Bachelor i folkehelsearbeid

God helse er viktig både for den enkelte og for befolkningen på samfunnsnivå. Dette studiet passer for deg som ønsker å arbeide med livsmestring, helsefremmende og forebyggende tiltak.

Studiested
Elverum
Studiet varer
3 år
Studieform
Heltid
Studiepoeng
180
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Ordinær søknadsfrist
15. apr. 2024

Om utdanningen

Bachelor i folkehelsearbeid er en tverrfaglig utdanning som gjør studentene i stand til å utøve helsefremmende og forebyggende arbeid rettet mot ulike målgrupper i befolkningen.

Det overordnede målet med studiet er å sette studentene i stand til til å identifisere, analysere, adressere og reflektere over komplekse folkehelseutfordringer, med utgangspunkt i faglig kunnskap og ferdigheter opparbeidet gjennom de ulike emnene. 

Studentene vil få kunnskap og ferdigheter i viktige fagområder som epidemiologi, sosiologi, psykologi, helsekommunikasjon, folkehelsepolitikk og forvaltning, samt en inngående forståelse for hvorfor komplekse folkehelseutfordringer krever en tverrfaglig tilnærming.

Usunne levevaner har blitt en stadig økende helseutfordring i Norge og verden for øvrig, og medfører store konsekvenser for sykelighet og dødelighet i befolkningen. Disse helseutfordringene kan ikke kun bli forstått og løst på et individnivå. Det er derfor et stadig økende behov for godt utdannede fagpersoner som evner å se folkehelseutfordringer fra flere nivåer.

Et slikt systemperspektiv vil bidra til et samfunn som legger til rette for at alle deler av befolkningen settes i stand til å utvikle og opprettholde sunne levevaner gjennom positive helsevalg.

Menneskers helse, forbrukerlivsstil og livskvalitet er uløselig knyttet til klima, bærekraft og miljø. Dermed er det å utdanne fagpersoner som forstår kompleksiteten i dette samspillet, samt evner å igangsette bærekraftige folkehelsetiltak på kommunalt- og fylkeskommunalt nivå av stor betydning.

Et sentralt trekk ved studiet er at studentene skal få førstehåndserfaring med nasjonalt og globalt folkehelsearbeid. Det legges derfor opp til et utvekslingssemester der kandidatene kan velge mellom utveksling til internasjonale universitet, internship hos nasjonale og internasjonale folkehelseaktører eller valgbare emner ved Høgskolen i Innlandet.

Jobbmuligheter

Fullført studium kvalifiserer for arbeid med helsefremming og forebygging i offentlig, privat og frivillig sektor.

Du er svært godt egnet til å jobbe med kommunalt og fylkeskommunalt folkehelsearbeid, samt prosjektbaserte folkehelsetiltak. Eksempler på stillinger som du er kvalifisert for er folkehelsekoordinator, miljøhygieniker, rådgiver innen planarbeid, miljøarbeider innen psykisk helsevern, rådgiver innen folkehelsearbeid i fylkeskommuner eller innen frivillighetsarbeid eller rådgiver/miljøarbeider innenfor NAV-sektor.  

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

1. mars er søknadsfristen for søknad om tidlig opptak, særskilt vurdering eller søknad om realkompetanse.

Opptakskravet er  generell studiekompetanse eller opptak på bakgrunn av realkompetanse

Les mer om søknad og opptak

Attester

Du får informasjon om hvilke attester som kreves når du får svar på søknaden din.

Les mer om attester og erklæringer her

Poenggrenser 2023

Ordinær kvote: Alle kvalifiserte
Kvote for førstegangsvitnemål: Alle kvalifiserte
Kvoter og poenggrenser kan du lese om her

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Praksis

Det vil bli gjennomført totalt tre praksisperioder gjennom studiet i tilknytning til følgende semester og emner:

  • I andre semester er det to ukers observasjonspraksis ved frisklivssentral eller lignende i emnet Psykologi og kommunikasjon i folkehelse. Søkelyset rettes mot samtalemetodikk og motivasjon i forbindelse med endring av levevaner.
  • I femte semester er det 15 dagers praksis i kommune/fylkeskommune eller lignende i emnet Folkehelse, politikk og forvaltning. Tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid står sentralt, samt hvordan folkehelsepolitiske tiltak initieres, planlegges, gjennomføres og evalueres.
  • I sjette semester gjennomfører studentene et fire måneders praktisk prosjektarbeid i grupper i samarbeid med offentlig- eller privat aktører, eller en frivillig organisasjon. Prosjektarbeidet gjennomføres i emnet Helsefremmende arbeid i praksis. 

Utveksling

Det er lagt til rette for internasjonal utveksling eller internship i studiet. Studieopphold/internship med varighet på ett semester skal gjennomføres i fjerde semester. 

Høgskolen i Innlandet har flere samarbeidspartnere i utlandet med studietilbud innen folkehelse.

Hva med å ta et semester ved et studiested i Norden, USA eller Australia, eller få erfaring med internasjonalt folkehelsearbeid gjennom et internship?

Det er lagt til rette for internasjonal utveksling i femte og eventuelt tredje semester, forutsatt at man finner emner som kan erstatte emner i tilsvarende semester hjemme. Alle utenlandsopphold må godkjennes av HINN på forhånd.

Ta kontakt med internasjonal koordinator på ditt studiested. Vi er her for å hjelpe deg ut i verden!

Videre utdanningsmuligheter

Bachelor i folkehelsearbeid gir grunnlag for opptak til masterstudier innenfor folkehelsefeltet ved universiteter og høgskoler i inn- og utland, deriblant master i folkehelsevitenskap ved Høgskolen i Innlandet.

Dette studiet tilhører: Fakultet for helse- og sosialvitenskap

Studenthistorier

  • Veien videre med folkehelse 7. des. 2022 10:51

    Hva kan man gjøre etter fullførte studier innen folkehelse? Ingeborg og Anne fikk raskt relevante jobber, og delte nylig sine beste tips til våre nåværende studenter.

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

I tillegg er HSV-fakultetet tilgjengelig på postmottak-hsv@inn.no og telefon 62 43 00 00 for andre spørsmål.

Du kan også ta kontakt med:

Bilde av Reidun Ekse Johansen
Studieveileder
Bilde av Ingeborg Barth Vedøy
Studieprogramansvarlig