Tidligere HINN-student kan bli Årets Nordlending

Eirik Holdal er en av ti kandidater som kan få utmerkelsen Årets Nordlending 2022. 

Eirik Holdal med to venner.

Holdal har blant annet blitt tildelt Årets Antisutrehelt av Salten Friluftsråd og Salten Regionråd. Prisen fikk han for sitt arbeid for barn og unge. Fra venstre: Leder av Salten Regionråd, Ida Pinnerød, Eirik Holdal og ordfører i Meløy kommune, Sigurd Stormo. Foto: Salten Friluftsråd 

Nesten 350 kandidater ble i utgangspunktet foreslått for prisen som deles ut av NRK Nordland og Avisa Nordland. Holdal, som fullførte bachelor i organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Innlandet i 2019, beskriver det som en stor ære å bli nominert.

– 2022 har på mange måter vært et eventyr av et år. Jeg trodde at jeg allerede hadde fått min del av kaka, så dette er stort for meg. Jeg er stolt av hvor jeg kommer fra og opptatt av å sette Meløy kommune på kartet. På studiet visste nok ikke alle navnet mitt, men at jeg var fra Nord-Norge fikk alle med seg, sier Holdal.

Initiativtager til vellykket e-sport turnering

Hovedgrunnen til at Holdal er nominert er e-sport begivenheten som han i august arrangerte i Ørnes i Meløy kommune i Nordland. Arrangementet sørget for at 16 verdensstjerner kom til Ørnes for å spille Trackmania. E-sportturneringen Arctic Gaming Experience ble en stor suksess. Ifølge arrangøren nådde man rundt 15 millioner mennesker på sosiale medier og 20.000 fulgte konkurransen på Twitch, selv om man ikke brukte en krone på markedsføring. De tilreisende spillerne satt også igjen med et meget godt inntrykk av Nord-Norge, og flere har lovet å stille også til neste år.

– Jeg tok en relativt stor sjanse med å arrangere Norges kanskje største e-sport turnering i en bygd med snaut 2000 innbyggere. Som initiativtager ble jeg på mange måter ansiktet på arrangementet. Jeg la tid og energi i noe nytt, og siden det ble en suksess øker sjansen for å bli nominert, sier Holdal.

Eirik Holdal med pris.
Eirik Holdal har de siste årene fått en rekke utmerkelser. Foto : Thomas Hegge Moen 

Studerte fire år på Lillehammer

28-åringen er klar på at han brenner for at barn og unge skal ha det bra og føle tilhørighet i sitt nærmiljø. Selv tok han ett år på folkehøgskole før han flyttet til Lillehammer for å studere bachelor i organisasjon og ledelse. Han tok deretter årsstudium i reiseliv og turisme.

– Jeg ante ikke hva jeg skulle bli, så derfor valgte jeg et studium som kan brukes til veldig mye. Jeg var på utkikk etter et studium som åpnet og ikke lukket dører for fremtiden. Jeg er en ganske så impulsiv type som tar mulighetene jeg får og samtidig er opptatt av å skape ting på egenhånd, sier Holdal.

Smilende studenter på Storhove.
Våren 2018 var Eirik fadder for internasjonale studenter. Her sammen med de resterende fadderne. Foto : Privat. 

Etter fullførte studier i 2019 flyttet han hjem igjen. Den opprinnelige planen var å søke seg til videre studier, men pandemien og hans engasjement for lokalsamfunnet i Meløy fikk han til å bosette seg der permanent.

– Jeg er opptatt av å skape ting for barn og unge, og det aller viktigste jeg tok med meg fra studietiden var at man må våge å være kreativ og tenke utenfor boksen. Hvordan vil du oppnå det du vil? Det er lov å tenke stort og annerledes, og studiet ga meg tryggheten til å gå mine egne veier, forklarer Holdal.

Opptatt av små lokalsamfunn

Siden returen har han gjort seg bemerket i hjemtraktene. Nå er han nominert til årets nordlending, mens han tidligere i høst ble nominert til den nasjonale hedersprisen Årets Ladejarl, der prisen går til en person som har utmerket seg i verdibasert ledelse og arbeid. Tidligere har han av Salten Friluftsråd blitt kåret til «Årets antisutrer» og fått frivillighetsprisen i Meløy kommune.

– Det er mange som tror at man må flytte bort fra små lokalsamfunn for å få til noe stort. Det har personlig motivert meg til å få til noe stort her. Mange har en oppfatning av at man må jobbe som fisker eller i industrien om man vil bli boende i Meløy, men jeg har på mange måter bevist at man kan skape sin egen arbeidsplass. Ungdom trenger noe kult for å bli boende i distriktene, og Arctic Gaming Experience er en del av dette, sier Holdal.

Hva vil så fremtiden bringe?

Han anslår at ca. 10 personer var del av kjernen av frivillige under uka alt fant sted i august. Totalt var det rundt 70 frivillige som disse dagene jobbet dedikert med Arctic Gaming Experience. Mange av dem uten noen som helst interesse eller innsikt i hva e-sport handler om.

– Den største lærdommen jeg tar fra både studiet og arbeidet med dette arrangementet er at om man har et godt konsept og tør å gå foran, så kommer det folk bak som heier på de som våger å si at det er mulig. Gamere som kom hit, følte seg velkomne siden lokalsamfunnet stilte seg bak. Fremover ønsker jeg å involvere enda flere tidligere i planleggingen, slik at de får eierskapet til suksessen, sier Holdal.  

Jobber i eget selskap

Planene om videre studier har han lagt på is inntil videre. Nå ser han fremover mot et nytt arrangement neste høst. De siste årene har han kombinert arbeidet med Arctic Gaming Experience med å jobbe som journalist i lokalavisa, men nå skal han jobbe fulltid med prosjektet i Holdal Events AS. Nå vil han finne ut hvor grensene går og hvor stort potensial konseptet har.

– En av fordelene med å bo i en liten kommune er at det er kort vei til politisk ledelse, og de så tidlig at ideen kunne realiseres da jeg kom til dem i starten av 2021. Det viktigste var at de hadde trua på meg som person, ikke kun prosjektet i seg selv. Det indikerer at de vil lytte også om jeg kommer med nye ideer i fremtiden, sier Holdal.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 6. des. 2022 14:04 - Sist endret 25. jan. 2024 12:33