Slik vil Ine sette sitt preg på HINN

1. mars startet Ine Wigernæs i stillingen som prorektor samfunnskontakt. Her får du et innblikk i hennes bakgrunn, lederstil og planer i stillingen.

Portrettfoto Ine Wigernæs.

Ine Wigernæs er ny prorektor samfunnskontakt ved Høgskolen i Innlandet. Foto : HINN. 

– Ine har en relevant bakgrunn, solid kompetanse og et stort nettverk som Høgskolen i Innlandet vil ha stor nytte av. Vi i ledergruppen har en forventning om at hun vil spille en svært viktig rolle i å bygge nye og pleie nåværende eksterne relasjoner. Hun blir viktig med tanke på relasjonsbygging og omdømmebygging både internt og eksternt, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

Etter en snau måned i stillingen begynner Wigernæs nå å få et klarere overblikk over utdanningsinstitusjonen hun skal sette sitt preg på i årene som kommer. I rollen som prorektor samfunnskontakt får hun ta del i de viktige beslutningene, og blir en nøkkelperson i arbeidet med å forme folks bevissthet og oppfatning av Høgskolen i Innlandet.

Opptatt av kompetansedeling

– Jeg er veldig opptatt av at HINN verken er utenpå eller over samfunnet, men midt i. Vi er til for det lokale og regionale samfunnet rundt oss, og må ta omgivelsene på alvor. Alle våre ansatte har et samfunnsansvar ved å bidra til samfunnsopplysning gjennom kompetansedeling. Kunnskapen, diskusjonene og innsikten hos våre ansatte er for verdifull til at det skal være en skjult diamant, sier Wigernæs.

52 år gamle Ine Wigernæs har en imponerende karriere å se tilbake på. Hun har doktorgrad i idrettsfysiologi og kommer fra stillingen som førsteamanuensis ved NTNU Gjøvik. Tidligere har hun blant annet jobbet som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, vært styreleder for Ridderrennet og folkehelsekoordinator i Valdreskommunene.

Portrettfoto Ine Wigernæs.
Foto : Ine Wigernæs kommer fra stillingen som førsteamanuensis ved NTNU Gjøvik. Foto : Statsforvalteren i Innlandet. 

Datter av langrennsprofil

Hun er datter av langrennslegenden Ingrid Wigernæs (94), som spilte en helt avgjørende rolle som frontfigur og «løypebrøyter» for «Jentut`n», kallenavnet gitt til Norges første kvinnelige langrennsstjerner. Karrieren inkluderte VM-selv i stafett og sju NM-gull, og i 2021 ble hun utnevnt til Ridder av 1. klasse av St.Olavs orden. Samme år ble det avduket en statue av henne foran kommunehuset i Hemsedal.

– Det var utrolig stort at hun fikk oppleve både avduking og utnevnelse, og det å få være hovedarrangør er både slitsomt og fantastisk. Som hennes eneste barn har jeg nok arvet mange av egenskapene til Ingrid. Noe av det viktigste jeg har sett er å glede seg til hver dag, uansett om jeg vet at de har både uforutsette og gjerne ukomfortable elementer. Jeg har absolutt evnen til å grue meg også, sier Wigernæs.

Selv med en berømt langrennsstjerne til mor hadde Ine en normal oppvekst i en blokk i Groruddalen. At skapet var fylt av medaljer trodde hun var normalen i alle norske hjem. Først i 5.klasse innså hun at moren var en pioner i kvinnelangrenn.

– Mamma har aldri brukt sin posisjon til å skaffe meg hverken skiutstyr eller andre fordeler, men jeg opplever at navnet Wigernæs har en positiv klang takket være min mor. Som henne har jeg nok en personlighet som er nokså ujålete og hun har vært en medvirkende årsak til at jeg har fått et så stort nettverk i samfunnsliv, politikk og i frivillig sektor, sier Wigernæs.

Ine Wigernæs med langrennsutstyr i naturen.
Som sin mor Ingrid er Ine en ivrig langrennsløper med en imponerende karriere i sporet. Foto : Privat. 

Inn i stillingen med blanke ark

Hun beskriver den første måneden i stillingen som prorektor samfunnskontakt som intensiv og lærerik.

– Jeg hadde relativt få forkunnskaper om institusjonen, noe som kan være en fordel. Jeg ønsker å komme inn med et åpent sinn og har fått innsikt i enormt mye ved fakultetene. Førsteinntrykket er at ledergruppa er et godt sted å være. Jeg er omgitt av trivelige folk som hjelper når jeg spør, sier Wigernæs.

En sentral stilling ved HINN

Som prorektor samfunnskontakt har Ine Wigernæs det overordnet strategiske ansvaret for eksterne samarbeidsrelasjoner, omdømmebygging og media-/samfunnskontakt. Hun leder Avdeling for kommunikasjon, samfunnskontakt og markedsføring, og er del av rektors ledergruppe.

– Jeg vil beskrive meg selv som en energisk leder, men det har også en potensiell slagside. Optimismen min kan for eksempel forveksles med at man ikke ser kompleksiteten i et problem og ikke forstår hvilke krevende situasjoner folk står i. Det er opp til meg å vise at det ikke stemmer. Jeg er vant til å jobbe med ulike typer mennesker, er robust og har mye krefter som jeg bringer inn i denne stillingen, sier Wigernæs.

Personlig har Ine Wigernæs også en karriere som langrennsløper å se tilbake på, der høydepunktet var Ski-VM i Lahtis i 2001. Hun har sju NM-gull, og i arbeidet med doktorgraden så hun nærmere på hvordan immunsystemet og hormonene våre responderer på stress. Hun har to barn på 15 og 11 år. Faglig beskriver hun seg som en person som er glad i systemer og fysiske møter.

– Jeg vil gjøre det enda lettere for næringsliv og samfunnsaktører å bruke HINN og finne fram til relevant informasjon fra oss. Vi skal være et opplagt sted å henvende seg for media, kommuner og ulike samarbeidspartnere. Vi har jo så mye å tilby! HINN skal være tilgjengelige og det foretrukne alternativet, og som universitet vil vi være i enda bedre stand til å tjene samfunnet rundt oss. Det ansvaret ønsker jeg å dele med alle som er ansatt her, sier Wigernæs.

Åremålsstillingen til Wigernæs varer i fire år. Stolthet er et begrep hun ønsker at skal beskrive de ansattes forhold til arbeidsplassen og studentenes syn på utdanningsinstitusjonen sin i årene som kommer.

– HINN skal fylle folks bevissthet med vårt eget innhold og hva vi kan bidra med. Vi som ansatte er og skal være stolte av å jobbe her. Så skal vi også gi potensielle studenter og potensielle ansatte grunner til å være stolte av HINN, og gi dem lyst til å studere og jobbe her. Vi skal alle her være med på å bygge oppunder stoltheten ved å være tilknyttet HINN, avslutter Wigernæs.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 4. apr. 2022 08:42 - Sist endret 4. apr. 2022 09:27