Zotero

Zotero er et gratis program for lagring, organisering og bruk av referanser til akademiske tekster. Zotero kan brukes sammen med Word og Google Docs for å legge til referanser og litteraturlister.

Introduksjonskurs i Zotero

Lurer du på noe?

Se først om du finner svaret på https://www.zotero.org/support/

Hvis ikke kan du sende en epost til zotero@inn.no

Beskriv problemet ditt og hva du har gjort for å løse det. Oppgi om du bruker Windows eller MAC

Bør du bruke Zotero?

Det er valgfritt å bruke Zotero. Vi anbefaler det for masterstudenter, men også andre studenter kan ha god nytte av Zotero. 

Hvis du er i tvil om du skal bruke Zotero kan du stille deg selv disse fem spørsmålene.

Kan du svare ja på følgende spørsmål?

1. Har du tid til å lære deg Zotero?

Det tar litt tid å lære seg Zotero, avhengig av hvilke forkunnskaper du har. Hvis du skal bruke Zotero anbefaler vi at du lærer deg grunnleggende bruk av Zotero før du begynner med skrivingen, slik at du kan benytte Zotero fra starten av. Ikke begynn med Zotero hvis du nærmer slutten på oppgaveskrivingen og har dårlig tid.

2. Skal du ha mange referanser i teksten din?

I korte tekster er det sjeldent mange referanser. Da kan det være at du bruker mer tid referansene hvis du bruker Zotero. Kanskje er det enklere å  legge inn referansene manuelt i oppgaven?

3. Skal du bruke referansene i andre oppgaver?

Zotero er meget nyttig når du skal bruke samme kilder om igjen i andre tekster. Og hvis du senere skal skrive for eksempel bachelor- eller masteroppgave, kan det være smart å teste Zotero i en mindre oppgave først. Hvis du er student på et enkeltemne og du kun skal skrive en eller to små oppgaver er det ikke sikkert Zotero er til hjelp for deg.

4. Kan du reglene for kildebruk og referanseteknikk?

Selv om du bruker Zotero, eller andre verktøy som kan hjelpe deg med referanser, må du være være kjent med reglene for god referanseteknikk. Du bør også vite litt om hva en referansestil er, og hvordan henvisningene og referansene i teksten din skal se ut i henhold til stilen du bruker. Du kan ikke stole på at Zotero fikser dette for deg.

5. Har du god IT-kompetanse?

Zotero er et program du laster ned på datamaskinen din, og du må laste ned og legge til filer i Zotero. Du kan bruke det sammen med for eksempel Word eller Google Docs. Du kan også installere Zotero-tillegg til nettleseren din. Du bør også opprette en konto på Zotero.org som sørger for sikkerhetskopiering av referansene dine. Dette tilsier at det er en fordel om du har grunnleggende IT-kompetanse for å kunne Zotero på en god måte.
De fleste som bruker Zotero støter av og til på små og store problemer. Du bør være i stand til å finne svar på mye av dette på egenhånd. Det finnes utallige veiledninger om Zotero på internett. Blant annet på https://www.zotero.org/support/ Bruk dette aktivt.

Svarte du nei?

Hvis du svarte nei på to eller flere av spørsmålene over, så er det ikke sikkert at Zotero er noe for deg. Man kan holde orden på henvisninger og referanselista uten å bruke Zotero.