Oral helse hos eldre

I takt med økende aldring i befolkningen blir tannpleie i eldreomsorgen stadig viktigere. Doktorgradsprosjektet ønsker derfor å bidra med kunnskap som kan gi eldre god oral helse livet ut. 

Mål for prosjektet

Fokuset i prosjektet er rettet mot eldre over 65 år, og har som hovedmålsetting å innhente kunnskap som kan bidra til å forbedre forebygging og behandling av rotkaries i populasjonen.

Om prosjektet

Delmål

  1. Øke kunnskap om hvilke forebyggingstiltak tannpleiere i Norge utfører blant eldre pasienter (med hovedvekt på rotkaries)
  2. Øke kunnskap om hvilke risikofaktorer som er assosiert med rotkaries
  3. Innhente mer kunnskap om hvorfor rotoverflater er så utsatt for kariesutvikling

Bakgrunnen for doktorgradsprosjektet er basert på nasjonale befolkningsframskrivinger som viser at andelen eldre vil øke i årene fremover. De fleste eldre i dag bevarer sine naturlige tenner livet ut, og gjør at risikoen for orale sykdommer (som rotkaries), øker.

Rotkaries er en oral sykdom som kan føre til smerter, infeksjoner og tannløshet og som videre kan få store konsekvenser for livskvalitet, ernæringssituasjon og tyggefunksjon.

Doktorgradsprosjektet utføres i samarbeid med et tverrprofesjonelt veilederteam, bestående av tannleger og tannpleiere fra Høgskolen i Innlandet, Universitet i Oslo, Norges arktiske universitet og Nordisk Institutt For Odontologiske Materialer.

Prosjektets fagdisipliner består av kompetanse innen tannpleie, folkehelsevitenskap, oral biologi, kariologi og samfunnsodontologi, og er førende for både forskningsdesign og metode.

Doktorgradsprosjektets hovedmålsetting er å bidra med kunnskap som kan gi eldre god oral helse livet ut.

Doktorgradsprosjektets hovedmålsetting er å bidra med kunnskap som kan gi eldre god oral helse livet ut. (Foto: Privat)

Prosjektleder og kontaktperson

Fagområder

Helse, idrett og velferd