Ønsker du å arbeide i framtidens norske landbruk? Da gir dette studiet deg en allsidig kompetanse som er etterspurt i arbeidsmarkedet.
Bachelor i agronomi
- Blæstad
- Varighet: 3 år
- Heltid
- Studiepoeng 180 studiepoeng
- Søknadsperiode Søknadsperiode: – *
Om utdanningen
Landbruket trenger personer med allsidig agronomisk kompetanse, da denne kunnskapen er nødvendig for å finne løsninger på hvordan vi på best mulig måte kan sikre fremtidig matproduksjon og opprettholde livsgrunnlag både lokalt og globalt.
Bachelor i agronomi kombinerer husdyr- og planteproduksjon med økonomi og ny teknologi. Studentene får både teoretisk og praktisk kunnskap. Studiehverdagen består av forelesninger, praktisk undervisning, utferder, problembasert undervisning, samt oppgaveløsning individuelt og i grupper. Den praktiske undervisningen skjer i felt- og laboratorier, men også i form av utferder og bedriftsbesøk.
Undervisningen finner sted på Blæstad som ligger ideelt til på en gård åtte kilometer fra Hamar sentrum. Hvis du vil ha en treårig bachelorutdanning i agronomi er Blæstad stedet for deg. Her får du en variert utdanning og kompetanse som er etterspurt.
Jobbmuligheter
En bachelorgrad i agronomi kvalifiserer for arbeid innen rådgiving, forvaltning, utdanning og næringsliv. Utdanningen gir også et godt grunnlag for å starte egen næringsvirksomhet. Dette kan blant annet være som gårdbruker eller andre yrker som er relevante for å ivareta framtidas matvareproduksjon og landbrukets miljøutfordringer. Du kan også bruke utdanningen til videre masterstudier i inn- og utland.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse på tilsvarende nivå.
Opptakskrav reguleres av Forskrift om opptak til høgre utdanning.
Dette lærer du
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten
- har kunnskap om grunnlaget for å drive jordbruk og betydningen av tilgang og tilførsel av næringsstoffer til planter og dyr på en måte som ivaretar økonomiske, miljø- og samfunnsmessige hensyn
- har kunnskap om hvordan man legger til rette for plantedyrking og husdyrhold på en måte som ivaretar plante- og dyrehelse samt dyras naturlige atferd
- har kunnskap innen dyrkningsteknikk som ivaretar økonomiske, miljø- og samfunnsmessige hensyn gjennom vekstsesongen for de vanligste kulturvekstene i Norge
- har kunnskap om sentrale begreper innen bedriftsøkonomi, ressursutvikling og innovasjon som benyttes innen landbruksnæringen
Ferdigheter
Kandidaten
- kan anvende sine ferdigheter til å søke, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff i sine faglige arbeider
- kan anvende relevante faglige verktøy, programvare og databaser for å belyse problemstillinger innen jordbruk
- kan anvende skriftlig og muntlig kommunikasjon for å belyse problemstillinger innen jordbruk
- kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan formidle jordbruksfaglige problemstillinger og løsninger på disse ved å anvende kunnskap og ferdigheter på en ansvarlig og selvstendig måte som viser evne til refleksjon og kritisk tenkning
- kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid; alene eller i samarbeid med andre
- kan formidle forsknings- og utviklingsarbeid innen jordbruk med hensyn på samspillet mellom landbruk, klima og miljø
- har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger
- kjenner til nytenkning og innovasjonsprosesser innen jordbruk
Emner
Bachelor i agronomi
-
LAN1101 Innføring i landbruk
15 studiepoeng S1(H) -
AGR1101 Naturgrunnlaget
15 studiepoeng S1(H) -
AGR1102 Landbruk, miljø og samfunn
7,5 studiepoeng S2(V) -
AGR1103 Planter og produksjon
7,5 studiepoeng S2(V) -
LAN1102 Landbruksmaskiner
7,5 studiepoeng S2(V) -
6JB295 Rapport og analyse
7,5 studiepoeng S2(V) -
AGR2201 Plantevern og plantehelse
7,5 studiepoeng S3(H) -
6JB121 Biologi
7.5 studiepoeng S3(H) -
6JB201 Økonomi og næringsutvikling
15 studiepoeng S3(H) -
AGR2203 Husdyrernæring
7,5 studiepoeng S4(V) -
LAN2202 Feltmekanisering 1 – våronn
7,5 studiepoeng S4(V) -
AGR2202 Vitenskapelig metode og statistikk
15 studiepoeng S4(V) -
AGR2301 Planteforedling og diversitet
7,5 studiepoeng S5(H) -
AGR2302 Husdyrhold
7,5 studiepoeng S5(H) -
LAN2301 Feltmekanisering 2 – høstonn
7,5 studiepoeng S5(H) -
LAN2302 Presisjonsjordbruk
7,5 studiepoeng S5(H) -
6JB242 Husdyrmiljø og innendørsmekanisering
15 studiepoeng S6(V) -
6JB297 Bacheloroppgave i agronomi
15 studiepoeng S6(V)
Utenlandsopphold
Du kan søke om et utenlandsopphold i siste semester på bachelorstudiet. Høgskolen i Innlandet har utvekslingsavtaler med flere universiteter i Norden, Europa, og Canada.
Les om Camilla, Andreas og Ole Jakob sin erfaring på utveksling ved Lakeland College i Canada!
Ta kontakt med internasjonal koordinator ved ditt studiested for ytterligere informasjon om studieopphold i utlandet.
Hvorfor bør du dra på utveksling?
Gjennom utveksling får du muligheten til å øke utbyttet av utdanningen din; faglig, karrieremessig, sosialt og personlig. Å reise på utveksling kan også gjøre deg smartere, i følge Time Magazine.
Økt utbytte av utdanningen
Et studieopphold i utlandet kan øke utbyttet av utdanningen din ved at du opplever ulike tilnærminger til fagstoff og forskning som åpner for nye innfallsvinkler til, og ny og dypere forståelse av, faget ditt.
I tillegg vil selve oppholdet ved partnerinstitusjonen i et annerledes akademisk miljø og med en annen type undervisning, kunne gjøre deg mer bevissthet på hvordan du studerer og hvordan du tilegner deg fagstoff.
Karrierefordeler
Flere undersøkelser konkluderer med det samme: det lønner seg å dra på utveksling. Erasmus Impact Study, en omfattende europeisk undersøkelse, viser at utveksling har en positiv effekt på studentenes jobbmuligheter fordi de tilegner seg personlige egenskaper - som toleranse, selvtillit, nysgjerrighet og evne til problemløsning - som gjør dem til attraktive arbeidstakere. Den samme undersøkelsen viser at studenter med internasjonal erfaring får mer ansvar av arbeidsgiver.
To av tre arbeidssøkende studenter har erfart at arbeidsgivere vurderer utenlandsoppholdet deres som et pluss, viser en NIFU-rapport fra 2008. Den samme undersøkelsen viser at de som har et utvekslingsopphold som del av sin grad i Norge har et lønnsnivå som i snitt ligger fem prosent høyere enn de som tar hele graden sin i Norge.
Internasjonalt nettverk
Et utenlandsopphold kan gi deg en ny vennekrets og mange får venner for livet. I tillegg vil du kunne bruke dette nettverket i jobbsammenheng senere i livet.
Personlig utvikling
I løpet av et studieopphold i utlandet vil du bli bedre kjent med deg selv. Erasmus Impact Study peker i samme retning: studenter på utveksling utvikler positive egenskaper som toleranse, selvtillit, nysgjerrighet og evne til problemløsning.
Videre studiemuligheter
Studiet er et godt utgangspunkt for videre studier ved Høgskolen i Innlandet, for eksempel Master i anvendt økologi.
Hva koster det?

Blogger om studenttilværelsen
Vår studentambassadør Karina studerer Bachelor i agronomi ved studiested Blæstad. Jevnlig vil hun blogge om hvordan han har det som student, om studiet og generelt om studenttilværelsen.

- Utviklende, sosialt og unikt
Da Nikolai Ødegaard startet på Blæstad, skjønte han raskt at studiene i landbruksteknikk og agronomi ville bli utviklende og gøy både faglig og sosialt.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om studier hos oss.
Gå til påmeldingsskjema