
Vil du lære om hvordan teknologien gjør oss i stand til å oppdage sykdom? Da kan dette studiet passe for deg. Du får etter fullførte studier etterspurt kompetanse og autorisasjon for arbeid i sykehuslaboratorier.
Vil du lære om hvordan teknologien gjør oss i stand til å oppdage sykdom? Da kan dette studiet passe for deg. Du får etter fullførte studier etterspurt kompetanse og autorisasjon for arbeid i sykehuslaboratorier.
Bachelor i bioingeniørfag er en treårig profesjonsutdanning som gir studentene autorisasjon for arbeid i sykehuslaboratorier, og er spesielt rettet mot deg som ønsker å arbeide i helsevesenets laboratorier som bioingeniør. Er du på utkikk etter en utdannelse som kombinerer helsefag og teknologi, og vil lære om hvordan teknologien gjør oss kapable til å oppdage sykdom? Da kan bachelor i bioingeniørfag være riktig studium for deg.
Som utdannet bioingeniør vil du kunne bidra med utredning av sykdom og infeksjoner, behandling og oppfølging hos pasienter. En viktig arbeidsoppgave for bioingeniører er å analysere pasientprøver, i form av for eksempel blodprøver og vevsprøver. Resultatene danner grunnlaget for å stille diagnoser, gi pasienter riktig behandling og oppfølging.
Studiet består av 18 obligatoriske studieemner og omfatter både teoretisk og praktisk undervisning ved HINN, samt veiledet ekstern praksis. Studieplanen er utarbeidet i tett samarbeid med Sykehuset Innlandet og fagmiljøet ved Institutt for bioteknologi, og er faglig oppdatert med tanke på arbeidslivets behov og helseteknologiens utvikling. Alle emner i studiet er obligatoriske, og studiet inneholder ikke andre valgemner.
HINN skal utdanne ansvarsbevisste bioingeniører som er kvalifiserte for bioingeniørfaglig arbeid i alle typer medisinske laboratorier, og vårt mål er at bioingeniører fra HINN skal være modige, stolte og endringsdyktige bioingeniører med høy kompetanse og en tydelig profesjonsidentitet. Bioingeniørfaglig arbeid inkluderer teoretisk og praktisk kunnskap om innsamling, bearbeiding, analysering og vurdering av prøvemateriale fra pasienter og resultatutgivelse.
Bachelor i bioingeniørfag gir deg mange muligheter i arbeidslivet ved fullført grad, og vil i fremtiden kunne avhjelpe mangelen på bioingeniører. Profesjonen åpner dørene for varierte arbeidsoppgaver spesielt i spesialisthelsetjenesten, men også i kommunehelsetjenesten og innenfor privat sektor.
Prognoser for fremtiden tilsier et økt behov for helsepersonell med teknologikompetanse, både i Innlandet og nasjonalt. I denne sammenheng står bioingeniørfag i en særskilt posisjon da studentene får kompetanse innenfor både laboratorieteknologi (bioteknologi) og som helsefag.
Mange bioingeniører arbeider i medisinske laboratorier i offentlig eller privat regi. Men du blir også kvalifisert for å jobbe i primærhelsetjenesten, som for eksempel på et legekontor.
Den teknologiske og metodiske kompetansen studentene opparbeider seg gjør de også kvalifisert til å jobbe med oppgaver innenfor andre typer laboratorier og industriell virksomhet.
Opptakskravet er generell studiekompetanse. Det kreves også matematikk (R1 eller S1+S2) og i tillegg ett av følgende programfag: Biologi 1 eller Fysikk 1 eller Kjemi 1.
Søkerne blir rangert iht Forskrift om opptak til høgre utdanning.
Andre krav
Informasjon om krav om politiattest og medisinsk testing finner du på nettsidene til Samordna opptak.
Anbefalte forkunnskaper
Bioingeniøryrket har en naturvitenskapelig og helsefaglig forankring, og biologi og kjemi er sentrale emner i utdanningen.
Det totale læringsutbytte for studieprogrammet som er angitt nedenfor, og læringsutbyttene angitt i emnebeskrivelsene, er utformet i tråd med forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger og forskrift om nasjonal retningslinje for bioingeniørutdanning. Studiets totale læringsutbytte er videre utformet i tråd med samlet nivåbeskrivelse for nivå 6 (bachelor) i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk.
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Kandidaten
Ferdigheter
Kandidaten
Generell kompetanse
Kandidaten
Bachelor i bioingeniørfag
Studiet bringer inn kunnskap av både internasjonal og nasjonal karakter. Det legges til rette for praksisstudier i utlandet der det foreligger godkjente samarbeidsavtaler. Det gis anledning til å kombinere faglig fordypningsarbeid (bacheloroppgave) med opphold i utlandet i sjette semester.
Praksisstudier utgjør om lag 60 studiepoeng i studieplanen, og skal i henhold til krav i de nasjonale retningslinjene for bioingeniørutdanning omfatte om lag en tredjedel av studiet. To tredjedeler skal være intern praksis, mens en tredjedel skal være ekstern praksis.
Intern praksis omfatter yrkespraksis på lærestedet. Det inkluderer blant annet laboratoriekurs som utføres i laboratorier i Biohuset ved studiested Hamar og tverrprofesjonell samarbeidslæring på simuleringslaboratoriet ved studiested Elverum.
Ekstern praksis foregår først og fremst ute i medisinske laboratorier i Helseregion Helse Sør-Øst, Sykehuset Innlandet. Unntaket er første praksis som foregår i primærhelsetjeneste eller kommunal helsetjeneste. Den eksterne praksisen foregår under veiledning i ett autentisk arbeidsmiljø for en bioingeniør, og gir relevant erfaring i bioingeniørfaglige oppgaver og ansvarsområder.
Høgskolen i Innlandet har sammen med NTNU Gjøvik inngått en strategisk samarbeidsavtale med Sykehuset Innlandet som omfatter helse- og sosialfagutdanninger på bachelor-, videre-, master- og ph.d.-nivå. Det er videre inngått en egen avtale, Avtale om gjennomføring av praksis, som spesifiserer ansvar og oppgaver for HINN og Sykehuset Innlandet ved gjennomføring av praksisstudier.
Studentene blir fordelt praksisplass av studieprogrammets praksiskoordinator, og praksisen er fordelt over de tre studieårene.
Det er mulig å studere videre ved Høgskolen i Innlandet etter å ha fullført bachelor i bioingeniørfag. Spesielt relevant er master i næringsrettet bioteknologi, som rekrutterer videre til Ph.d. i anvendt økologi og bioteknologi. Master i folkehelsevitenskap og master i treningsfysiologi er andre aktuelle videreutdanningsløp for en utdannet bioingeniør. I tillegg kvalifiserer studiet til en rekke masterstudier ved andre utdanningsinstitusjoner.
Høsten 2021 kan du endelig ta bachelor i bioingeniørfag ved Høgskolen i Innlandet.
Hvordan er det å jobbe som bioingeniør? Hanne gir deg et innblikk i sin tilværelse ved Elverum Sykehus.