velge studier er et av de viktigste valgene man står overfor. Men hva er det viktig å tenke på i forkant av søknadsfristen?

Mange har sin første erfaring med høyere utdanning hos Høgskolen i Innlandet. Studietilbudet spenner bredt, fra økonomi, ledelse og innovasjon, film, tv og spill til helse, sosialfag og idrett og grønne utdanninger. Mulighetene er mange ved våre seks studiesteder, både om du vil studere fulltid eller kombinere studier med jobb.

For noen er studievalget svært vanskelig, mens det for andre knapt kan kalles et valg i det hele tatt. Det siste gjelder for Trine som nå er tredjeårsstudent på grunnskolelærerutdanningen for 5-10. trinn på studiested Hamar.

- Jeg har egentlig alltid visst hva jeg vil bli, nemlig lærer, så avgjørelsen handlet mest om studiested. Jeg rådførte meg med foreldrene mine, lærere jeg kjente og også studenter ved HINN i forkant av søknadsfristen. Men jeg lyttet aller mest til meg selv, sier Trine.

Valget er ditt

Når du skal vurdere hvilken utdanning du skal ta kan det være lett å tenke i overkant mye på fag, og hva du har prestert best i tidligere. Kanskje vel så viktig er det å tenke på hva du virkelig er interessert i og liker å gjøre, samt i hvilket yrke dine personlige egenskaper kommer best til nytte. Og om du ikke er helt sikker på hva du vil jobbe med, kan du velge en bred utdannelse som gjør deg kvalifisert til mange ulike jobber og senere studieretninger, slik Eirin gjorde da hun valgte bachelor i organisasjon og ledelse.

- For meg var det viktig å velge et studium som er allsidig da jeg ikke ville begrense meg til kun ett yrke. Jeg var på utkikk etter en bred bachelor innen noe jeg var genuint nysgjerrig på å lære mer om, samtidig som jeg hadde en tanke om fremtiden min da jeg tok valget. 

Amanda studerer bachelor i barnevern. Hun råder deg til å gå gjennom ulike stillingsannonser. Kanskje ser du noe du kunne tenke deg å jobbe med, og hva som kreves for å få en slik jobb i fremtiden.

- Du bør tenke over hva du interesserer deg for, fremtidige jobbmuligheter, hva du trives med og hva du er god på. Det er viktig at du tar et valg basert på hva du selv vil, ikke hva andre forventer av deg, sier Amanda.  

Medstudent Fatema har fra før en bachelor i sosiologi, men valgte å ta en bachelorgrad til.

- Jeg er inne i mitt sjette år som student, og alt det jeg har lært har jeg fått god bruk for både i hverdagen og profesjonelt. Alt kan brukes, selv om det kanskje ikke føles slik med en gang. Vi er unge og heldige i Norge som kan bytte, velge og vrake. Jeg fant ut at det beste var å følge magefølelsen. Da jeg gjorde det, klarte jeg endelig å finne den veien jeg ville gå.

Se vårt studietilbud innen helse, sosialfag og idrett.

HINN er i år med på digitale utdanningsmesser der du som fremtidig student kan få svar på dine spørsmål, blant annet fra vår studentambassadør Reka. Hun studerer bachelor i folkehelsearbeid ved studiested Elverum.

- For å kunne ta et godt studievalg bør du være tidlig ute. Skaff deg kunnskap om de studietilbudene du ser på som aktuelle, og hvilke muligheter og positive sider det er knyttet til de ulike alternativene. Å velge litt på sparket kan også bli vellykket, men det er en unødvendig risiko å ta, mener Reka.

For noen, som Trine, er studievalget enkelt. Andre, som John-Are, trenger mer tid på å finne riktig studium. Han studerer årsstudium i pedagogikk før han trolig skal gå videre på bachelor i psykologi.

- Det er ingen fasit

- Jeg synes ikke det er en fasit på et godt studievalg. Et godt studievalg er når du velger å studere noe du selv brenner for. Ikke vær redd for å hoppe ut i noe eller velge feil. Ett år med studier er aldri bortkastet siden du uansett lærer mye og vokser som person, noe som vil gjøre fremtidige valg enklere, mener John-Are.

Se vårt studietilbud innen skole, barnehage og pedagogikk.

Økonomi, ledelse og innovasjon som fagområde kjennetegner våre studier på studiested Rena.  Alexandra valgte bachelor i eiendomsmegling.

- For meg var det viktig å velge et studium jeg virkelig ville studere. I og med at det var jeg som skulle studere, så tok jeg saken i egne hender og leste meg opp emnene og studieløpet. Jeg vil råde deg til å lage en liste der du noterer ned hvilken studieretning du ønsker å gå, hva du er interessert i og hva du vil gjøre etter studiene for lettere å sammenligne alternativene.

- Bare hopp i det. Det er vanskelig å ha hele karriereplanen klar på forhånd, så bare start et sted. Man er nødt til å finne ut litt og litt underveis. Start med interessene og ferdighetene dine, og tenk om det er noe du kan tenke deg å jobbe med senere i livet, råder Eirik som studerer Music Business.

Men kanskje er du mer en person som trives aller best i aktivitet, kanskje utendørs? Kanskje er du glad i trening, fysisk aktivitet eller ønsker å jobbe med ressurser som naturen vår byr på?

Vi har en rekke grønne utdanninger på Blæstad og Evenstad, og Karina flyttet til Blæstad for å studere agronomi.

Et vanskelig valg

Se vårt studietilbud innen økologi, landbruk og bioteknologi.

- Å velge utdanning er det vanskeligste jeg har gjort i livet mitt. Jeg kunne nok trivdes med det meste, men i bunn og grunn er interessen, faktisk lidenskapen min landbruk. For meg har det gått over all forventning, og det som var et umulig valg har vist seg å bli et naturlig og riktig valg for meg, sier Karina.

Litt lenger nord på studiested Evenstad studerer Magdalene bachelor i skogbruk. Hun rådførte seg med andre studenter som har tatt studiet og undersøkte lignende studier tidligere før hun bestemte seg.

- Jeg vil råde deg til å stole på deg selv. Du bør stille deg spørsmålet om du er klar for å begynne voksenlivet i det små, siden det er en stor overgang fra videregående til høgskole. Et godt studievalg er når man er genuint interessert og har lyst til å lære om alle de tingene som man må igjennom for å få den utdanningen man har lyst på.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 20. aug. 2021 14:39 - Sist endret 26. aug. 2021 14:48