Eiendomsmegling - et studium som gir mestringsfølelse

Utdanningsvalget førte Robin til Rena og bachelor i eiendomsmegling. 

Portrettfoto av student.

Robin startert på bachelor i eiendomsmegling høsten 2020. Foto : Høgskolen i Innlandet. 

23-åringen fra Åsbygda er i slutten av sitt andre år som eiendomsmeglerstudent på HINNs studiested på Rena. Før studietiden har han jobbet i bolig for funksjonshemmede og vært i militæret, så det var ingen automatikk i at han skulle begynne på et helt annet fagfelt som eiendomsmegling faktisk er, men ønsket å om å jobbe med noe helt annet ble avgjørende.

– Jeg startet med å lese meg litt opp på forskjellige studier som jeg tenkte kunne være passende for meg med tanke på arbeidsoppgaver og hva jeg ønsket å jobbe med i fremtiden. Da fant jeg ut av at bachelor i eiendomsmegling ville passe meg bra.

Mer interessert i eiendomsmegling utover i studieløpet

Robin forteller at han er opptatt av å fullføre ting han har startet på, og at han er svært motivert for å fullføre studiet. Han sier også at han har blitt mer og mer interessert i eiendomsmegling etter han startet på bacheloren.

– Man ser fort hvor mye man får igjen av å ta en slik bachelor, både med tanke på at jeg kan jobbe sammen med andre personer, og den jobben man gjør. Jeg ser for meg at man får en variert arbeidsdag, og eiendomsmegling er et yrke som vil passe meg veldig godt.

Siden han startet med studier ved HINN sommeren 2020 har Robin utviklet seg mye faglig, og samtidig blitt mer selvstendig.


– Jeg har flyttet til en egen leilighet, og det er første gang jeg har bodd alene. På grunn av dette så har jeg lært hvordan det er å være økonomisk selvstendig. Jeg har også lært meg hvordan jeg kan jobbe bra på skolen, og gi en innsats når det virkelig gjelder, og hvordan man kommer seg gjennom studiehverdagen på en god måte.

Studieårene til Robin har vært preget av covid-19, og det har blitt mye digital undervisning. Derfor har fordelingen mellom forelesning og selvstudium variert mye.

– Digital undervisning har tidvis vært utfordrende, og jeg foretrekker fysisk. Mye av ansvaret ligger på deg selv når du har mye undervisning hjemme, men det har gått bra. Det handler mye om å skaffe en god rutine, så man ikke sporer av og gjør andre ting istedenfor. I tillegg så får vi god oppfølging av lærerne, og de er til stor hjelp når man trenger det. Vi skal begynne med mer fysisk undervisning nå i mars og det ser jeg frem til.

Du trenger ingen forkunnskaper når du skal studere bachelor i eiendomsmegling, da du vil lære mye om hvordan man legger til rette for kjøp og salg av eiendom i studieløpet. Du vil også få en innføring i en rekke forskjellige fag som er tilpasset studiet.

– Vi har lært mye om økonomi, juss, matematikk og markedsføring. Det kan være utfordrende. Personlig har jeg likt biten om praktisk eiendomsmegling veldig godt. Det er et eget fag, og man får sett for seg hvordan eiendomsmegling er å jobbe med og hvilke muligheter som finnes når man er eiendomsmegler. Dette har overrasket meg positivt.

Trives på Rena

Robin beskriver Rena som et veldig fint studiested. Han bruker bare bil når han skal reise vekk fra Rena, ellers finner han alt han trenger i kort avstand til bosted og studiested.

– Jeg hadde ikke mye kjennskap til Rena før jeg kom hit, men jeg har fått et veldig positivt inntrykk av studentlivet på Rena. Man har god tilgang på det sosiale når man studerer da det er enkelt å bli kjent med medstudenter. Det er et lite sted, men det er bare positivt synes jeg. Jeg jobber fortsatt på Hamar, så jeg trenger bare bil når jeg skal komme meg dit.

Studievalget var ikke spesielt vanskelig for Robin. Det sto mellom ett par forskjellige utdanningsmuligheter, men det ble lettere for Robin når han leste seg opp på de forskjellige studiene.

– Jeg søkte på tre forskjellige utdanningsinstitusjoner når jeg søkte eiendomsmeglerstudiet, og er veldig glad for at jeg kom inn på Rena, siden det var det nærmeste alternativet fra der jeg bodde.

Gode muligheter

Om man ønsker å jobbe som en fullmektig eiendomsmegler så må man ha to år med relevant praksis etter endt studium. Derfor kan man følge et trainee-program parallelt med studiene.

– Jeg tror at en trainee-stilling ville hjulpet veldig mye på veien mot å bli en fullmektig eiendomsmegler, så jeg håper på å kunne søke en slik stilling før jeg er ferdig med bacheloren. Man kan jobbe som trainee parallelt som man studerer, så når man er ferdig med bacheloren kan man søke jobb som eiendomsmegler.

Det gjenstår ennå mye arbeid før Robin har fullført studiene sine hos oss, men inntrykket så langt er positivt.

– Kort oppsummert har jeg blitt mer selvstendig på grunn av forskjellige utfordringer jeg har kommet meg gjennom under studieperioden, noe som har ført til stor mestringsfølelse, avslutter Robin.

Av Ida Stårvik Skuggerud
Publisert 9. mars 2022 12:22 - Sist endret 15. mars 2022 16:42