Går i farens fotspor

Marie trengte et friår på å bestemme seg for veien videre. Et besøk hos Glommen Mjøsen skog fikk henne inn på tanken om å velge bachelor i skogbruk hos oss. 

Kvinne som fisker i en elv.

Marie flyttet til Evenstad for å studere bachelor i skogbruk. Foto : Privat. 

Marie Kalstad er nå inne i sitt siste semester som student på studiested Evenstad. Men det var ikke gitt at hun skulle studere skogbruk. Etter fullført videregående hjemme i Gausdal var planen i utgangspunktet å ta et friår før hun skulle flytte til Molde for å studere logistikk. Men hun var litt i tvil, og brukte året på å koble helt av fra skole. En dag av friåret brukte hun på å være med en skogsbruksleder på jobb, noe som fikk henne på nye tanker.  

- Vi var litt ute i skogen før jeg samme dag ble med til Glommen Mjøsen Skog. Der hilste jeg på de fleste, og ble solgt på skogbruk etter den dagen egentlig. Faren min er skogsentreprenør og eier maskiner, men det var først etter denne dagen at jeg virkelig fikk øynene opp for at skogbruk kunne være noe for meg.

- Ikke en klassisk skogbruksstudent

Selv om hun er datter av en skogsentreprenør vil ikke Marie beskrive seg selv som en klassisk skogbruksstudent. Hun er ikke spesielt opptatt av jakt eller fiske, og vurderte også studier innen helse- og sosialfag, men ønsket ikke å jobbe turnus. Valget falt til slutt på bachelor i skogbruk ved studiested Evenstad.

- To år før jeg startet å studere på Evenstad visste jeg faktisk ikke hvor Østerdalen lå. Jeg flyttet dit helt alene, og trodde jeg ville være den eneste jenta i klassen. Men i kullet mitt er 4 av 12 jenter, og jeg ble veldig positivt overrasket over både det faglige og det sosiale.

To studenter på tur i skogen.
Studenttilværelsen ved Evenstad åpner for mange utflukter. Foto : Privat.

Et praktisk rettet studium

Marie mener studiene på Evenstad har en veldig praktisk tilnærming til det de skal lære, noe hun setter stor pris på i hverdagen. Bachelor i skogbruk omfatter grunnleggende fagområder som økonomi, geologi, økologi og bærekraftig forvaltning. Studiet er nært knyttet til skognæringen, og gir deg ettertraktet kompetanse i å forvalte skogen både i nåtid og i fremtid.

- Kort fortalt lærer vi om hvordan vi skal behandle skogen for å få mest mulig av ressursene skogen har å by på, sier Marie.

I tillegg til det faglige er hun veldig tilfreds med det sosiale mellom studentene på Evenstad.

- Dette er den beste klassen jeg noensinne har vært i. Det er et herlig samhold. Vi går på turer sammen, jentene har strikkekvelder, og før jul pleier vi å lage pepperkaker sammen. Rett før pandemien brøt ut var hele klassen på fellestur til Trysil, så vi trives veldig godt sammen, sier Marie.

Et inkluderende studiested

Under normale omstendigheter uten covid-19 er Evenstad et studiested der alle kjenner ansiktene til alle, og der det er helt naturlig å hilse på alle man møter på campus, uavhengig av om du møter en student eller foreleser.

Det tette båndet til foreleserne er også noe Marie setter stor pris på, samt nærheten til naturen.  Nå gleder hun seg til våren med blant annet bål og kanopadling.

- Studier på Evenstad er for deg som liker å være utendørs, og ikke kan se for seg å kun sitte bak en PC-skjerm. Men samtidig bør du være god i møte med mennesker. Skogbruk er på mange måter en slags selgerjobb, så du bør være god til å kommunisere med folk du møter.

De aller fleste medstudentene til Marie hadde en eller annen form for tilknytning til skogbruk før de startet på studiet. Hun mener det kan være en fordel med litt grunnleggende kunnskap om skog og hvordan bransjen fungerer før du starter med studiene.

- Selv har jeg en far som er skogsentreprenør, og det ble i siste instans ganske avgjørende for at jeg startet med studier her, sier hun.

Vil ut i jobb

Nå nærmer slutten på studenttilværelsen seg. Om noen få måneder har hun fullført bachelor i skogbruk, og er klar for å ta veien ut i arbeidslivet.  

- Jeg ønsker å finne meg en relevant jobb, og har akkurat startet prosessen med å søke jobber. Kanskje det blir Glommen Mjøsen Skog? Jeg har jobbet der som sommervikar tidligere, men covid-19 satte en stopper for planen om å jobbe der igjen forrige sommer. Planen er i hvert fall å jobbe som skogbruksleder eller noe lignende, avslutter hun.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 18. juni 2021 10:15 - Sist endret 25. aug. 2021 14:47