Da har de fått fast jobb

Høgskolen i Innlandet er så fornøyd med den jobben Tom Remi Kongsmo og Hege Christin Nilsson har gjort på vernepleierutdanningen det siste året at de har ansatt dem på fast basis.

Bilde av tre personer som har skrevet under arbeidskontrakt

FAST JOBB: Tom Remi Kongsmo og Hege Christin Nilsson rett etter at fast jobb er sikret og underskrivingen av kontrakt er gjort sammen med Erik Hagaseth Haug, leder for institutt for sosialvitenskap og veiledning.

Foto: HINN/Elen Sonja Klouman

Det er litt over et år siden vi møtte to meget fornøyde og blide typer i gangen utenfor institutt for sosialvitenskap og veiledning på Lillehammer.

Da hadde Kongsmo og Nilsson nettopp skrevet under på et års engasjement på høgskolen for å jobbe som brukerrepresentanter sammen med de andre lærerne på vernepleierutdanningen.

Det var første gang høgskolen hadde ansatt mennesker med utviklingshemming i slike stillinger. Nå har de to skrevet under på fast arbeidskontrakt med høgskolen - som forskningsassistenter.

– Det var veldig spennende å skrive kontrakt i dag. Jeg føler meg veldig glad og har hatt sommerfugler i magen siden jeg våknet, sier Hege Christin.

– Jeg er veldig fornøyd med å få fortsette å jobbe på høgskolen. Jeg trives veldig godt her, sier Tom Remi.

Blitt tatt godt imot

Avtalen Kongsmo og Nilsson skrev under i fjor var altså historisk. At de nå får fast jobb er ikke noe mindre historisk.

For han som kom med arbeidsavtalene som ble skrevet under i dag, har det siste året bare bekreftet det som gjorde at de engasjerte Hege Christin og Tom Remi i fjor.

– Det var spennende å gå for et engasjement for dem i fjor. Den jobben de gjør har vist seg akkurat sånn vi håpet det skulle bli, sier Erik Hagaseth Haug, leder for institutt for sosialvitenskap og veiledning på Fakultet for helse- og sosialvitenskap. 

Bilde av fire personer som står og snakker sammen i en gang
Hege Christin Nilsson og Tom Remi Kongsmo har glidd godt inn i miljøet på Høgskolen det året de har jobbet her. Nå blir det mange år til. (Foto: HINN/Elen Sonja Klouman)

De to hovedpersonene er skjønt enige om at året de har vært her har vært bra.

– Hvordan har studentene tatt imot dere?

– De er kjempepositive! De har vært hyggelige mot oss, og er veldig koselige og blide når vi treffer dem i timene våre. De hører på oss og følger interessert med når vi snakker, forteller Hege Christin.

– Det året jeg har jobbet her har bare vært positivt. Jeg har veldig gode kollegaer som jeg kan prate med. Det er liksom et møtested på høgskolen. Og vi har fått gjøre mye forskjellig, sier Tom Remi.

Viktig jobb

Kongsvoll og Nilsson er altså ansatt som forskningsassistenter i ti prosent stillinger, og skal blant mye annet bidra inn mot studentene på vernepleie.  

De skal også fortsette å delta på konferanser på vegne av høgskolen.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra blant annet konferanser de har vært på. Ord som går igjen i tilbakemeldingene til oss er troverdig, ekte og glimt i øyet, sier Hagaseth Haug.

Tom Remi Kongsmo og Hege Christin Nilsson er ikke helt ukjent med høgskolen fra før. I tre år var de nemlig med i ei forskningsgruppe i et prosjekt ledet av førsteamanuensis Frank Jarle Bruun.

I 2021 ga de ut boka "Vi er medforskere!". Der er en av konklusjonene nettopp at utviklingshemmede bør få mer ansvar i arbeidslivet.

Bilde av de to nyansatte
Disse to blir det mer å se til i gangene på høgskolen i årene som kommer. (Foto: HINN/Elen Sonja Klouman)

Det å få fast jobb betyr mye for de to nyansatte.

– Da er jeg sikret jobb og det gjør at jeg føler meg trygg på at jeg kan være her så lenge jeg vil, sier Hege Christin.

– Jeg gleder meg veldig til å fortsette å jobbe her. Det blir spennende, supplerer Tom Remi.

– Som instituttleder – hva har disse to nyansettelsene bidratt med hos dere?

– En ting er det helt konkrete i møtet med studentene. Der er tilbakemeldingene gode. Også er det jo det at vi er et institutt med store og solide sosialfaglige tradisjoner der inkludering og involvering er helt sentrale begreper. Det at vi gjør det vi sier vi skal være synes jeg vi får til nå. Det er jeg stolt av.

– Blir det en bedre vernepleierutdanning på høgskolen med Kongsmo og Nilsson ansatt?

– Ja, jeg mener klart det. Jeg tror den «jordinga» i helt ekte historier vi får her er det for lite av i høyere utdanning, så dette er absolutt noe andre bør se på muligheten for å gjøre, avslutter Erik Hagaseth Haug.

 

 

 

Emneord: vernepleier, forskningsassistenter Av Ole Martin Ringlund, Elen Sonja Kloumann (foto)
Publisert 4. nov. 2022 14:02