Ønsker du å lære om fremtidens teknologi i landbruket? Studiet gir deg teknisk og agronomisk kompetanse som er etterspurt i fremtidens arbeidsmarked.
Bachelor i landbruksteknikk
- Blæstad
- Varighet: 3 år
- Heltid
- Studiepoeng 180 studiepoeng
- Søknadsperiode Søknadsperiode: – *
Om utdanningen
Landbruket er i stor endring, og økt kunnskapsnivå er nødvendig for å møte utfordringene næringen står overfor.
Utdanningen i landbruksteknikk kombinerer teoretisk kunnskap med varierte undervisningsformer. Studiehverdagen består av forelesninger, praktisk undervisning, utferder, problembasert undervisning, samt oppgaveløsning både individuelt og i grupper. Den praktiske undervisningen spenner vidt, og foregår både i verksteder, laboratorier og i felt.
Undervisningen finner sted på Blæstad som ligger ideelt til på en gård åtte kilometer fra Hamar sentrum. Hvis du vil ha en treårig utdanning i landbruksteknikk er Blæstad et godt valg og du får en variert utdanning som er etterspurt.
Jobbmuligheter
En bachelorgrad i landbruksteknikk kvalifiserer for arbeid med blant annet utvikling og markedsføring av landbruksmaskiner og -utstyr. Du kan også jobbe med rådgiving innen offentlig forvaltning, eller arbeid i yrker som krever kompetanse på teknologi for landbruket. Utdanningen gir også et godt grunnlag for å starte egen næringsvirksomhet. Etter bachelorgraden kan du gå videre på masterstudier.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse på tilsvarende nivå.
Opptakskrav reguleres av Forskrift om opptak til høgre utdanning.
Dette lærer du
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kandidaten
- har kunnskap om samspillet mellom teknologi, jord og planter, og kan benytte denne kunnskapen for å foreta valg av løsninger med et optimalt agronomisk resultat som ivaretar økonomiske, miljø- og samfunnsmessige hensyn
- har kunnskap om bygningsmaterialer og byggemåter for driftsbygninger i landbruket samt utforming av teknisk utstyr og husdyrmiljø som ivaretar husdyras naturlige atferd, økonomiske betraktninger og miljømessige hensyn
- har kunnskap innen dyrkningsteknikk som ivaretar økonomiske, miljø- og samfunnsmessige hensyn gjennom vekstsesongen for de vanligste kulturvekstene i Norge
- har kunnskap om sentrale begreper innen bedriftsøkonomi, ressursutvikling og innovasjon som benyttes innen landbruksnæringen
Ferdigheter
Kandidaten
- kan anvende sine ferdigheter til å søke, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff i sine faglige arbeider
- kan anvende relevante faglige verktøy, programvare og databaser for å belyse problemstillinger innen jordbruk
- kan anvende skriftlig og muntlig kommunikasjon for å belyse problemstillinger innen jordbruk
- kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan formidle landbrukstekniske problemstillinger og løsninger på disse ved å anvende kunnskap og ferdigheter på en ansvarlig og selvstendig måte som viser evne til refleksjon og kritisk tenkning
- kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid; alene eller i samarbeid med andre
- kan formidle forsknings- og utviklingsarbeid innen landbruksteknikk samt samspillet mellom landbruk, klima og miljø
- har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger
- kjenner til nytenkning og innovasjonsprosesser innen jordbruk
Emner
Bachelor i landbruksteknikk
-
LAN1101 Innføring i landbruk
15 studiepoeng S1(H) -
AGR1101 Naturgrunnlaget
15 studiepoeng S1(H) -
LAN1102 Landbruksmaskiner
7,5 studiepoeng S2(V) -
AGR1102 Landbruk, miljø og samfunn
7,5 studiepoeng S2(V) -
AGR1103 Planter og produksjon
7,5 studiepoeng S2(V) -
6JB295 Rapport og analyse
7,5 studiepoeng S2(V) -
LAN2201 Behandling og lagring av planteprodukter
7,5 studiepoeng S3(H) -
6JB132 Fysikk
7.5 studiepoeng S3(H) -
6JB201 Økonomi og næringsutvikling
15 studiepoeng S3(H) -
LAN2202 Feltmekanisering 1 – våronn
7,5 studiepoeng S4(V) -
LAN2203 Traktorer og basismaskiner
7,5 studiepoeng S4(V) -
AGR2202 Vitenskapelig metode og statistikk
15 studiepoeng S4(V) -
LAN2301 Feltmekanisering 2 – høstonn
7,5 studiepoeng S5(H) -
LAN2302 Presisjonsjordbruk
7,5 studiepoeng S5(H) -
LAN2303 Bygningsteknikk
7,5 studiepoeng S5(H) -
LAN2304 Utvikling og dimensjonering av landbruksmaskiner
7,5 studiepoeng S5(H) -
6JB242 Husdyrmiljø og innendørsmekanisering
15 studiepoeng S6(V) -
6JB299 Bacheloroppgave i landbruksteknikk
15 studiepoeng S6(V)
Utenlandsopphold
Du kan søke om et utenlandsopphold i siste semester på bachelorstudiet. Høgskolen i Innlandet har utvekslingsavtaler med flere universiteter i Norden, Europa, og Canada.
Les om Tores erfaring på utveksling ved Lakeland College i Canada sammen med medstudenter fra Bachelor i agronomi!
Ta kontakt med internasjonal koordinator ved ditt studiested for ytterligere informasjon om studieopphold i utlandet.
Hvorfor bør du dra på utveksling?
Gjennom utveksling får du muligheten til å øke utbyttet av utdanningen din; faglig, karrieremessig, sosialt og personlig. Å reise på utveksling kan også gjøre deg smartere, i følge Time Magazine.
Økt utbytte av utdanningen
Et studieopphold i utlandet kan øke utbyttet av utdanningen din ved at du opplever ulike tilnærminger til fagstoff og forskning som åpner for nye innfallsvinkler til, og ny og dypere forståelse av, faget ditt.
I tillegg vil selve oppholdet ved partnerinstitusjonen i et annerledes akademisk miljø og med en annen type undervisning, kunne gjøre deg mer bevissthet på hvordan du studerer og hvordan du tilegner deg fagstoff.
Karrierefordeler
Flere undersøkelser konkluderer med det samme: det lønner seg å dra på utveksling. Erasmus Impact Study, en omfattende europeisk undersøkelse, viser at utveksling har en positiv effekt på studentenes jobbmuligheter fordi de tilegner seg personlige egenskaper - som toleranse, selvtillit, nysgjerrighet og evne til problemløsning - som gjør dem til attraktive arbeidstakere. Den samme undersøkelsen viser at studenter med internasjonal erfaring får mer ansvar av arbeidsgiver.
To av tre arbeidssøkende studenter har erfart at arbeidsgivere vurderer utenlandsoppholdet deres som et pluss, viser en NIFU-rapport fra 2008. Den samme undersøkelsen viser at de som har et utvekslingsopphold som del av sin grad i Norge har et lønnsnivå som i snitt ligger fem prosent høyere enn de som tar hele graden sin i Norge.
Internasjonalt nettverk
Et utenlandsopphold kan gi deg en ny vennekrets og mange får venner for livet. I tillegg vil du kunne bruke dette nettverket i jobbsammenheng senere i livet.
Personlig utvikling
I løpet av et studieopphold i utlandet vil du bli bedre kjent med deg selv. Erasmus Impact Study peker i samme retning: studenter på utveksling utvikler positive egenskaper som toleranse, selvtillit, nysgjerrighet og evne til problemløsning.
Hva koster det?

Samspill mellom teori og praksis i et inspirerende fagmiljø
Landbruk, teknologi og fagdiskusjoner – høres disse ordene spennende ut for deg? Vår tidligere landbruksteknikkstudent Syver Bjørgo forteller om hvordan disse tingene henger sammen på Blæstad.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om studier hos oss.
Gå til påmeldingsskjema