Transatlantiske relasjoner (TransAt)

Transatlantiske relasjoner har vært et hovedelement i internasjonale relasjoner siden andre verdenskrig, og utgjør i dag selve kjernen i det som ofte refereres til som "den liberale verdensordenen".

I lys av USAs endrede utenrikspolitiske orientering, økt internasjonal usikkerhet og de mange krisene EU har stått overfor de siste årene, har forskere og observatører imidlertid begynt å stille spørsmål ved styrken i dette forholdet.

Forskerne bak forskningsprosjektet TransAt spør om, og i så fall hvordan og hvorfor transatlantiske relasjoner påvirkes av EUs kriser, en endret amerikansk utenrikspolitikk og en mer ustabil verden.

For å bidra til å besvare disse spørsmålene vil TransAt systematisk studere forholdet mellom EU og USA innenfor de to viktigste tematiske områdene av transatlantiske forbindelser: Sikkerhets- og forsvarspolitikken og EU og USAs relasjoner i internasjonale organisasjoner.

For å belyse det første feltet studerer forskerne i TransAt om, hvordan og hvorfor EU og USA samarbeider vis a vis Russland og Kina i spørsmål knyttet til territoriale tvister i Arktis og Sør-Kinahavet.

De undersøker også EU og USAs relasjoner knyttet til sikkerhetsspørsmål i Afrika og Mena-regionen, og studerer byrdefordeling og samarbeid knyttet til maritime kapabiliteter i Nord-Atlanteren.

Kontaktpersoner

Bilde av Marianne Riddervold
Professor
E-post
marianne.riddervold@inn.no
Telefon
+47 62 43 04 29
Bilde av Amund Botillen
Rådgiver
E-post
amund.botillen@inn.no
Telefon
+47 62 43 05 97

Les mer om forskningsprosjektet TransAt på prosjektsiden (engelsk)

Sist endret 15. okt. 2021 10:52