Slik blir reisevanene våre etter pandemien

Forskerne ser to tydelige trender til hvor vi vil dra.

Bilde av fjordlandskap med fiskebåter i Lofoten

Forsker Veronica Blumenthal tror vi kommer til å søke oss til de spesielle opplevelsene i Norge og noe utenom det vanlige. (Ill.foto: Colourbox)

Weekendtur til Barcelona, storbyferie i New York og familietur til Syden ble brått erstattet med valfarting til Preikestolen, Geiranger, Lofoten og Dyreparken i Kristiansand i fjor.

Men kommer vi til å fortsette å reise rundt i vårt eget langstrakte land etter pandemien?

– Jeg tror egentlig ikke at pandemien har endra så mye som vi tror, sier reiselivsforsker Veronica Blumenthal ved Høgskolen i Innlandet.

– Mange håper at vi har sett verdien av Norge og kommer til å fortsette å reise her. Men vi ser allerede at folk planlegger utenlandsreiser for sommeren 2022. Nettsidene til reisebyråene krasjet jo da grensen åpnet opp igjen.

– Utforskertrangen i oss mennesker er så dyp at den får vi ikke gjort noe med. Jeg tror folk vil ut, forteller hun.

Endelig råd til luksusferien

Forsker og reiseentusiast Veronica Blumenthal har allerede planlagt hvor ferieturen i 2022 skal gå. (Foto: Privat)

Pandemien har likevel gjort noe med hvor vi ønsker å reise. Forskeren ser to tydelige trender.

– Korona og usikkerheten rundt den gjør at vi vil tilbake til de trygge destinasjonene som Spania og Syden. Steder vi kjenner godt og der vi vet hva vi får, forklarer Blumenthal.

Den andre trenden er at flere har lyst til å unne seg litt ekstra luksus i ferien, spesielt for dem som har klart seg godt økonomisk gjennom pandemien.

– Mange av de som har jobbet som vanlig, hatt lav rente og mindre å bruke penger på, har endelig råd til å dra på drømmeferien til steder som Maldivene, Kilimanjaro og Zanzibar.

Søker de unike opplevelsene

Men hva med Norge? Higer vi nok etter fjord, fjell, vakre fossefall og midnattssol til fortsatt å reise mye i vårt eget land?

– Nordmenn er veldig reisevante, og det er en tydelig sammenheng mellom reiseerfaring og krav. Vi føler oss rike når vi reiser i utlandet, men det gjør vi ikke nødvendigvis i Norge. I stedet forventer vi en viss kvalitet og standard. Vi vil ha god verdi for pengene, god service, kvalitet og gjerne lokale, kortreiste produkter, forklarer Blumenthal.

Hun tror vi kommer til å søke oss til de spesielle opplevelsene og noe utenom det vanlige. Som å overnatte i en tretopphytte eller dra på luksuriøs camping, såkalt glamping.

– Jeg har sett noen reklamere for fjellkontor. Der du kan ta med deg jobben og reise på fjellet og få aktiviteter, både på dag- og kveldstid med i prisen. Det kan bli en ny trend som følge av korona, spår Veronica Blumenthal.

Emneord: reiseliv, ferie, pandemi, reisevaner Av Veronika Søum
Publisert 27. sep. 2021 11:31 - Sist endret 27. sep. 2021 11:31