Oppdaget mini-røye dypt i innsjøen

Tilfeldigheter gjorde at professor Kjartan Østbye og kollegene oppdaget en ny type røye – dypvannsrøya. 

Forskere med fiskegarn

Dypt nede i Norges tredje dypeste innsjø, Tinnsjøen i Telemark, lever en knøttliten fisk. Det er den fjerde røyesorten som er oppdaget i Norge. 

Det var tilfeldigheter som førte professorene Kjartan Østbye ved Institutt for skog- og utmarksfag ved HINN og Kim Præbel ved UiT Norges arktiske universitet, til denne innsjøen. Etter å ha sett et dypvannsopptak fra sjøen i en tv-dokumentar om Rjukan-aksjonen, kom de på sporet.

Forsøket gikk over to år, før de omsider fikk napp på dyp fra 150 meter helt ned til 350 meter. 

Forskerne fikk bekreftet at de ørsmå fiskene var en egen type røye – bare enda mindre og veldig utseendemessig forskjellig fra dvergrøya de allerede hadde dokumentert i flere andre innsjøer.  

– Vi har spennende resultater på artsdannelse fra andre innsjøer, men i Tinnsjøen er funnene helt unike, sier Kjartan Østbye til UiTs nettsider. 

Fiskene i innsjøer i Norge har utviklet seg uavhengig av hverandre siden siste istid. I stor grad har de utviklet seg likt, fordi økologien i innsjøene har vært så lik. Den vesle størrelsen på dypvannsrøya er sannsynligvis en tilpasning til forholdene på det store dypet i Tinnsjøen, hvor det er minimalt med mat.

Østbye m.fl: “And if you gaze long into an abyss, the abyss gazes also into thee ”: four morphs of Arctic charr adapting to a depth gradient in Lake Tinnsjøen. Evolutionary Applications, 2020. 

Kontakt: 

Bilde av Kjartan Østbye
Professor
E-post
kjartan.ostbye@inn.no
Telefon
+47 62 43 08 96

Publisert 16. des. 2021 12:54 - Sist endret 10. mai 2022 10:30