Trainome
Livsstilterapi med trening og kostholdintervensjon står sentralt i forebygging og behandling av sentrale helseutfordringer i dagens samfunn.
- Tilhørighet:
- Fakultet for helse- og sosialvitenskap
- Fagområde:
- Helse, idrett og velferd
Mange av de potensielle helsegevinstene ved slik terapi forblir imidlertid lite kartlagt, og effektene varierer i stor grad mellom individer.
Mange opplever faktisk ingen positive effekter på for eksempel muskelfunksjoner, hjertekarsystemets funksjoner eller metabolisme. Blant disse er det overrepresentasjon av individer fra utsatte grupper som overvektige, eldre og ulike sykdomsgrupperinger.
Årsakene til dette er uklare, men de inkluderer utvilsomt forskjeller i genetikk og kroppens indre miljø (inkludert ernæringsstatus og immunsystemets status).
Det er dermed vanskelig å foreskrive konkrete og effektive livsstilterapiprogrammer til den enkelte, uavhengig av alder, kjønn og sykdomsstatus.
Hva forsker vi på?
Forskergruppen Trainome fokuserer på kunnskapsutvikling for å forstå den store variasjonen i treningsresponser.
I korte trekk utforsker vi sammenhenger mellom individers treningsresponser, målt som for eksempel i endringer i muskelvekst og muskelstyrke, og deres kroppslige særtrekk.
Mer om forskergruppen
Den langsiktige målsettingen er å utvikle verktøy som kan gi tilpassede livsstilterapiprotokoller for den enkelte.
Vi ønsker med andre ord å skreddersy trenings- og kostholdstiltak til enkeltindividets biologiske forutsetninger. Vi skal skape gode effekter av livsstilterapi for alle!
Slik jobber vi
For å nå denne målsettingen, innhenter vi forskningsdata fra et bredt utvalg av befolkningen. Dette skjer gjennom såkalte trenings- og livsstilintervensjoner, og gjennomføres på alt fra toppidrettsutøvere til friske i alle aldre til individer med ulike sykdommer.
Intervensjonenes egenart varierer fra prosjekt til prosjekt, og innebærer dermed ulike trenings- og kostholdprotokoller.
Prosjektene har likevel flere fellesnevnere. De varer gjerne i >12 uker, de innebærer undersøkelse av protokollenes effekter på prestasjon, systemisk fysiologi og biologiske karakteristikker i blod og muskel, og de er alle forankret i den generelle biobanken “Trainome – humane cellers tilpasning til trening og miljø” (2013/2041/REK sør-øst).
De ulike prosjektene har rett og slett en metodisk robusthet og standardisering som muliggjør sammenligning og konklusjoner på tvers. For å få til dette, innebærer også samtlige prosjekter samarbeid med viktige eksterne partnere, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Disse bidrar med viktig tverrfaglighet og spisskompetanse.
Utvalgte prosjekter
- Alpha and omega of lifestyle therapy: omega-3 fatty acids and resistance training to treat obesity (ClinicalTrial.gov Identifier NCT04279951)
- ContraTRAIN - a Validation Study of Contralateral Training Protocols (ClinicalTrial.gov Identifier NCT03795025)
- The Granheim COPD Study: vitamin D and resistance training to treat COPD (ClinicalTrial.gov Identifier NCT02598830)
- Effects of Heat-suit Training on Biological and Performance Characteristics in Elite Cyclists (HeatME) (ClinicalTrial.gov Identifier NCT04611646)
- Predicting the Efficacy of Resistance Exercise Training for Improving Endurance Performance (IDperform) (ClinicalTrial.gov Identifier NCT04637178)
- Individual Responses to Different Volumes of Resistance Training (ClinicalTrial.gov Identifier NCT02179307)
Leder og kontaktperson
Medlemmer
- Bent Rønnestad
- Carsten Lundby
- Stian Ellefsen
- Håvard Nygaard
- Anne Mette Rustaden
- Rafi Ahmad
- Daniel Hammarström
- Knut Sindre Mølmen
- Yusuf Khan
- Joar Hansen
- Jan Olav Aaseth
- Håvard Hamarsland (Leder)
- Magnus Husøy, PhD-stipendiat, Sykehuset Innlandet
- Per Farup, professor emeritus (PhD), Sykehuset Innlandet
- Jon-Elling Whist, professor emeritus (PhD), Sykehuset Innlandet
- Gøran Paulsen, professor (PhD), Norges idrettshøgskole
- Øyvind Sandbakk, professor (PhD), NTNU
- Laura Oberholzer, postdoc (PhD), Norges idrettshøgskole