Tips til deg som har flyttet hjemmefra

Det er mye nytt å forholde seg til når man starter med høyere utdanning, kanskje spesielt om du har flyttet for å studere. Her får du noen tips på veien mot å stå på egne ben.

Studenter som håndhilser.

HINN har de siste dagene tatt imot mange nye studenter fra ulike deler av landet. Foto : HINN. 

Katrine, Nora og Emilie har det til felles at de alle flyttet til Innlandet for å starte med studier ved Høgskolen i Innlandet. Katrine flyttet fra Bergen til Rena for å studere Music Business. Straks tar hun fatt på sitt tredje år som student.

Dette kan du gjøre som ny student

– I starten var det viktig for meg å gjøre rommet mitt så hjemmekoselig som mulig. Derfor tok jeg med masse bilder og dekor fra Bergen, og brukte mye tid på å innrede det nye rommet. Jeg bodde da med tre andre studenter i en SINN-bolig, så vi planla også taco- og filmkvelder for å bli bedre kjent, noe som var avgjørende for trivselen, sier Katrine.

Les Katrines blogg om hva du bør vite til studiestart her.

Katrine som rydder ut på hybelen sin.
Katrine flyttet fra Bergen til Rena for å studere. Foto : Privat. 

Nora gikk et år på folkehøgskole før hun tok fatt på lærerstudier på Hamar. Overgangen fra å være elev til student ble derfor litt mindre enn om hun hadde gått rett fra videregående.

– Det var en stor endring å skulle flytte for å studere. Det er plutselig mye man blir ansvarlig for å fikse selv, og personlig trives jeg godt med det. Jeg måtte selv finne ut hvordan jeg ønsket å ha det. På Hamar følte jeg meg veldig hjemme med en gang, og det ble veldig naturlig å skape seg en hverdag her, sier Nora.  

Portrettfoto Nora.
Nora flyttet til Hamar for å studere grunnskolelærer. Foto : Privat. 

Emilie flyttet fra Bjørkelangen til Lillehammer for å studere rettsvitenskap. Hun flyttet sammen med to jenter hun ikke kjente fra før.

– De to jeg bor med har jeg blitt skikkelig glad i og jeg gleder meg alltid til å komme tilbake til Lillehammer for å bo videre med dem. Når jeg først flyttet prøvde jeg å være med på alt som skjedde, samt bruke mye tid med de jeg bodde med for å bygge et nettverk, sier Emilie.

Ta kontroll over økonomien

Å ta kontroll over egen økonomi er en viktig del av studenttilværelsen. Emilie råder deg til å kjøpe brukt, sjekke om pensumbøkene er tilgjengelige på Bookis, laste ned apper med ulike mattilbud og lære deg å vaske klær.

– Jeg hadde aldri satt på en vaskemaskin i hele mitt liv, så i starten valgte jeg derfor å samle opp vasken for å ta det med hjem til mamma. Det ble veldig tungvint, så jeg måtte etter hvert ringe kjæresten min for å få hjelp til å sette på vaskemaskinen, sier Emilie.

Portrettfoto Emilie
Emilie studerer bachelor i rettsvitenskap på Lillehammer. Foto : HINN. 

– I starten var jeg nødt til å ringe mye hjem for å spørre om grunnleggende ting, som blant annet hvor mye vann plantene mine trengte. Mye faller fort på plass og læringskurven er bratt, men det er fortsatt stadig ting jeg lurer på, sier Nora.

Spar på storstipendet

Som student er det lurt å lage budsjett for å ha kontroll, slik at du har oversikt over hvor mye du kan bruke på mat, klær og andre ting. Det finnes også flere studentrabatter du kan benytte deg av.

– Som fersk student husker jeg at det var vanskelig å planlegge ukeshandling av mat, og beregne penger til ulike poster i studentbudsjettet. Du kan faktisk spare en del på å kjøpe first price-versjoner av produkter som for eksempel Zalo, råder Katrine.

Etter to år som student har Katrine erfart at det er spesielt lurt å være oppmerksom på strømforbruket.

– Det er flere ting jeg gjerne skulle visst før jeg ble student, blant annet at strøm er kjempedyrt, så om du har strøm inkludert i husleien er det en stor fordel. I starten av semesteret får vi storstipend som det er lurt å spare litt på. Det er lett å bli revet med når det kommer penger inn på konto, men det er lurt å lage en buffer for resten av semesteret, sier Katrine.

Portrettfoto studentambassadør Katrine.
Katrine råder medstudentene til å være oppmerksomme på strømutgiftene utover høsten. Foto : HINN. 

Finn din egen studieteknikk

Overgangen fra å være elev til å bli student innebærer mer frihet og ansvar for den enkelte i hverdagen. Utfordringen er å finne rutiner som sikrer at du får godt faglig utbytte, samtidig som du tar del i det sosiale studentlivet har å by på.

– Jeg fant fort ut at den beste måten å studere på for meg var å følge godt med i forelesningene, notere ned hovedmomentene og bruke pensumbøkene mer som et oppslagsverk. Jeg anbefaler alle nye studenter å bruke litt tid på det å «lære å studere», ved å finne ut hva som funker best for deg og din studieretning, sier Katrine.

Gjør deg kjent med omgivelsene

Om du flytter hjemmefra for å studere ved HINN vil du måtte forholde deg til mange nye mennesker, en ny boplass og kanskje en ukjent by. Det kan by på uforutsette utfordringer.

– Jeg kjøpte et speil på IKEA til min første studentbolig, men hadde glemt å sjekke hvilke busser som gikk derfra til Hamar sentrum. Jeg kjente ikke så mange med bil så tidlig på studieåret, så det endte med at jeg måtte bære et helspeil under armen i pøsregn og vind i en times tid, erindrer Nora.

Ikke vær redd for å drive med aktiviteter utenom studiene, da disse vil kunne ha en positiv effekt.  I forkant av studiestart er det lurt å sette seg inn i hvordan du kommer til studiestedet, hva det har av tilbud og tjenester, hvor mye tid du bør sette av til transport og hvor og når du skal møte opp.

– Jeg beregnet faktisk altfor lite tid til skolen aller første skoledag og måtte derfor snike meg inn 10 minutter inn i et foredrag. Det var utrolig pinlig når jeg ikke kjente noen, så jeg vil anbefale deg å forberede deg såpass at du unngår lignende episoder, sier Emilie.

Emilie på toppen av Balbergkampen.
Emile går nå inn i sitt tredje år som student på Lillehammer. Foto : Privat. 
Av Håkon Boye Bergum
Publisert 16. aug. 2022 09:35