Skal forske frem raskere fotballspillere

40 fotballspillere er prøvekaniner når Høgskolen i Innlandet sammen med eliteserieklubben HamKam skal finne ut hvordan du bør trene styrke for å bli kjappere til beins.

Bilde av unge fotballspillere i en hall der de testes for styrke

Omfattende testing en hel formiddag. Spillerne som er med på prosjektet testes blant annet for styrke, hurtighet og spenst før de setter i gang med treningen. OG - de testes selvsagt når prosjektet er ferdig i februar.

Foto: HINN/Ole-André Lagmandokk

De fysiske kravene til en fotballspiller endrer seg stadig. Spillere i dag er både raskere og løper på høyere intensitet enn man har gjort før.

Evnen til å løpe raskt henger tett sammen med evnen til å produsere kraft i underkroppen.

Portrettbilde av Bent Rønnestad
Professor Bent Rønnestad leder forskerprosjektet fra høgskolens side. (Foto: Privat)

I et helt nytt forskningsprosjekt, som skal foregå fra oktober til februar, skal de 40 fotballspillerne som er med teste ut styrketrening med forskjellig frekvens for å finne ut hva som gir best resultat.

– Dette prosjektet er et bevis på et godt vitenskapelig prosjekt som gir store fordeler for begge samarbeidsparter, sier professor Bent Rønnestad, som leder dette prosjektet fra høgskolen sin side.

– Det sterke fagmiljøet og kunnskapen på Høgskolen Innlandet er noe vi ønsker å benytte oss av for å kunne sørge for økt utvikling og økt kunnskap rundt treningsfysiologi og fysisk trening i fotball, sier Jacob Mollatt, fysisk trener i utviklingsavdelingen i HamKam.

Tilpasset styrketrening

Forskningsprosjektet som settes i gang nå er del av en større samarbeidsavtale mellom HamKam og Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap på Høgskolen i Innlandet som ble inngått i år. 

Styrketrening er en naturlig del av treningshverdagen til norske fotballspillere, men styrketrening sammen med utholdenhetstrening er ikke nødvendigvis bare positivt.

Ulike økter kan nemlig ha en negativ effekt på hverandre.

Rigger utstyr i fotballhall
Det er mye testutstyr som må på plass og fungere når 40 fotballspillere skal testes for ulike fysiske egenskaper. (Foto: HINN/Ole-André Lagmandokk)

– Det vi skal finne ut her kan brukes til å optimalisere treningen for ballspillutøvere generelt og fotballspillere spesielt. Ikke nødvendigvis trene mer, men trene smartere og få bedre utbytte av den treningstiden som gjennomføres, sier Bent Rønnestad.  

Det er flere faktorer som kan justeres for å påvirke effektene av styrketrening. En av disse variablene er treningsfrekvens (antall økter per uke).

Det er lite forskning på treningsfrekvens blant fotballspillere, og forskningen som er gjort har ikke kontrollert for den totale ukentlige treningsbelastningen.

– Vi vil sammenligne effekten av to større styrketreningsøkter per uke med fire mindre styrketreningsøkter per uke, der den totale mengden med styrketrening er identisk, forteller Rønnestad.  

To stykker står over en PC og sjekker testresultater i en fotballhall
Spennende å se hvordan man presterer på testene som er gjort! Det var mye aktivitet i hallen bak Prestrudbanen under testingen av de 40 "forsøkskaninene". (Foto: HINN/Ole-André Lagmandokk)

Gruppa på 40 blir altså delt i to. 20 av spillerne følger det ene opplegget, de 20 andre det andre opplegget. Alt gjennomføres samtidig med vanlig fotballtrening.

Studien ønsker å undersøke om styrketreningsfrekvens påvirker endringene i muskelstyrke, muskelvekst, hurtighet, spenst og utholdenhet.

Svarene på hva som fungerer best kan gi spillerne et verktøy de kan bruke for å bli enda bedre spillere.

Vil ta nye steg

De 40 fotballspillerne har allerede blitt omfattende testet. Det er kartlagt hvor raske, sterke, spenstige og hurtige de er nå.

I ukene og månedene som kommer skal det gjennomføres styrketrening med ulik frekvens før den samme gjengen testes igjen på slutten av prosjektet for å se om det har skjedd noe.

For HamKam som klubb er dette forskningsprosjektet noe de har store forventninger til.

– Vi har tatt store steg de siste årene, og som en del av den utviklingen har vi sett behov for å få en enda tydeligere kunnskapsbasert tilnærming i måten vi jobber på i Utviklingsavdelingen. Arbeidet rundt det fysiske aspektet av fotballen er et av områdene vi har ønsket å forbedre, forteller Jacob Mollatt.

Builde av trener Jacob Mollatt
Fysisk trener for yngres i HamKam, Jacob Mollatt, har stor tro på at det de kommer frem til i dette forskningsprosjektet vil komme klubben og spillerne til nytte i fremtiden. (Foto: HINN/Ole-André Lagmandokk)

– Både idretten og forskningsfeltet utvikler seg stadig og raskt. Gjennom å ta del i forskningen får vi tilgang til kunnskap og erfaring tidlig, fortsetter han.

Hvordan spillerne opplever og responderer på den ulike treningen vil komme klubben til nytte, tror Mollatt.

– Dette kan selvsagt gi små fortrinn for oss som klubb og for spillerne som en dag skal kunne prestere i eliteserien for vårt A-lag. 

Styrker forskerarbeidet

For høgskolen er det også en stor gevinst i å få til et slikt forskningsprosjekt med en klubb som HamKam.

– Når vi prøver å effektivisere treningen til godt trente personer, så er det viktig å gjennomføre forskningen på nettopp den typen personer. Derfor er dette samarbeidet med HamKam midt i blinken for oss som fokuserer på eliteutøvere, sier Bent Rønnestad.

Bilde av ledere i HamKam og forskere på gressmatta på Briskeby, HamKams hjemmebane
Daglig leder i HamKam, Bent Svele (f.v.), Eirik Grindaker (Høgskolen i Innlandet), Rolf Høgmo (utviklingsansvarlig i HamKam) og Jacob Mollatt (fysisk trener i utviklingsavdelingen i HamKam) da avtalen om samarbeid var underskrevet. (Foto: Pål Jacobsen)

Det er rett og slett en vinn-vinn-situasjon for begge parter.

– HamKam er svært imøtekommende og løsningsorienterte, slik at vi får til en veldig god kombinasjon av et godt vitenskapelig design på forskningsprosjektet, samtidig som vi oppnår at alle fotballspillerne, uavhengig av hvilken gruppe de havner i, får et meget spennende og nyttig styrketreningstreningsprogram, avslutter Rønnestad.

I tillegg til dette vil også studien gi mange studenter nyttig erfaring på hvordan man gjennomfører forskning. Både bachelor- og masterstudenter skal nemlig være med å samle inn data, gjennomføre treninger og være tett på hele forskningsprosessen.

Kontakt:

Bilde av Bent Rønnestad
Professor
E-post
bent.ronnestad@inn.no
Telefon
+47 61 28 81 93

Av Ole Martin Ringlund
Publisert 5. okt. 2022 15:00 - Sist endret 13. okt. 2022 09:15