- Drømmen er å jobbe i en gårdsbarnehage

Bilde av en mannlig barnehagelærerstudent med topplue.

Bjørn Thele Landa fra Flekkefjord studerer for å bli barnehagelærer ved studiested Hamar.

Veien mot drømmejobben startet på studiested Hamar for Bjørn Thele Landa, der han går Bachelor i barnehagelærer.

28-åringen fra Flekkefjord trekker fram fleksjon, diskusjon og dialog med forelesere som noe av det beste med studiet.

Hvorfor valgte du dette studiet?

- Jeg valgte barnehagelærer delvis basert på mine kriterier for fremtidig jobb. En annen grunn til dette studievalget mitt er at jeg virkelig finner interesse i pedagogikk og filosofi. Jeg tror barnehagelæreryrket vil gi meg uendelig mange problemstillinger og utfordringer å bryne meg på, noe jeg ser frem til.

Hva synes du om studiet så langt?

- Jeg synes studiet virker veldig lovende. Det er mye å bite over, mye å mestre og en åpenhet om hvor viktig refleksjoner er i yrket. Som praksislæreren min formante: refleksjon, refleksjon, refleksjon.

Hva lærer dere om?

- Studiet er svært tverrfaglig og viser brede horisonter. Vi får utforsket flere perspektiver, filosofiske/ multireligiøse problemstillinger og naturfaglige refleksjoner. Personlig liker jeg denne tilnærmingen godt, vi lærer å vandre med undringen.

Hva er det beste med studiet?

- Det beste med studiet er de mange refleksjonene, diskusjonene og dialogene med foreleserne. Noe litt sideliggende er praksisen; det har vært en fryd å få praksis som vi kan knytte teorien til.

Bilde av student som jobber på biblioteket.

Biblioteket er et av stedene der Bjørn bruker mest tid på å studere.

Hvordan er det sosiale miljøet på studiet?

- Det sosiale miljøet på studiet virker utrolig bra. Som litt introvert og en student som er noe konservativ i minglingen, så kan jeg hovedsakelig peke på hvordan tonen er blant minglerne, og folk virker svært trygge på hverandre. Det er mye respons i forelesningene og diskusjoner kan fort ta litt fyr, noe som kan gi gode faglige forståelser foruten om pensum.

Hvem tror du dette studiet passer for?

- Det trekkes ofte frem hvor mye folk liker å jobbe med barn. Dette er kanskje et viktig element, men studiet og yrket tror jeg passer best aller best for en person som ønsker å forholde seg positiv til stadig utvikling. Man blir utvilsomt prøvd, utfordret og duellert av medstudenter, forelesere, praksislærere og barn. Slike scenarioer tror jeg passer best folk som kan tilpasse seg og anerkjenne egne styrker og svakheter.
Eksempelvis: Har man et sterkt og uflyttelig forhold til etikk og moral, så vil mange av interaksjonene med barna skape frustrasjon og konflikter man vil kunne bære nag av. Dilemmaer er en del av hverdagen man tvilsomt vil unnslippe helt. Men så er det en stor del av det som gjør yrket så spennende.

Er det noen forkunnskaper som vil være nyttige å ha før studiestart?

- All forkunnskap vil komme godt med. Er man tidligere kokk, idrettsutøver, langrenns-entusiast, jeger, stylist, tryllekunstner eller bare usannsynlig interessert i regnbuer, så vil man kunne få bruk for det i barnehagestudiet og senere i yrkeslivet. Alt avhenger av din egen evne til tilpassing og problemløsning.

Finnes det muligheter for utveksling til utlandet?

- Ja. Blant annet tilbys det utveksling til Danmark, Sverige, Canada, Japan, Belgia og Sør-Afrika.
Enhver av de destinasjonene vil kunne gi rikelig med påfyll til deg selv og din profesjonelle reise videre i yrket.

Hva skal du gjøre når du er ferdig?

- Når jeg er ferdig med bachelorgraden vil jeg nok sikte meg inn på arbeidslivet. Først og fremst ønsker jeg en stilling i en natur/ gårdsbarnehage. En del av planen er å prøve å få jobb i nærområdet for å holde mastergradmulighetene åpne.

Hvordan er arbeidsmarkedet og i hvilken grad tror du studiet gjør deg klar for arbeidslivet?

- Er man villig til å flytte på seg, så vil nok arbeidsmarkedet være svært imøtekommende. Mye handler om å skape seg en arbeidsplass og ikke sitte å vente på et gyllent sete ved det runde bord. Gir man gass, skaper god kompetanse og er villig, så vil jobbmulighetene være gode.
Drømmejobben er en natur/gårdsbarnehage i Mjøsområdet, så jeg får mest mulig ut av min fullførte Bachelor i agronomi. Helst som pedagogisk leder, men jeg er ikke redd for å jobbe for å få litt erfaring først.

Hva er det beste med studiestedet?

- Studiestedet gir adgang til biblioteket alle dager i uka til kl 22.00. Dette gir fantastiske muligheter for å danne gode studiegrupper og til dypdykk i fagstoff man ellers ikke har tilgjengelig.

Til slutt: Helt kort. Hvilke tre adjektiv vil du bruke til å beskrive studiet?

- Spennende, utfordrende og givende.