Dette bør du vite før studiestart

Det å skulle tre inn i studenttilværelsen kan være veldig spennende, men også nokså overveldende. I dette innlegget gir jeg en guide til deg som skal starte på studier ved HINN til høsten!

Katrine som rydder på hybelen.

Å flytte hjemmefra var noe av det jeg var mest spent på som ny student. Foto: Privat

Jeg er nå i innspurten av mitt andre år på bachelor i Music Business - Management på Høgskolen i Innlandet. Jeg husker godt hvordan det var å skulle gå fra å være elev til student, og alle spørsmålene jeg selv hadde i forkant av studiestart.

For hvor kan man egentlig bo som student på Rena? Hvordan vet man hvilke pensumbøker man trenger? Og hva bør man egentlig pakke med seg i flyttelasset? 

Disse spørsmålene og mye annet får du svar på i dette blogginnlegget. 

Følg med på e-post og på høgskolens nettsider

Når du har takket ja til studieplass på høgskolen vil du etter hvert motta informasjon på e-post om oppmøtested og tid, i tillegg til nødvendig utstyr som du trenger på studiet ditt.

Da jeg startet på Music Business - Management for to år siden fikk vi anbefalt Mac og musikkprogrammet Logic Pro, da dette ville bli brukt i undervisning i emnet Lydproduksjon. På høgskolens nettsider finnes det dessuten en egen søkefunksjon, hvor man kan finne ut  hvilke pensumbøker man trenger i de ulike emnene.

Heldigvis mottar vi utstyrsstipend i både august og januar, så det skal være mulig å finansiere både pensumbøker og annet nødvendig utstyr gjennom dette. 

Rena har dessuten en egen Facebookgruppe for kjøp og salg av brukte pensumbøker - noe som gjør det mulig å spare litt penger på pensum ved studiestart. Det finnes også en overordnet kjøp og salg gruppe for hele Høgskolen i Innlandet.

Tre av pensumbøkene for Music Business-studiene
Høgskolen informerer om hvilke bøker og utstyr man trenger før studiestart. Foto: Privat

Slik er bomulighetene på Rena

Som student på Rena kan man enten velge å bo privat, eller i studentboligene i Huldreveien. Jeg vil anbefale deg å følge med på Finn.no og Hybel.no regelmessig, da det er mange studenter som kjemper om de samme hyblene på Rena. Uansett hvor du ønsker å bo, vil jeg anbefale deg å søke tidlig - for å sikre en bosituasjon du er tilfreds med og at du faktisk har et sted å bo til studiestart. 

Da jeg skulle bli student i 2020 søkte jeg på en SINN-bolig i Huldreveien allerede i februar - altså mange måneder før vi i det hele tatt fikk bekreftet studieplass. Ved å være tidlig ute havnet jeg lang fremme i boligkøen, og fikk dermed plass i den hybelen jeg helst ville ha. Her bodde jeg sammen med tre andre studenter i mitt første semester på Rena.

Det er mange fordeler med å bo i en studentbolig; leieprisen er lav, fellesvaskeri og vaktmestertjeneste er inkludert, pluss at man får en unik mulighet til å bli kjent med medstudenter på en annen arena enn skolen.

For deg som derimot ønsker å bo alene, er hyblene i Fabrikkveien et godt alternativ. Her får du nemlig eget bad, kjøkken og soverom i ett, på til sammen 18 kvadratmeter. På Rena finnes det dessuten en rekke private kollektiv nærmere høgskolen, dersom du for eksempel vil flytte inn sammen med noen du kjenner fra før. 

Katrine med en stor flytteeske
Etter et semester i studentbolig, flyttet jeg til en privat hybel sammen med en av romkameratene mine fra Huldreveien. Foto: Privat.

 

Det å skulle bo for seg selv

Det å tre inn i studenttilværelsen betyr for mange at man nå skal bo for seg selv for første gang. Det var nok dette jeg var aller mest spent på selv, og jeg husker godt at jeg tenkte mye over hvordan det ville bli å bo på andre siden av landet, sammen med mennesker som jeg da ikke kjente. En annen ting jeg tenkte mye over, var hvordan jeg skulle dekorere og innrede hybelen min!

Noe jeg er takknemlig for at jeg gjorde var å skrive en detaljert liste over alt jeg måtte huske å pakke med meg fra Bergen, og alt jeg måtte kjøpe inn til hybelen på Rena. Denne listen oppdaterte jeg kontinuerlig, etter hvert som jeg møtte på nye produkter som kunne gi hverdagen min som student en boost

For jeg må ærlig innrømme at det gikk 18 år før jeg innså den reelle verdien av helt enkle, hverdagslige produkter som stålull, febermåler eller de små "putene" som man fester under stoler for å unngå riper på gulvet.

Et stappfullt bagasjerom etter en tur på IKEA
I prosessen med å flytte for seg selv ble det en del turer på IKEA. Foto: Privat.

Digitale hjelpemidler for en enklere studenthverdag

For å gjøre studiehverdagen enklere, vil du kunne ha god nytte av ulike digitale verktøy og apper. For hvor finner man egentlig timeplanen sin, og hvordan vet man hvilke bussruter som går fra Rena til Hamar?

Jeg husker selv at jeg lenge var forvirret over hvor jeg skulle finne slik informasjon, og jeg har derfor laget et eget innlegg med ti apper som enhver HINN-student burde ha - i håp om å gjøre denne prosessen litt enklere for kommende studenter. 

Katrine peker på mobilen sin
Det finnes en rekke apper som kan gjøre hverdagen som student enklere. Foto: Privat

Slik blir Fadderuka

Fadderuka Rena arrangeres i år fra 17-21. august. Jeg sitter selv i fadderstyret som artist/booking-ansvarlig, og jeg kan love deg at dette blir en happening som du ikke vil gå glipp av! Dette blir nemlig en innholdsrik uke med konserter, standup, bli kjent-leker, grilling og mye, mye mer. Jeg vil varmt anbefale at du som ny student blir med på fadderuka og det som skjer på campus de første ukene. Her får du nemlig muligheten til å bli kjent med andre studenter fra eget studium - og fadderne kan gi deg råd om studieteknikk, praktisk info om skolen og alt du ellers måtte lure på som ny student.

Billetter til fadderuka kan kjøpes på campus ved studiestart, og det vil bli gitt nærmere informasjon om gruppeinndeling og lignende første skoledag.

Jeg anbefaler deg å følge med på instagramkontoen @ Fadderukarena for mer informasjon om artistslipp og alt det morsomme som skal skje på Rena denne uken.

Bilde fra konsert med brenn., på Fadderuka Rena 2021
Fadderuka Rena er definitivt et av årets store høydepunkter! Foto: Privat

Generelle råd for en god studiestart

  • Gjør deg litt kjent med studiestedet ditt på forhånd. Jeg husker selv redselen for å ikke finne frem til oppmøtestedet første skoledag – og jeg sørget dermed for å gå mange turer ned til sentrum for å memorere veien fra Huldreveien til Åmot Kulturhus, hvor klassen min skulle samles for første gang.
  • Ikke vær redd for å ta kontakt med folk du vil bli kjent med! Alle nye studenter er nemlig i samme båt de første ukene, hvor alle ønsker å bli kjent med nye mennesker. 
  • Opprett en klassechat når dere har blitt litt varm i trøyen og bedre kjent med hverandre. Her kan dere enkelt planlegge vors, grilling og andre sosiale aktiviteter i fellesskap, også etter at fadderuken er over. 
  • Lag et budsjett og forsøk å hold deg til det. Dette er garantert noe du har hørt før, men jeg vil anbefale deg å sette av en time eller to til å lage et enkelt budsjett for månedlige inntekter og utgifter du vil ha som student. Omfanget av dette budsjettet bestemmer du selv, men det er absolutt en fordel å ha en viss anelse om hvor mye penger du har igjen etter at strømregning, husleie og treningsabonnement er betalt. For tro meg, pengene får fort bein å gå på - selv på et lite sted som Rena!
  • Ha det gøy! Husk at den relativt "bekymringsfrie" perioden som ny student fort vil gli over i en hverdag bestående av arbeidskrav og eksamenslesing – så prøv å nyte disse solfylte, spennende og sosiale dagene så godt du kan!

- Katrine <3

Av Katrine Wederhus Gjelsvik
Publisert 19. mai 2022 10:54 - Sist endret 19. mai 2022 10:55
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!