Philosophy of Science and Ethics of Research

Semesteravgift og kursavgift

Om utdanningen

Course content:

The course is structured as instruction and discussions of approaches within the philosophy of science, such as empiricism and positivism, pragmatism, critical rationalism, phenomenology, the tradition of Wittgenstein, hermeneutics, critical theory, critical realism as well as post-structuralism and postmodernism. Key debates to be addressed are:

• positivism, pragmatism, Popper and Kuhn
  • scientific explanation and confirmation
  • understanding, interpretations and explanations in the humanities and social sciences
  • the linguistic turn in social science (Habermas)
  • critical realism in the social sciences
  • the ethics of science and research, and prejudice in science

The students will also delve into Analytical philosophy of science, Pragmatism and Continental philosophical considerations of the sciences. Emphasis is placed on both the general philosophy of science, as well as issues within the humanities and social sciences. The course also includes an introduction to the ethics of research, related to the various positions within philosophy of science.

The participants will familiarize themselves with the various thematic areas by working with given syllabus texts and through writing an essay.

Admission requirements:

Applicants with a master's degree with a minimum of 120 ECTS, or doctoral candidates registered to a research programme.

Application:

Please register your applicaton at EVUWeb

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Søknadsportalen åpner 1. februar.

Du trenger generell studiekompetanse eller realkompetanse på tilsvarende nivå for å bli tatt opp i dette studieprogrammet.

Les mer om søknad og opptak

Hva koster det?

Tuition fee for participants who are not PhD candidates or employees at HINN: NOK 3000,

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

Lurer du på noe om studier tilknyttet HSV-fakultetet på Lillehammer kan du ta kontakt med studieadministrasjonen på hsv-studieadm-l@inn.no

Du kan også ta kontakt med:

{{name}}
Studieveileder