English version of this page

Helsetjenesteforskning

Samhandlingsmodeller og lokalt psykisk helsearbeid for unge og voksne med komplekse problemer(SAMPSYK)

Tilhørighet:
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Fagområde:
Helse, idrett og velferd

Den norske velferdsstaten er kjennetegnet av mange tjenester både i kommunen og i spesialisthelsetjeneste. Det er en uttalt rettighet og verdi at alle skal ha lik tilgang til tjenestene uavhengig av hvor du bor i landet, og hvilke tjenester du har behov for.

En stor utfordring med det norske tjenestesystemet innenfor psykisk helse, er manglende koordinering mellom tjenestene, og mangelen på sammenheng og helhet. For personer som har store og sammensatte tjenestebehov, er dette et ekstra stort problem. Det gjelder særlig personer med alvorlige psykiske lidelser, ofte rusproblemer, og med andre tilleggsutfordringer. Disse personene har også utfordringer med tilknytning og tilhørighet til lokalsamfunn og storsamfunn.

Det etterlyses mer forskning om hvordan samhandling og koordinering faktisk foregår, og hva som hemmer og fremmer helhetlige og integrerte tjenester.

Det er også behov for forskning om marginaliserte grupper i samfunnet, og hva som kan fremme deltakelse i lokalsamfunn og storsamfunn.

Forskergruppen vil ta utgangspunkt i dette utfordringsbildet, og vil gjennom forskning dekke temaer som omhandler helse- og omsorgstjenester til unge og voksne personer med psykiske lidelser og/eller rusproblemer, og som har store og sammensatte tjenestebehov. Både kvalitative og kvantitative tilnærminger og metoder benyttes. Forskningen skal være praksisnær og gjennomføres i samarbeid med praksisfeltet, både kommunene og spesialisthelsetjenesten.

 

Hva forsker vi på?

Det faglige fokuset i forskergruppen er tilgjengelighet og kvalitet i helse- og omsorgstjenestene til unge og voksne personer med psykiske lidelser og/eller rusproblemer, og som har store og sammensatte tjenestebehov. Helsetjenesteforskning defineres bredt og omfatter alt fra organisering av tjenester til recovery-orientering, medborgerskap/citizenship, brukermedvirkning, samvalg, effekt og nytteverdi av psykiske helsetjenester. Forskningen er praksisnær og gjennomføres i samarbeid med praksisfeltet, både kommunene og spesialisthelsetjenesten.

 

Mer om forskergruppen

Sentrale tema i forskergruppen

  • Samhandling mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten. Hvordan samhandling og koordinering av tjenester forstås og faktisk foregår, og identifisering av hemmere og fremmere for å oppnå integrerte tjenester (helhetlige og koordinerte).
  • Nytteverdi og effekt av samhandlingsmodeller
  • Kunnskap om viktige komponenter for å oppnå helhetlige og koordinerte tjenester (integrert behandling)
  • Lokalt psykisk helsearbeid og kommunenes innsats
  • Sosial tilhørighet og deltakelse i lokalsamfunnet og storsamfunnet (medborgerskap/Citizenship) 
  • Recovery-prosesser og recovery-orientering i tjenestene (Utdyping av forskningsfeltet)

Pågående prosjekter 

  • Forskningsbasert evaluering av psykisk helsearbeid i Valdresregionen (Valdresmodellen): Organisering, lokalbaserte tjenester og tverrfaglig samarbeid. 
  • Samhandlingsmodellen FACT. Organisering, implementering og nytteverdi for brukerne (livskvalitet, bruk av døgnplasser i psykisk helsevern, meningsfylt aktivitet, fungering, bruk av rusmidler og symptombelastning).
  • FACT-modellen for barn og unge: Utprøving, erfaringer og nytteverdi for de unge og deres pårørende, teamansatte og samarbeidspartnere.  
  • Medborgerskap og inkludering av marginaliserte grupper. Postdoktormidler fra HINN til Ann-Mari Lofthus. 
  • Promoting social inclusion and participation in young adults with complex problems due to mental illness and/or substance abuse. A qualitative study. Ph.d.-midler fra Sykehuset Innlandet. Silje Nord-Baade, Ph.d.-student tilknyttet HELVEL.
  • Erfaringer fra unge som mottar behandling og oppfølging fra samhandlingsmodellen FACT ung. En kvalitativ studie av unges erfaringer med FACT ung. Marthe Johansen. Ph.d.-student tilknyttet HELVEL. Stipendiatmidler fra HINN
  • Evaluering av Tyrilistiftelsen. Samarbeid med Tyrili. Prosjektleder: Hanne Kilen Stuen.
  • Forskningsbasert evaluering av psykiske helsetjenester i Nord-Gudbrandsdalen. Tildelt midler fra forskningsfondet i SI. Oppstart januar 2024. En stipendiatstilling som knyttes opp til HELVEL.

 

Konferanser og arrangementer

Seminar 14.09.22, Elverum: Medborgerskap og sosial deltakelse i lokalsamfunnet ved professor Michael Rowe, Yale School of Medicine

Les mer om seminaret her.

Nettverk

Yale University, Yale School of Medicine, Department of Psychiatry USA.