Årsstudium i jakt, fiske og naturveiledning

Ønsker du å tilrettelegge for naturopplevelser? Studiet kvalifiserer deg til å jobbe som profesjonell guide, og gjør deg i stand til å tilpasse natur-, jakt- og fiskeopplevelser for ulike brukergrupper.

Studiested
Evenstad
Studiet varer
Studieform
Heltid
Studiepoeng
NO
Semesteravgift
Tre menn ikledd friluftsklær, caps og solbriller, og ei dame med lyse fletter og pannebånd, sitter i en steinsamling i vika til ei elv. De fire sitter mot hverandre og snakker. To har fiskestenger. Den ene mannen peker mens de andre har blikket rettet mot ham. Det er sommer eller tidlig høst. Blå himmel og stille vann i elva.
Foto: Høgskolen i Innlandet

Om utdanningen

Hvem lærte deg jakt og fiske? Eller om andre store og små fenomen i naturen?

Mange ønsker å lære om bærekraftig bruk av naturen. Her henter vi energi gjennom rekreasjon og gode opplevelser, og vi forvalter og høster av fornybare ressurser. På Evenstad utdanner vi deg som ønsker å ta andre inn i naturen, for å avsløre naturens små og store mysterier for andre.

Utdanningen gir en praktisk og teoretisk innføring i utøvelse og tilrettelegging for jakt, fiske og naturveiledning. Du planlegger og deltar i mange ulike jaktformer på småvilt og storvilt, og du får være med på å utarbeide og gjennomføre turer og opplevelser basert på fluefiske etter ulike arter. Du lærer om utvikling av ulike utmarksnæringer og hvordan høsting påvirker økosystemene. Du vil også få lære om hvordan vi tilrettelegger naturopplevelser i norsk natur og verneområder, og hvordan vi kommuniserer med og veileder gjester i naturen.

Med beliggenhet midt i Østerdalen har vi vidstrakte fjell- og barskogområder, med god tilgang på jakt og fiske like ved studiestedet. Vi er mye på tur og fokuserer på hvordan det enkle friluftslivet gir mestring og individuelle ferdigheter, samtidig som det gir samhold og sterke samarbeidsrelasjoner i grupper. Dette gir våre studenter varig kunnskap av stor betydning for videre studier og arbeidsliv.

Jobbmuligheter

Studiet kvalifiserer deg for å jobbe som profesjonell guide og som tilrettelegger av jakt- og fiskeopplevelser. Utdanningen gir kompetanse til å etablere egen næring innenfor guiding og naturopplevelse, med hovedvekt på jakt og fiske.

Samtidig er det behov for fagpersoner innen grunneier- og andre interesseorganisasjoner, journalistikk, privat og offentlig forvaltning og skoler som innehar kompetanse på feltet.

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Søknadsportalen åpner 1. februar.

Du trenger generell studiekompetanse eller realkompetanse på tilsvarende nivå for å bli tatt opp i dette studieprogrammet.

Les mer om søknad og opptak

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Videre utdanningsmuligheter

Flere muligheter åpner seg hvis du kombinerer årsstudium i jakt-, fiske- og naturveiledning med ytterligere to studieår som til sammen kan utgjøre en bachelor. Du kan for eksempel ta bachelor i utmarksforvaltning, kombinere det med administrasjon, ledelse og økonomiske fag, eller velge en grønnere retning med jord- eller skogbruksfag. Jord-, skog- og utmarksnæringen vil gjerne ha arbeidstakere med flerfaglig bakgrunn.

Les hva studentene våre mener

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

Har du andre spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med

{{name}}
Studieveileder