Husk omprioriteringsfristen 1. juli

Vurderer du å bytte rekkefølge på studieønskene dine hos Samordna opptak? Da begynner det å haste. 1. juli er omprioriteringsfristen og siste frist for å laste opp dokumentasjon.

Tre smilende studenter.

1.juli er siste mulighet til å omprioritere studieønskene dine. Foto : HINN. 

Rekkefølgen på studieønskene dine er svært viktig, for ved et eventuelt tilbud så faller lavere prioriterte studieønsker vekk. I praksis betyr det at samtlige studieønsker forsvinner om du får tilbud fra førstevalget ditt. Derfor er hva du prioriterer høyest viktig.

– At omprioriteringsfristen først er 1. juli, noen måneder etter søknadsfristen, er for å gi søkerne litt ekstra tid til å tenke på hva de vil studere aller mest blant allerede valgte studieønsker. Søknadsfristen 20. april kommer litt brått på for noen, og enkelte er usikre på hva de vil bli. For dem spesielt er det kjærkomment med noen måneder ekstra å tenke seg om på, sier opptaksleder Elisabeth Nikolaisen.  

For å omprioritere logger du deg inn på søknaden din hos Samordna opptak. Under «Se søknad» går du på «Endre» for å endre rekkefølgen på studiene du har søkt og prioritert.

– Hvert år får vi henvendelser fra personer som enten har glemt å omprioritere eller av en eller annen grunn heller ønsker tilbud på en lavere prioritet. Prioriteter under det studiet man får tilbud på faller automatisk bort. Det er derfor viktig at folk sjekker søknaden en ekstra gang før 1.juli, slik at det studiet de helst vil gå er prioritert først, sier Nikolaisen.

1. juli er også siste mulighet for å laste opp dokumentasjon på fullført utdanning og praksis våren 2022. Om du kommer fra videregående er det viktig å sjekke på Samordna opptak at elektroniske vitnemål er tilgjengelig.

– Husk også at kompetansebevis ikke kommer elektronisk, så dere som har forbedret enkeltfag eller har tatt nye enkeltfag, må huske å laste opp kompetansebevis, råder Nikolaisen.

Hvert år laster enkelte opp utskrift fra VIGO, utskrift fra karakterprotokoll eller Privatistweb som dokumentasjon hos Samordna Opptak. Men dette er ikke godkjent dokumentasjon.

– Kun kompetansebevis og vitnemål blir godkjent, avslutter Nikolaisen.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 23. juni 2022 14:39 - Sist endret 23. juni 2022 14:39