Kombinerer langrenn med nettstudier

Den talentfulle utøveren Andreas Bergsland bruker årsstudium i mat, ernæring og helse til å utvikle seg både faglig og sportslig.  

Langrennsløpere på oppløpet.

Andreas Bergsland kombinerer langrenn med nettstudier ved HINN. Foto : Privat. 

– Jeg satser på idretten, men ernæring og helse er både morsomt og nyttig for meg i hverdagen. Derfor bestemte jeg meg for å starte på det nettbaserte årsstudiet, og se om det vil være noe jeg ønsker å gå videre med på bachelor eller master, forklarer Andreas Bergsland.

Første erfaring med høyere utdanning

21-åringen fra Sarpsborg tok videregående på NTG Geilo før han flyttet til Lillehammer for å satse på langrenn. Etter to år der oppmerksomheten kun var rettet mot idrettskarrieren søkte han seg inn på det helt nye studiet innen mat, ernæring og helse, som er nettbasert.

– Jeg reiser mye rundt under langrennssesongen, så at studiet er nettbasert passer meg perfekt. Nå starter jeg gjerne dagen med en treningsøkt, drar hjem for å spise og studere midt på dagen før jeg har nok en økt på ettermiddagen. Det finnes andre nettstudier, men spørsmål knyttet til mat, ernæring og helse er jeg opptatt av med tanke på egen karriere og en fremtidig arbeidsplass, sier Bergsland.

Student som lager mat.
Godt kosthold i hverdagen er viktig for Bergsland. Foto : Privat. 

Dette er hans første erfaring med høyere utdanning, og etter noen få måneder som nettstudent har han fått et godt førsteinntrykk.

– For meg er dette en perfekt start og inngang til høyere utdanning. Jeg har allerede fått en mye bedre forståelse for hva mat gjør med kroppen, hvilke behov man har som idrettsutøver og kan gjøre grep i egen hverdag med tanke på kosthold og ernæring, sier Bergsland.

Et populært nettstudium

Årsstudium i mat, ernæring og helse – nettbasert tilbys for første gang høsten 2022, og viste seg å være et svært populært studium i årets opptak. De 25 studieplassene ble fylt opp, og 485 søkere sto på venteliste. Bergsland er ikke overrasket over at studiet tiltrakk seg mange søkere.

– Jeg tror det er mange potensielle studenter der ute som er i min situasjon, der de enten er aktive idrettsutøvere eller ønsker å kombinere studier med jobb. Samtidig er det et klart voksende engasjement knyttet til kosthold og ernæring. Flere ønsker seg kompetanse på dette feltet, og på dette studiet får man det på en fleksibel måte, sier Bergsland.

Han er en av relativt få gutter som tar studiet, men han er klar på at mange gutter vil ha store nytte av å lære mer om mat, ernæring og helse.

– Personlig ønsker jeg å få en smakebit av høyere utdanning og kontinuerlig vurdere om jeg skal ta videre studier innen for eksempel folkehelse. Men jeg ser allerede nå at studiet har en verdi i hverdagen som idrettsutøver og med egne rutiner knyttet til spesielt oppbevaring og tilberedning av mat. Hvordan jeg tar vare på restemat og matsvinn er noe jeg har blitt langt mer oppmerksom på, sier Bergsland.

Studerer over nett

Studiet starter med å gi studentene en generell forståelse for matvarekunnskap, der Bergsland og medstudentene lærer om tilberedning og oppbevaring av mat, før man går videre på grunnleggende ernæring. Studiet består av forelesninger som legges ut på nett, der studentene jobber seg gjennom ulike moduler.

– Personlig er jeg mest interessert i tema knyttet til ernæring, så jeg gleder meg til å lære mer om dette nå opp mot jul. Den største forandringen jeg har gjort i min egen hverdag takket være studiet er hvordan jeg oppbevarer mat, og at jeg har blitt langt mer nøye, blant annet med å skylle frukt og grønnsaker, sier Bergsland.

Langrennsløper Andreas Bergsland på treningstur.
Andreas Bergsland er nå inne i sitt andre år som seniorløper. Foto : Bendik Blom Olrud.  

En god kombinasjon

Våren 2023 vil han ha fullført årsstudiet. På kort sikt ønsker han å nå så langt som mulig som langrennsløper. Etter en imponerende juniorkarriere er han nå inne i sitt andre år som senior, og jobber mot å ta steg mot verdenstoppen. Men kombinasjonen med studier har gitt mersmak.

– I to år etter videregående gjorde jeg ikke noe annet enn å satse på idretten. Jeg trivdes da også, men det kan bli perioder der hverdagen blir litt monoton. Nå har jeg et naturlig avbrekk i hverdagen som gir meg noe annet å jobbe og fokusere på. Det er godt å føle på mestringsfølelse utenfor idretten også, avslutter Bergsland.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 7. nov. 2022 09:05 - Sist endret 7. nov. 2022 10:57