Valg av utdanning: Dette bør du tenke på

Hva skal du gjøre når du blir voksen? Et vanskelig spørsmål som innebærer et viktig livsvalg. Men hvordan finner du svaret?

Kvinne foran en trapp.

Studer det som interesserer deg aller mest, råder Ingrid Bårdsdatter Bakke. Foto : HINN. 

– Begynn med det som interesserer deg aller mest, og se om det rent praktisk lar seg realisere med tanke på ditt ønske om studiested og egne karakterer, råder Ingrid Bårdsdatter Bakke. Hun er PhD-stipendiat og høgskolelektor innen karriereveiledning og skriver doktorgrad i karriereveiledning.

Finn ditt drømmestudium her

Velg noe du er interessert i først

Enkelte velger sitt studium med utgangspunkt i hvilke utdanninger det blir behov for i framtiden. Nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå viser blant annet at det vil bli et stor behov for sykepleiere og helsefagarbeidere, samt fagutdannede innen industri, bygg og anlegg og håndverksfag. Bakke mener du ikke bør la slike prognoser bli avgjørende for studievalget ditt.

– Mange har behov for å starte med noe de er interessert i for å gi struktur til den langsiktige planleggingen, og det bør du faktisk gi deg selv lov til, råder Bakke.

– Det er en verdi i all utdanning

Hun er klar på at all utdanning gir deg noe tilbake i form av generelle kompetanser og erfaring som vil ha en verdi i etterkant, uavhengig av om du fullfører et lengre studieløp eller ikke. Når det første studievalget er gjort, får du litt erfaring og det blir lettere å gjøre det neste. Det handler om å ikke være redd for å sette i gang.

– Det er en verdi i all utdanning, og det går helt fint å bytte underveis. Folk har ulike behov. Noen trenger rammer og tenker langsiktig hele veien til master, mens andre bare trenger å komme i gang før de finner strukturen og den langsiktige planen underveis, sier Bakke.

Tenk på dette før du tar valget

For enkelte fremtidige studenter faller det naturlig å velge studier. For andre kan det være langt mer utfordrende.

Når du skal velge studium er det lett å tenke på fag, og i hvilke du har fått best karakterer på ungdomsskolen og videregående. Hvilke fag har jeg prestert best i, hvilke er morsomme og innen hvilke fagområder kan jeg prestere best?

Dette er bare noen av spørsmålene du kanskje vil stille deg selv før studievalget. Men det er viktig å ikke glemme hva du faktisk liker å gjøre, og hvilke yrker dine personlige egenskaper passer til.

– Bli kjent med deg selv

Bakke mener det kan høres veldig stort og ambisiøst ut å prate om karriereplanlegging når man ikke har noen klar og konkret plan i ung alder.

– Men det å snakke og tenke om karriere hjelper deg. Det handler om å kjenne og bli enda bedre kjent med seg selv, hvilke interesser, ønsker og behov har du og hva anser du som muligheter og begrensninger, og bruke erfaringene du gjør deg i forbindelse med studievalget til å stake ut veien videre. Det er kort fortalt det karrierekompetanse handler om, sier hun.

Det aller viktigste for å lande på et godt studievalg er at du tenker over dette og prøver å gjøre deg opp en mening om hvordan de forskjellige studieprogrammene passer med disse sidene av deg før søknadsfristen 15. april.

Selv brukte Bakke relativt lang tid på å ta de rette valgene som gjør at hun nå er noen få måneder unna å disputere. Hun kom sent i gang med studier og tok en master i psykologi, der hun fokuserte på karriereveiledning. I 2016 ble hun tilknyttet HINN som stipendiat i karriereveiledning.

– Du vet aldri helt hva du utdanner deg til før du faktisk sitter i selve jobben. Det tok meg mange år å finne roen og komme dit at jeg jobber med noe jeg er virkelig interessert i, og som var riktig for meg. Det er viktig å ikke få panikk, selv om ting ikke alltid ramler på plass med en gang, råder hun. 

Det er ditt valg

Men hvem bør du som fremtidig student lytte og/eller rådføre deg med? Foreldre, venner eller profesjonelle aktører? Bakke mener det beste er å snakke med personer som har andre erfaringer enn deg selv, gjerne mennesker som har sammenfallende interesser med deg, og gjerne en karriereveileder.

Her i Innlandet finnes det karriereveiledning som er gratis og tilgjengelig for alle hos Karriere Hedmark og Karriere Innlandet. I tillegg finnes det en nasjonal digital karriereveiledningstjeneste.

– Er du usikker, så lytt på venner du stoler på eller foreldrene dine. Det kan være en fordel å lytte til personer med erfaring innenfor området du er interessert i, og som kanskje har stått overfor et lignende valg tidligere. En karriereveileder vil også kunne gi deg veiledning og informasjon basert på kjennskap til utdanning og arbeidsmarked, og kan se dette i sammenheng med deg som person og dine erfaringer.

Studievalget er viktig, men husk at det er ditt eget valg, og uansett hvordan studiene går vil du lære noe og være klokere til neste gang. 

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 20. aug. 2021 14:13 - Sist endret 1. feb. 2022 11:51