Ph.d. i helse og velferd

Denne tverrfaglige forskerutdanningen tar utgangspunkt i sosialvitenskap, helsevitenskap, folkehelsevitenskap og idrettsvitenskap. 

Studiested
Lillehammer og Elverum
Studiet varer
6 eller 8 semestre
Studieform
Heltid
Studiepoeng
180
Undervisningsspråk
NO + ENG
Oppstart
Fleksibel

Om utdanningen

Ph.d-programmet «Helse og velferd» er en interdisiplinær forskerutdanning med utgangspunkt i sosialvitenskap, helsevitenskap, folkehelsevitenskap og idrettsvitenskap. 

Helsevitenskapen omfatter biologi, fysiologi, og omsorg, men knyttes også til sosiale og miljømessige faktorer. I dag er helsevitenskap en samlebetegnelse for forskning relatert til menneskers helse og levekår, samt forskning på behandling, forebygging av helseproblemer, organisering og utførelse av helse- og omsorgstjenester.

Sosialvitenskapen rettes mot hvordan individer interagerer med sine sosiale og strukturelle omgivelser og hvordan de påvirker og selv påvirkes av samfunnet. Idrettsvitenskap har en bred tilnærming til mennesket i bevegelse som inkluderer organisert idrett, kroppsøving, friluftsliv, trening og egenaktivitet.

Folkehelsevitenskap er karakterisert som et multidisiplinært felt som omfatter epidemiologi, demografi og biomedisin, og studerer dette fra både et samfunnsvitenskapelig og naturvitenskapelig ståsted.

På mange måter møtes de helsevitenskapelige, sosialvitenskapelige, idrettsvitenskapelige og folkehelsevitenskapelige tilnærmingene i begrepet velferd. Velferdsbegrepet har tradisjonelt vært knyttet til materielle levekårsindikatorer og velferdsstaten, men knyttes i dag i sterkere grad også til mer eksistensielle og subjektive problemstillinger om hva som er et godt liv og hva som er et godt samfunn (Halvorsen 2013; Barstad 2014).

En slik tilnærming ligger tett på hva som innen helsefagene kalles «well-being» (Helsedirektoratet 2015). Dette perspektivet er opptatt av menneskets subjektive oppfatninger av hva som er et godt liv, men tar samtidig opp mer objektive kjennetegn ved omgivelsene i form av det som antas å være fordelaktige for den enkeltes livskvalitet.

Ph.d. i helse og velferd er organisert som et tverrfaglig program som skal utdanne kandidater med høy faglig kompetanse og selvstendighet. Det bygger på en anerkjennelse av at ulike forskningsmessige og vitenskapelige tilnærminger er nødvendig for å forstå komplekse sammenhenger innenfor helse- og velferdsområdet.

Tverrfagligheten muliggjør fokus på samspillet mellom individuelle, mellommenneskelige og samfunnsmessige forhold, både hver for seg og interaksjoner dem imellom.

Kandidatene skal utvikle kunnskap om hvordan helse og velferd varierer over tid, knyttet til både akutte utfordringer og livsløpsperspektivet. De skal utvikle forståelse for hvordan dette henger sammen med biologiske, sosiale, pedagogiske, organisatoriske og politiske forhold. Programmet inkluderer dermed både forebyggende, funksjonsfremmende og helsefremmende perspektiver, med fokus på å implementere kunnskap på ulike nivå og overfor ulike målgrupper.

Jobbmuligheter

Etterspørselen etter høyt utdannet arbeidskraft er økende både i og utenfor universitets- og høgskolesektoren. Det er behov for flere ansatte med doktorgradsutdanning i så vel næringsliv og i offentlig sektor. 

Ph.d-kandidater som kan møte behovene for tverrvitenskapelig kompetanse vil kunne dekke sentrale samfunnsmessige behov innenfor forskning og utdanning så vel som innenfor ulike tjenesteområder og sektorer.

De vil være ettertraktede kandidater for forskningsinstitutter, universitets- og høgskolesektoren, også i økende grad helseforetak, velferdsforvaltning og andre deler av det offentlige og private helse- og velferdsområdet.

Søknadsfrist og opptak

For opptak til doktorgradsutdanningen må søkeren normalt ha mastergrad på 120 studiepoeng. Søkeren skal ha en sterk faglig bakgrunn fra sitt tidligere studium.

Det faglige minstekravet er karakter B av vektet gjennomsnittskarakter. Beregningen skjer i henhold til Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Høgskolen i Innlandet § 5-1.

I tilfeller der utdanningen er godkjent med bruk av karakterene bestått/ikke bestått, tas søkeren opp etter individuell vurdering. Doktorgradsutvalget kan, etter særskilt vurdering, godkjenne annen likeverdig utdanning som grunnlag for opptak.

Hva koster det?

Ph.d.-programmet finansieres gjennom utlyst stipendiatstilling eller annen ekstern finansiering.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer.

 

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Dette studiet tilhører: Fakultet for helse- og sosialvitenskap

Ta kontakt

Bilde av Maria Bøhlerengen
Rådgiver
E-post
maria.bohlerengen@inn.no
Telefon
+47 62 51 78 28
Bilde av Mari Rysst
Professor og BUK-leder
E-post
mari.rysst@inn.no
Telefon
+47 61 28 80 65

 

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav eller om studieprogrammet kan du kontakte vår doktorgradskoordinator Maria Bøhlerengen på e-post
hsv-phdadm@inn.no