Et praktisk og givende yrke

Eunike Sofie Tomte Larsen flyttet fra hjemstedet Son i Akershus til Elverum for å begynne på bachelor i sykepleie. Studiestedet og størrelsen på byen var viktig for hennes utdanningsvalg.  

Kvinnelig student smilende med en hvit bakgrunn i ryggen.

Eunike Sofie Tomte Larsen studerer bachelor i sykepleie ved studiested Elverum. 

- Jeg valgte å søke meg til Høgskolen i Innlandet siden familien min har tilknytning til Innlandet, men også fordi jeg ikke er noe typisk storbymenneske og synes at Elverum er akkurat passe stort nok for meg.   

Derfor valgte hun sykepleie

Å jobbe med mennesker og dyr er noe Eunike Sofie alltid har kunnet tenke seg. Gjennom oppveksten i Son samlet hun mye erfaring når det kommer til arbeid med dyr, men hun valgte allikevel å jobbe med mennesker i framtiden og å beholde interessen for dyr som hobby. 

- Jeg har gjennom oppveksten satt pris på å jobbe med mennesker og med dyr. Jeg hadde nok mest erfaring med dyr, men valgte å studere sykepleie da det virker mye mer givende for meg enn å jobbe med dyr. Her får vi veldig mye tilbake fra pasienter også, samtidig som at man gjør sitt beste å hjelpe dem. I tillegg synes jeg at det er veldig gode jobbmuligheter som sykepleier. 

Å ha forkunnskaper før man starter på sykepleie er ikke nødvendig. Eunike Sofie har heller ikke tidligere jobberfaring fra helsetjenesten, men nå føler hun seg allikevel veldig trygg på sin egen rolle og kompetanse. 

- Selvfølgelig kan det vært en fordel å kunne litt om anatomi og sykdomslære i forkant, men det er absolutt ikke et krav. Det som fungerer veldig fint for meg og som jeg anbefaler for andre er å skaffe seg en relevant sommerjobb som er en veldig god mulighet til å kunne aktivt bruke teorien som man tilegner seg i løpet av studieåret.


Spennende fag og varierte skoledager

Nå er det andre året av tre på studiet godt i gang for Eunike Sofie og hun synes at studiet er kjempespennende så langt. Det innebærer mye lesing og jobb med faget, men hun beskrive det som veldig lærerikt. De fagene som hun interesserer seg mest i er sykdomslære, anatomi, fysiologi og biokjemi.

 - Det beste med studiet er at all kunnskap bygges på hverandre, det som vi hadde første året bygger vi videre på gjennom hele studiet. Dermed blir ikke alt nytt når vi begynner på et nytt fag. På denne måten tar jeg ting lettere, og har en mye bedre forståelse over ulike prosesser og hvordan de henger sammen.  

En vanlig skoleperiode består av fire dager med forelesning den ene uken og praktisk undervisning på skolens øvingsavdeling den andre uken. Her tas teorien inn i det praktiske for å gjøre læringsprosessen enklere. 

I øvingsavdelingen jobber de i grupper på cirka 20 studenter og de samme gruppene beholdes gjennom hele studieløpet. I tillegg må man regne med en del selvstudium, men studentene jobber også ofte med teori i grupper. 

- Forelesningene fokuserer på å hjelpe oss å komme i gang med selvstudium, og de er dermed lagt opp som en overgang mot pensum. Foreleserne er veldig hjelpsomme og de er lett å få tak i hvis man lurer på noe også utenom forelesningene. 

Når det gjelder praktisk undervisning i øvingsavdelingen så leser alle seg opp på forhånd om de ulike prosedyrene som skal gjennomgås, for eksempel å sette inn injeksjoner, kateterisering eller blæreskanning. Eunike Sofie og hennes medstudenter får veiledning underveis og bruker dokker for de mest omfattende prosedyrene, men gjør også enkelte undersøkelser på hverandre. 

Et praktisk studium 

Praksis er en viktig del av studiet og ifølge Eunike Sofie så er dette en veldig god mulighet til å lære enda mer og bidrar til å forberede henne på arbeidslivet. Praksisplassene blir delt ut av høgskolen. 

- Jeg har allerede hatt mange flinke praksisveiledere og har fått muligheten til å bli med på og se veldig mye. Min siste praksisplass var på Helsehuset i Elverum og jeg har også vært med på legevakten. Dette var en veldig lærerik periode for meg. Som regel er praksisstedene veldig flinke til å legge opp til mest mulig læring. 

Å bli kjent med alle medstudentene på sykepleie kan være litt utfordrende. Her går det nemlig cirka 200 studenter, delt i mindre øvingsgrupper. Studentidretten i Elverum er derimot et fint tilbud som Eunike Sofie har benyttet til å få seg venner, samt spille håndball og volleyball.  I tillegg har hun blitt godt kjent med de som er i hennes øvingsgruppe. 

- Jeg er veldig glad i Elverum som studentby. Studiestedet fremstår veldig nytt og fint med et stort bibliotek som gjør at jeg har lyst til å være på skolen. I tillegg er det ikke altfor mange studenter, noe som gjør både byen og studiestedet litt mer hjemmekoselig. 

Håper å få reist på utveksling 

Når det gjelder utvekslingsmuligheter og veien videre så har studiet flere valgmuligheter. Det er blant annet mulig å ta praksis i Namibia eller bli med på et folkehelseprosjekt i Indonesia, eller man kan ta et semester i USA eller Australia. For de som ikke ønsker å dra så langt, tilbyr også høgskolen praksismuligheter i Norden. 

- Jeg har selv søkt å dra på utveksling, men det ble satt på vent på grunn av dagens pandemisituasjon. Det som er mer sikkert er at jeg vurderer å ta master på grunn av min interessert i å jobbe på intensivavdeling og på akuttmottak. Høgskolen tilbyr master i blant annet avansert klinisk sykepleie og psykisk helsearbeid, i tillegg til mange andre spennende videreutdanninger. 

Av Reka Hodgyai
Publisert 19. mai 2021 14:40 - Sist endret 25. aug. 2021 14:47