Komité for forskningsetikk (KoFE) ved HINN

Høgskolen i Innlandets komité for forskningsetikk behandler søknader om etisk forhåndsgodkjenning av forskningsprosjekter som innebærer risiko for belastning for forskningsdeltakerne eller skade på natur og miljø. Hensikten er å sikre at forskningsprosjektene gjennomføres etter anerkjente forskningsetiske retningslinjer.

HINNs komité for forskningsetikk (KoFE) er nytt navn for Lokal etisk komité for forskning (LEKF). Ordningen med lokal uavhengig forskningsetisk vurdering har pågått siden 2020, navnebyttet skjedde i 2023.  Komitéen må ikke forveksles med Redelighetsutvalget for forskning

I prosjekter som innebærer forskning på mennesker, legger komiteen særlig vekt på forskningsdeltakerens trygghet og integritet. Ulemper forskning påfører deltakere, må vurderes opp mot forskningens nytte for samfunnet og verdi for gruppen som deltar.

Tips til hvordan du som forsker kan inkludere forskningsetikk i planlegging av et prosjekt finner du her: Forskningsetikk ved HINN, skroll ned til overskriften «Etiske vurderinger i planleggingsfasen av forskning». Informasjonen du finner der, og informasjonen som følger nedenfor her, kan gi deg og forskerteamet ditt en idé om hvorvidt du skal søke KoFE om etisk forhåndsgodkjenning av prosjektet.

I KoFE’s mandat skilles det mellom tre kategorier: Prosjekter komiteen skal, bør eller kan vurdere.

Hva KoFE skal vurdere

Forskning på mennesker, inkludert humant biologisk materiale – det vil si forsker- og masterprosjekter som faller utenfor helseforskningsloven, og dermed mandatet til Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), og som innebærer potensial for fysisk eller psykisk skade og belastning.

Les mer om medisinsk og helsefaglig forskning her.

Dette er prosjekter som involverer mennesker direkte i form av psykisk og/eller fysisk intervensjon. Etisk vurdering skal inngå for forskning som:

  • innebærer fysisk inngrep på forskningsdeltaker
  • skjer med en metode som vil påvirke forskningsdeltakeren fysisk eller psykisk
  • innebærer en reell risiko for å skade eller overbelaste forskningsdeltakeren fysisk eller psykisk
  • utføres på biologisk materiale fra levende eller døde mennesker
  • innebærer behandling av opplysninger om lovbrudd og straffedommer
  • involverer særlig sårbare grupper, herunder voksne deltakere uten samtykkekompetanse

Hva KoFE bør vurdere

Prosjekter der det er tvil om forskningsdeltakernes samtykkekompetanse og/eller der deltakerne anses å tilhøre en sårbar eller utsatt gruppe, og/eller har språk- og kulturbarrierer for eksempel knyttet til etnisitet.
Eksempler på sårbare og utsatte grupper er barn under 16 år, personer med psykiske lidelser, rusmisbrukere, innsatte i fengsel og personer som er i et direkte avhengighetsforhold til forsker, for eksempel egne studenter Størrelsen på et prosjekt kan også være et moment å ta i betraktning (stort antall deltakere, mange variabler og lang varighet).

Hva KoFE kan vurdere

Prosjekter som ved metodevalg og utførelse kan utløse etiske utfordringer knyttet til samfunn, kunst, natur og dyreliv, sistnevnte med unntak av bruk av forsøksdyr som må ha tillatelse fra Mattilsynet eller vurderes lokalt ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi.

Prosjekter som forventes å bli publisert i tidsskrifter som krever dokumenterbar uavhengig etisk vurdering.

Prosjekter med internasjonalt samarbeid eller med datainnsamling utenom EØS/EU-området og som har potensiale til konflikter og misforståelser grunnet språk og kulturbarrierer både innad i forskergruppen og utad mot inkluderte informanter.

Kriterier

KoFE vurderer prosjektene ut fra nasjonalt og internasjonalt anerkjente forskingsetiske normer. Viktige nasjonale normer er fastsatt av De nasjonale forskningsetiske komiteene: Nasjonale forskningsetiske retningslinjer for samfunnsfag og humaniora, og Nasjonale etiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologier viktige rettesnorer for komiteens vurderinger.

For enkelte forskningsprosjekter vil det i være hensiktsmessig å bruke normene som reflekteres i helseforskningsloven. Det vil dreie seg om prosjekter som faller (like) utenfor loven (og dermed ikke skal forhåndsgodkjennes av REK).

Viktige internasjonale normer inkluderer European Code of Conduct for Research Integrity

Masterprosjekter

Masterprosjekter vil bli vurdert dersom det inngår i første kriterie ('skal vurdere'). Ellers vurderer ikke KoFE masterprosjektet, det er veilederes ansvar å sikre god forskningsetisk praksis sammen med studenten. Tvilstilfeller kan rettes direkte til KoFEs leder.

Forholdet til Sikt Personverntjenester

KoFE vurderer ikke personvernet i et prosjekt. Alle prosjekt som behandler personopplysninger skal alltid meldes til Sikt (tidligere NSD). Personverntjenester for å få et gyldig databehandlingsgrunnlag med hjemmel i personvernloven (GDPR). Sikt Personverntjenester bidrar ikke med forskningsetiske vurderinger, og det skjer av og til misforståelser der forskere tror at Sikt-godkjenning er en fullgod etisk vurdering.

Les mer om personvern i forskning

Hva kan erstatte KoFE-vurdering?

I tillegg til REK som er omtalt i andre avsnitt over, kan 'De nasjonale forskningsetiske komiteene' gir råd når man møter utfordringer i et konkret forskningsprosjekt eller ønsker en diskusjonspart i planleggingsfasen. De utsteder i utgangspunktet ikke skriftlige vedtak og velger selv hvilke saker de vil gå inn i. Kompetansen er høy i disse utvalgene og utgjør reell uavhengig vurdering uten noen form for bindinger til HINN.

Hvem er medlemmer i KoFE?

Prorektor forskning oppnevner medlemmer til komitéen for 3 år av gangen. Komitéen består av en leder og en forskere fra HINN, samt ett eksternt medlem. Minst ett av medlemmene har særlig kompetanse innen forskningsetikk og minst ett medlem med bakgrunn fra helse/medisin/fysiologi.
Habilitetsutfordringer vurderes alltid fra sak. Det er helt vesentlig at den etiske vurderingen skjer uavhengig og uten bindinger til nære kolleger, familiære forhold e.l.
KoFE har anledning til å invitere sakkyndige når egen kompetanse ikke strekker til.

KoFE-sammensetning 2023-2025:

Leder: Grethe Netland, ph.d. filosofi, førsteamanuensis, fhv. instituttleder ved Institutt for sosialfag og veiledning.

Medlem: Kjartan Østbye, professor i biologi, Institutt for skog- og utmarksfag.

Eksternt medlem: Mads N. Holten-Andersen, førsteamanuensis i pediatri ved UiO, overlege ved Sykehuset Innlandet.

Framleggelsesskjema og vedlegg

Nødvendige vedlegg:

  • Ferdig gjennomarbeidet prosjektbeskrivelse.
  • Informasjon- og samtykkeskriv.
  • Intervjuguide, spørreskjemamal og/eller øvrige kartleggingsoppsett.
  • Dersom REK har vurdert prosjektet og konkludert med avvisning, legges ved REK-dokumentasjonen.

NB! For å unngå misforståelser vil ufullstendige og hastverkpregede dokumenter bli sendt i retur og vurderingen blir satt på vent. Dette er det dessverre enkelte eksempler på fra tidligere saksfremlegg.

Møtedatoer og frister for innsending våren 2024

  • Møte 23. januar. Søknadsfrist, 16. januar.
  • Møte 7. mars. Søknadsfrist, 29. februar.
  • Møte 23. april. Søknadsfrist, 16. april.
  • Møte 21. mai. Søknadsfrist, 13. mai.
  • Møte 18. juni. Søknadsfrist, 11. juni.

Det tas forbehold om justeringer av datoer.

Saksbehandling

Mottaker av skjemaet er KoFE-sekretær, som også kan kontaktes for praktiske spørsmål.

Prosjektet håndteres etter kriterier for moderat datasikkerhet (gul kategori), om ikke annet avtales spesifikt, med innloggingsbasert innsending utført av prosjektleder og uthenting av søknaden av KoFE-sekretær. Saken arkiveres som midlertid skjermet i P360. Saksutveksling mellom KoFE-medlemmer skjer ikke via e-post, kun i et skjermet Teams-rom som deles av KoFE-medlemmer.

Det er ikke anledning til å starte opp forskningsprosjekt før prosjektleder har mottatt svar fra KoFE. Dette gjelder også for frivillig fremleggelse ("kan"), for å ikke risikere å avsette tid i komiteen til arbeid som ikke blir tatt til følge.

Svar vil bli utarbeidet så raskt som praktisk mulig etter komitémøte (1-2 uker). Små prosjekter og med åpenbare få /enkle forskningsetiske implikasjoner, kan unntaksvis bli vurdert raskere av KoFE-leder alene.

Svarbrev vil bli utarbeidet kun på norsk av kapasitetsgrunner. Unntak gjøres dersom innsender ikke kan norsk. De som har behov for språkvasket/kvalitetssikret engelsk tekst, sørger for dette selv, og som deretter oversendes KoFE-sekretariatet som sørger for riktig brevmal og leders underskrift.

Mandat og retningslinjer

HINNs Komite for forskningsetikk (tidligere navn «Lokal etisk komité for forskning ved HINN – LEKF») ble vedtatt av FoU-utvalget 19.2.20. Ansvarlig: Prorektor forskning.

Les "Mandat og retningslinjer for HINNs komité for forskningsetikk" (sist revidert juni 2023)

Kontaktperson 

Bilde av Grethe Netland
Førsteamanuensis
E-post
grethe.netland@inn.no
Telefon
+47 61 28 85 73
Innholdsansvarlig: Forskningsavdelingen Sist endret 3. jan. 2024 10:51